Så palettblad, enkelt och roligt

Så palettblad, enkelt och roligt

Wizard, Coral Sunrise. Blir 30 till 35 cm hög. Wizard står för en hel serie olika namnsorter. Foto: Kerstin Engstrand

Palettblad är idag en av våra mest populära krukväxter. På Facebook finns det flera grupper där medlemmarna bara fokuserar på palettblad. Utbudet av sorter är enormt och habegäret vaknar lätt till liv! Många byter skott med varandra eller säljer. Är du nyfiken på palettblad så tipsar vi här om att fröså, det är lättare an man kan tro!

Palettbladsfrön är pyttesmå, jag skulle nog säga att de är till och med mindre än pyttesmå. Men de har en enorm kraft i sig!

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Du kan så inomhus från januari och framåt och få bra, fina plantor. Med extra växtbelysning är det lätt att få fram fina plantor även om du sår i januari och februari. Efter vårdagsjämningen i mars klarar man sig utan extra belysning. Så palettblad så här:

Fyll en kruka med såjord eller kokosjord. Vattna jorden och låt överskottsvattnet rinna av.

Strö ut fröerna jämnt fördelade över jordytan. Det är inte lätt att få till det jämnt, de är som sagt små. Fröna är ljusgroende och behöver inte täckas men man kan strö över lite vermikulit som gör att fukten hålls bättre över fröerna.

Foto: Kerstin Engstrand
Det inringade området visar småplantorna åtta dagar efter sådd. Foto: Kerstin Engstrand

Nu ska sådden så ljus samt får inte torka ut. Efter cirka en vecka har du mängder med småplantor vars hjärtblad nästan är helt runda. Bevaka småplantorna, vattna dem underifrån och vänta. De synes nästan stå still men snart har de plötsligt blivit kraftigare och det är dags att plantera om dem. Det sker när de har fyra till sex blad inklusive hjärtbladen. Det kan kännas svårt att dela på plantorna men om du har vattnat dem rejält en stund innan delningen så går det lättare.

14 dagar efter sådd brukar det vara dags att plantera om småplantorna.

Palettblad vill växa i porös jord vilket märks på dessa två frösådder. De är sådda samtidigt men den till vänster är sådd i en mineralplugg. Foto: Kerstin Engstrand
Palettblad vill växa i porös jord vilket märks på dessa två frösådder. De är sådda samtidigt men den till vänster är sådd i en mineralplugg. Foto: Kerstin Engstrand

Ju bättre ljus desto vackrare bladfärger. En attraktiv växtbelysning är en ljusramp från IKEAS vars växtljus har en sammansättning som ger särskilt fina färger! Det är därför denna växtbelysning betingar ett högt pris på andrahandsmarknaden då IKEA slutade sälja den för några år sedan. Den gav mycket fina utfärgningar på just palettblad, särskilt på rosa toner.

Palettblad gillar inte att torka ut. Utomhus stormtrivs den i en kruka i halvskuggigt läge.

På senhösten brukar plantorna skjuta blomax. Många anser att man inte ska tillåta att blomknoppar sätts utan att det är bättre att hel tiden toppa plantorna. Blomsättningen brukar även påverka färgen på bladen, de tappar färg när blomknopparna bildas.

På engelska heter palettblad coleus plant. Tidigare kallades den på svenska för bladnässla då bladen påminner i formen om vanlig brännässla som även mosaikblad har kallats för.  Dess vetenskapliga namn är numera Plectranthus scutellarioides, tidigare hette den Solenostemon scutellarioides. Det är DNA-tekniken som ändrat släktskapet till novemberljussläktet.

Wizard Jade. Foto: Kerstin Engstrand
Wizard Jade. Foto: Kerstin Engstrand

Palettblad gillar inte vintern inomhus! De flesta av oss har upplevt att våra fina exemplar sackar ihop helt efter ett tag inomhus. Bästa sättet att föreviga dina frösådda palettblad till nästa sommar är att ta sticklingar. Sticklingar rotar sig lätt i vatten. Samtidigt så blir då moderplantan rejält nerklippt vilket den brukar tycka om. Så om ingen ohyra härjar kommer du då att ha både en moderplanta som stormtrivs och mängder av sticklingar.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

När du på hösten tar in dina palettblad så kontrollera dem noggrant. Ofta har de tyvärr spinn. Mjöldagg är vanligt på palettblad, syns vanligen som små vita fläckar längs stjälkarna.

Text och foto: Kerstin Engstrand