Rädisor, så lyckas du

Rädisor, så lyckas du

Rädisorna tittar upp. Foto: Kerstin Engstrand

Snabbodlade och första primören. Det är inte många rädisor man behöver, det är känslan när man att i maj–juni drar upp en mogen rädisa, och äter den, mjäll och krispig, som är viktigast. Det är en njutning man ska unna sig.

Och det finns alltid plats för några rädisor, för på en liten plätt som är bara 30 cm i sida ryms hela 16 rädisor.

När? Från april till midsommar och sedan från augusti. Rädisor sådda i juli blir oftast beska.

Var? Rädisor klarar faktiskt halvskuggigt läge, och vill ha lucker, mullrik jord.

Hur? Så 10 frön varannan vecka, det brukar räcka för en persons behov. Sådjup 0,5 cm och med ett avstånd av 7,5 cm mellan fröna.

Vattna: Ge 1 dl vatten per planta vid varje vattning. Rädisor blir beska om de får för lite vatten.

Gödsla: Nej, ingen gödsel behövs.

Viktigt! För att få supermjälla rädisor är knepet att jorden inte får torka ut så ha koll på vattningen.

Skörda: När rädisornas röda nackar skjuter upp ur jorden är de skördemogna.