Så lyckas du med ärter

Så lyckas du med ärter

Foto: Kerstin Engstrand

Ärter är mycket bra nybörjarväxt. Goda, och ger rik skörd. Särskilt sockerärter, baljorna äts hela, de tål dessutom att växa ut till full storlek och är därför inte är så skördekänsliga, men ju mer du skördar, desto mer får du. Dessutom kan man även äta de späda skotten.

Det finns både höga och låga sorter. De höga behöver stöd. Ärter är fint att så runt solrosorna. Då kommer solrosen att fungera som klätterstöd åt ärterna.  Tre frön runt varje solros brukar vara lagom.

Höga ärter behöver stöd. Foto: Kerstin Engstrand
Höga ärter behöver stöd.
Foto: Kerstin Engstrand

Sockerärt och brytsockerärt får platta, mycket mjälla och, som namnet anger, söta baljor. Används mycket i asiatiskt matlagning. Går även att äta om de hinner bilda små ärtor inne i baljan.

Brytsockerärt, även kallad för salladsärt, har i regel söta, tjocka och oftast trådlösa baljor. Skördas när baljorna börjar bli runda. Hela baljan med de omogna fröerna äts.

Märgärt och brytmärgärt är vad vi vanligen äter som gröna ärtor men späda märgärter går utmärkt att äta hela, med hölje. Det är alltså de färska fröna via äter, och köper frysta som gröna ärter.

Spritärt har släta frön och äts färska. Spritärter med blå balja kallas för blåärt.

Kokkärt har gröna eller gula frön som torkas och används efter kokning. De gula är vad vi äter i gul ärtsoppa.

Växtplats: Helst mullrik, väldränerad jord. Ärter avskyr att stå med våta fötter. De vill ha soligt på våren när de sås. Går bra att odla i läge som under juli–augusti ligger halvskugga.

Plantavstånd: 5 cm

Radavstånd: Låga ärter 40 cm om de odlas i enkla rader, 60 cm om de odlas i dubbelrader, höga ärter 60–80 cm respektive 100 cm.

När ska de sås? Sockerärter sås när jorden reder sig, vilket brukar vara i början av april i södra Sverige, en månad senare vid Stockholmstrakten och i början av juni i norr, allt beroende på hur våren utvecklar sig. Andra ärtsorter, som märg- och brytärter, sås när jordtemperaturen är på 8–10 grader, vilket brukar vara när körsbärsträden blommar. Märg- och brytärter ruttnar om de sås för tidigt.

Alla ärtsorter kan sås i omgångar fram till midsommar.

Blötlägg ärterna några timmar före sådd så gror de bättre och snabbare. Fröpåsar med ärter äldre än ett år bör blötläggas i 24 timmar.

Förkultivera? Om du har problem med sniglar som mer än gärna kalasar på späda ärtplantor bör du dra upp plantorna inomhus för senare utplantering. Förkultivera dem vid samma tidpunkt som de skulle ha såtts på friland. Håll koll på plantorna, när fröna väl har grott växer de fort. Och blir snabbt ett otyglat stycke som sitter ihop. Plantera ut plantorna när de är 20–30 cm höga.

Sådjup:  5 cm om du har en ganska torr växtplats eller om du sår i slutet av juni, 3 cm om den är lite fuktigare. De gror långsamt, groningstiden är ibland 10–15 dagar. Odlad i kvadrater kan 8 plantor sås i en 30 cm stor ruta. Täck gärna med fiberduk, det hindrar fåglar att äta av fröna.

Avskurna PET-flaskor skyddar mot mycket, fåglar, mördarsniglar och maj månads snöslask. Foto: K. Engstrand
Avskurna PET-flaskor skyddar mot mycket, fåglar, mördarsniglar och maj månads snöslask.
Foto: K. Engstrand

 

Stöd: Höga sorter behöver stöd. Sätt dit stödet direkt, eller senast när plantorna börjar bilda klängen, för när plantorna är 8–10 cm höga behövs stödet, annars lägger de sig plantorna på marken och blir ett lätt byte för sniglar. Finmaskiga plastnät fungerar mindre bra då de är besvärliga att rensa från växtdelar som sitter fast. Björkris fungerar också, ärter är inte tunga i sig och är snälla mot det underlag de klättrar på.

Vattning: De får aldrig torka ut och de behöver mer vatten än man först tror. Vattna en gång per vecka vid normalt sommarväder, vid mycket varmt väder två gånger per vecka – särskilt viktigt när blomningen börjar.

Gödsling: Behövs inte, ärter liksom bönor samlar det kväve de behöver själva.

Ansning: Plantor som är högre än 15 cm ‒ kupa upp lite jord runt plantorna så står de stadigare. Bind upp rankor som inte själva hittar klätterstödet.

Skörd: Cirka 10 veckor efter sådd för spritärter och märgärter, normalt lite mer för sockerärter. Plocka varsamt de färdiga baljorna. De första skördeklara baljorna brukar sitta längst ner på plantan. Skörda ofta, annars slutar plantan att producera skidor.

Men vill du ha frön för att odla med eget utsäde nästa år ska du låta skidorna vara kvar på plantan tills de blivit bruna.

På hösten tål ärter någon minusgrad.

Efter skörd: När alla ärter är färdigskördade, eller om frosten tagit plantorna, klipp ner stänglarna helt men låt rötterna vara kvar i jorden. Det kväve som samlats i rötterna kommer jorden tillgodo. Gräv även ner stänglarna, de fungerar som gröngödsling.

Sjukdomar och skadedjur: Fåglar gillar att dra i småplantorna, sniglar brukar äta mer än glupskt av dem och även möss. Avklippta PET-flaskor fungerar som bra skydd mot fåglar. Även en färgglad leksaksorm av plast, men kom bara ihåg att flytta på den då och då. Mjöldagg, en vit beläggning på bladen, kan förekomma vid fuktig väderlek men brukar inte påverka skörden.