Sötpotatisvåfflor med karamelliserade äpplen och bacon

Sötpotatisvåfflor med karamelliserade äpplen och bacon

Söpotatisvåfflor som i Kanada. Foto: Kerstin Engstrand

Våfflor hör vintern till. I Edmonton, nästan mitt i Kanada, fick vi dessa matiga våfflor som doftade ljuvligt av kanel, bacon och äpple. Självklart serveras de med lönnsirap. Vi tiggde till oss receptet. Och skulle du inte ha ett våffeljärn så du göra pannkakor av smeten.

1 riktigt stor sötpotatis

200 gram vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

Lite salt

0,5 tsk kanel

2 ägg, stora så kallade frukostägg där gulorna ska separeras från vitorna.

3,5 dl mjölk

3 msk smält smör

Samt lite smör eller olja till plättlaggen.

Karamelliserade äpplen, se nedan

Lönnsirap

Bacon, knaperstekt, se nedan

Gör så här:

  1. Börja med att koka sötpotatisen. Sötpotatis kokas som potatis, det vill säga läggs i kallt vatten som får koka upp. Koktiden brukar vara mellan 10-20 minuter.
  2. Låt sötpotatisen svalna, därefter ska den mosas. Det görs lättast med en grov gaffel, vi brukar använda en grillgaffel.
  3. Dags att göra våffelsmeten. Först blandas mjöl, bakpulver, salt (en nypa brukar räcka) och kanel i en bunke.
  4. I en annan bunke blandas äggulor, mjölk och smält smör.
  5. Rör ner ägguleblandningen i den mosade sötpotatisen.
  6. Tillsätt mjölblandningen i äggule-sötpotatisblandningen. Rör om väl.
  7. Nu är det äggvitornas tur. Vispa dem till ett hårt skum. Det görs lättast i en helt ren och helt torr bunke. Ett knep är att först torka ur bunken med lite citron. Börja med att vispa lite långsamt för att sedan öka hastigheten. Vitorna är färdiga när du kan lyfta bunken upp och ner utan att vitorna rinner ut.
  8. Nu ska vitorna försiktigt vändas ner i smeten. I Edmonton lärde vi oss att det går bäst om man använder sig av en metallsked istället för en träslev.
  9. Så är det dags att värma upp ditt våffeljärn. Varje våffla brukar ta cirka fem minuter att grädda.

Servera med lönnsirap, karamelliserade äpplen och knaperstekt bacon. Bacon som steks i smör  på medelvärme blir mycket goda och lagom knapriga. Det går även att göra pannkakor av samma smet.

Karamelliserade äpplen
Karamelliserade äpplen. Foto: Kerstin Engstrand
Karamelliserade äpplen. Foto: Kerstin Engstrand

4 äpplen, för extra goda sorter,se 3 goda vinteräpplen.

1 dl strösocker, eller råsocker

0,25 dl vatten

25 g smör

Skär varje äpple i åtta klyftor. Ta bort kärnorna.

Häll sockret i en stekpanna, låt sockret smälta på medelvärme. Rör inte förrän det mesta har smält.

Så fort sockret har fått färg, man brukar säga att det ska likna bärnsten, då börjar det ryka lite om det och då ska du direkt tillsätta lite kallt vatten.

Rör nu ut smöret i det heta sockret. Tillsätt därefter äppelklyftorna som får koka i cirka fem minuter. Rör om hela tiden.

En enklare variant är att steka äpplena i en stor stekpanna på medelvärme direkt med smör och socker tills äpplena är mjukna.

Man kan även börja steka äpplena i smör, på medelvärme, tills de börjar mjukna för att därefter tillsätta sockret som ska smälta ner och karamelliseras.

Nyfiken på att veta mer om kanel? Läs då vår artikel, klicka här.

Lästips: Tre goda vinteräpplen