Så lyckas du: Odla kikärter

Så lyckas du: Odla kikärter

Kikärter är populära i dagens matlagning och huvudingrediensen i hoummus, den goda röran som är en av det libanesiska kökets förrätter. Man har belägg för att kikärter har odlats i 9 000 år.

Det blir bara en eller två ärter i varje balja så det är inte för att få stora skördar man odlar dem utan för känslan. Kikärtsbaljor är sensuella. Se kikärtsodling som en del av livets utbildning, inte minst för barn och barnbarn. Blommorna är pyttesmå och vita och liknar kärringtandens till formen.

Växtsätt: Kikärter har ett ganska stabilt, busklikt förgrenat växtsätt. De blir ca 60 cm höga och klarar sig utan stöd.

Odlingsläget ska vara full sol, i syd−sydväst, och i sandjord med mycket mull. Du kan även odla kikärter i en stor kruka.

Förkultivera inomhus i så kallade roottrainers, höga plastkrukor, i början av maj, eller så direkt på växtplatsen i början av juni, eventuellt i slutet av maj om våren skulle vara ovanligt varm. Häggen ska blomma när det är dags för sådd utomhus.

Kikärterna tar 10−30 dagar på sig att gro. Innan plantorna är etablerade kräver de rejält med vatten.

Blomning: De blommar först i slutet av juli eller början av augusti.

Skörda när baljorna hänger ner och ser uppblåsta ut.

Gräv ner både blast och rötter på hösten så får du en extra kvävegödsling i ditt köksland

Text och foto: Kerstin Engstrand