Grönlilja

Grönlilja

Grönlilja Foto: Impecta

Grönliljan, Zigadenus elegans, är en elegant växt med graciösa stjärnlika vita blommor med gröngul mitt i tio cm höga klasar och kan bli upp till 90 cm hög. Hos Ann-Lis i växtzon 6-7 blommar den i juli-augusti månad. Den har gräsliknande bladtuvor och trivs i fuktig men väldränerad jord i halskuggigt till soligt läge. Den är lätt att föröka med frö. Äldre plantor kan delas. OBS! Växten är giftig. Härdighet: B

Förökning med frö: Sås inomhus jan–maj. Täck med ett tunt lager grus eller perlit*. Skulle inte fröna gro inom en månad efter sådd kan den placeras i kylskåpet i ett par veckor. Sätt därefter sådden utomhus i skuggigt läge. Låt inte sådden torka ut. Grönliljan kan även höstsås utomhus, i krukor eller på friland, i september–november.

Här kan du köpa frö till grönlilja: Impecta 

Det finns även Zigadenus nuttallii, 60 cm hög, en prärieväxt som vilt växer i klippiga sluttningar i Nordamerika. Den har täta pyramidformade blomklasar och har härdighet E, den tål någon minusgrad.

*Perlit är vita små korn som ser ut som södersmulad frigolit. Det gör jorden luftigare och används ofta vid frösådd. Det är ett vulkaniskt glasmineral som har framställts genom upphettning till runt 1000 °C där det expanderar det och blir vitt och poröst. Finns att köpa i alla välsorterade trädgårdsbutiker.