Rabarber, de bästa sorterna

Rabarber, de bästa sorterna

Skördeklar planta Foto: Kerstin Engstrand

Vinrabarber, även kallad jordgubbsrabarber, smultronrabarber och hallonrabarber, är gamla sorter som än idag går att få tag på och de finns främst i Danmark och England (cherry rhubarbs).  Har mycket mörkt rödfärgade stjälkar som är mycket tunna, och mjälla. En riktig pajrabarbersort. Kan hittas i svenska trädgårdsbutiker under det danska namnet Svendborg vinrabarber.

Barbro, ny mycket vacker tidig sort med röda stjälkar och en oxalsyrehalt under medel. Också bra att odla i en stor kruka. Fungerar mycket bra för drivning. Så ny att man inte officiellt uttalar sig om blomningsbenägenheten eller härdigheten, men zon 3 ska vara säker.

Timberley Early en av de tidigaste sorterna med hög skörd, men dålig färg och svag smak. Har hög halt av äppelsyra.

Elmsblitz är en medeltidig sort med mycket hög skörd för att vara en oxalatfattig sort. Rätt svag smak.

Rosenhagen är oxalsyrefattig och har vackert röda stjälkar.  Rosenhagen sätter gärna blommor. En bra sort för mellansäsongen.

Victoria är en gammal känd sort som finns i många trädgårdar, bra för drivning men ganska färglös. Är också en av de få som det finns sortäkta frön av( F1).  Har mycket långa stjälkar, som är tunga att dra för hand, så Victoria bör man skära av. Oxalathalten låg-medel. Blommar tyvärr flitig.

Spangsbjerg är en ytterst smakrik röd, sen sort med hög skörd. Stjälkarna är rätt klena, oxalsyrahalten varierar ofta mellan medel till hög.

Marshalls Early Red anses vara den godaste. Sen sort som ger liten skörd, och stjälkarna är svåra att dra av för hand men de är mycket vackra och välsmakande med högt innehåll av äpplesyra och av oxalsyra. Har ett hängande växtsätt.

Yrkesodlarsorter är Frambozen Rood (också kallad Rasberry Red) medeltidig som ger stora rödaktiga stjälkar och den relativt sena Goliath, som liknar Victoria, och har gröna stjälkar.

 

'Barbro' Foto: K Engstrand
‘Barbro’
Foto: Kerstin Engstrand