Odla aubergine, äggplanta i kruka – utomhus

Odla aubergine, äggplanta i kruka – utomhus

Foto: Kerstin Engstrand

Aubergine (äggplanta) är drömmen om medelhavskost och varma somrar. Dessutom en mycket vacker växt där de purpurfärgade frukterna är så vackra att man knappt vill skörda dem. Dessutom går aubergin alldeles utmärkt att odla i Sverige- utomhus!

Jag är inte ensam om att lyckas med aubergine utomhus. Vi är många som upptäckt att aubergine/äggplanta odlad inomhus eller i växthus är riktiga lusmagneter. Det finns välrenommerade trädgårdsmästare på stora brittiska köksträdgårdar som öppet erkänner att de vägrar odla aubergine i växthus om man inte tänker använda dem som just lusmagnet ungefär som vinodlare använder sig av rosor. Fångstgröda brukar man kalla växter som först drar till sig en ohyra, då vet att man att nu måste man noga se över sina odlingar. Men utomhus, det är kanon att odla aubergine. Ryktet om att aubergine ska vara enormt värmekrävande är fel för det finns många sorter som passar i vårt klimat, i alla fall upp till växtzon 3.

Men utomhus, det är kanon att odla aubergine.

Indien och Sri Lanka anges som äggplantans hemländer, Sri Lanka har ett fuktigt, varmt tropiskt klimat, Indiens varierar beroende på var, Indien är stort. I hemländerna är aubergine en flerårig växt. Här hemma kan en planta kanske bli flerårig om den odlas i ett vinteruppvärmt växthus. Men skörden blir så bra om man odlar den som ettårig grönsaksväxt utomhus så det knappt lönar sig att försöka få den överleva en vinter. Och handen på hjärtat, hur många av oss har vinteruppvärmda växthus?

Gott om blommor samtidigt som plantan bär frukt. Foto: Kerstin Engstrand
Gott om blommor samtidigt som plantan bär frukt. Foto: Kerstin Engstrand

Det roliga med aubergine är att en planta ger både rikligt med frukt samtidigt som den blommar för fullt. Det är vanligt att en planta har både mogna frukter, kart, nya blomknoppar och vissna blommor på en och samma gång.

Och blommorna är mycket vackra, eleganta, i lila.  Aubergin är självpollinerande, vinden fungerar utmärkt för pollineringen och det märks på skörden när man odlar aubergin utomhus. Ännu ett skäl till att odla utomhus!

Sorter

Det finns mängder med sorter som ger bra skörd utomhus. Ett bra riktmärke är att leta efter sorter som anges som tidiga och lågväxande samt anpassade för att växa i kruka.

Det finns sorter som har taggar och de som är tagglösa. Taggarna sitter på bladen och min erfarenhet är att de tagglösa fungerar bättre i vårt klimat.

Foto: Kerstin Engstrand
Taggig sort med bladlöss! Foto: Kerstin Engstrand

Många av de tidiga sorterna är hybridsorter, oftast angivna som F1-hybrider. Det betyder att det är ingen idé att ta frön från egna odlingar men för just aubergine brukar det knappast vara ett problem, äggplanta odlar man för att äta och få vill ha kvar, eller kan ha kvar, frukterna på plantorna så länge att de bildar frö för det minskar skörden.

'Jackpot'.  Foto: Kerstin Engstrand
‘Jackpot’. Foto: Kerstin Engstrand

Jackpot: Min absoluta favoritsort är Jackpot (som ibland ses skrivas som Jack Pot) som ger tidig och riklig stor skörd från mitten av juli till oktober – utomhus! I Sverige, i zon 3.  Jackpot ger halvrunda lila frukter. Vackra är de, en planta blir så vacker när det finns fem, sex stycken skimrande mogna purpurfärgade frukter på den plus lila blommor att man inte vill skörda! Det sägs att en frukt brukar väga runt 80 till 100 gram styck men jag har glömt att väga dem.

Växtsättet är kompakt, Jackpot förgrenar sig automatiskt och du bör räkna med att en planta blir cirka 55 – 60 cm hög och runt 45 cm bred. Perfekta proportioner för FNISS alltså.

Foto: Kerstin Engstrand
‘De Barbentane’ odlad i FNISS. Foto: Kerstin Engstrand

Andra bra sorter är:

Översikt av bra, tidiga auberginesorter för odling utomhus. Foto: Kerstin Engstrand
Översikt av bra, tidiga auberginesorter för odling utomhus. Foto: Kerstin Engstrand

 

Odlar i FNISS!
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Jag odlar de flesta av mina auberginer i IKEAs klassiska papperskorg FNISS. Den rymmer tio liter jord och kostar numera hela 15 kronor styck, innan pandemin kostade den tio kronor. Kompletterat med hål och fat (som oftast kostar mer) så är den en perfekt kruka. FNISS har inga hål i botten så jag gör hål 4,5 cm upp på sidorna, två hål, en på vardera sidan.  Hål gör du lätt med en lödkolv (OBS gör hålen utomhus!) eller med en borr. FNISS kan man köpa på nätet och den rymmer 10 liter jord.

Aubergine, från sådd till skörd
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Såtidpunkt: Fröna måste förkultiveras inomhus. Jag brukar så omkring 20 februari för utplantering runt den 10 juni. Dvs 110 dagar innan planerad utplantering. 10 juni är i Stockholmsområdet ett bra datum, då har risken för sen nattfrost försvunnit. Aubergine ska planteras ut när dygnets lägsta temperatur är över tio grader. Bor du i växtzon 1 kan du troligen plantera ut redan i slutet av maj.

Innan utplanteringen har plantan omplanterats två gånger och fått gradvis vänja sig vid att stå utomhus (de har ”avhärdats).

Jag har vissa år testat att så redan i januari men de småplantorna har oftast dukat under av bladlusangrepp. De första bladlössen inomhus brukar dyka upp hemma hos mig i början-mitten av februari. Nästa attack brukar komma i april. Plantor sådda i januari klarar inte bladlössen men om plantorna sås i februari är de betydligt bättre skick i april då ljuset och inomhusklimatet är betydligt bättre vilket ger starkare plantor.  Läs mer om bladlöss i artikeln: Nyttodjur mot bladlöss. I den artikeln hittar du även bild på en riktigt lusangripen aubergineplanta. När du ser den bilden förstår du varför många plantor har det svårt under dessa angrepp.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Frödjup: Auberginefrön sås på ett djup av 5 mm (0,5 cm), täck antingen med jord eller med vermikulit, ett guldglänsande material. Jag har testat båda varianterna och tycker nog att frön täckta med vermikulit utvecklar sig bättre. Dessutom gör vermikulit det svårare för eventuella sorgmygg att få fäste i jorden. Sår du i pluggar/briketter så kan man lätt föra över en bit av jorden över hålet där fröna sås i.

Håll sådden fuktig men inte våt! Bäst är att vattna underifrån och efter någon timma hälla bort eventuellt överskottsvatten. Och kom ihåg att sådden ska stå varmt, en värmematta är nu mycket bra.

Jordtemperaturen för sådderna ska vara 22-25 grader eller lite mera varför en värmematta är en bra investering.  Mer om värmematta hittar du i artikeln: Startpaket för uppdragning av fröplantor inomhus.

Ibland kan man få se rotludd, fibriller på fröets rot. Det är inget farligt utan bara bra.  Foto: Kerstin Engstrand
Ibland kan man få se rotludd, fibriller på fröets rot. Det är inget farligt utan bara bra. Foto: Kerstin Engstrand

Groningstid, från frö till hjärtblad: I regel brukar fröna gro efter två till sex dagar vilket är bra, man vet snabbt om fröna är bra eller ej. Först sänder fröet ut sin rot, då har fröet grott vilket man kan se om man försiktigt petar undan jorden som täcker fröet. Därefter skjuter det upp grönt till stjälk och de första hjärtbladen vilket brukar ske en till tre dagar efter att fröet grott. Hjärtbladen brukar alltså vara fint utvecklade cirka två dagar efter att fröet har grott och de syns tydligt som två blad som står emot varandra. Så vanligen har men en liten planta med två hjärtblad fem till åtta dagar efter sådd, vissa sorter eller om fröna är gamla kan det ta lite längre tid.

Man kan antingen bredså i vanlig krukväxtjord eller så dem en och en i pluggar. Vill du ha många plantor av en och samma sort är det lättare att bredså, ska du bara ha några enstaka plantor eller har några plantor av flera sorter föredrar jag pluggar eller jiffybriketter.

För bästa resultat är det bäst att så ett frö i varje enhet men om fröna börjar bli några år gamla brukar jag så två frön i varje plugg. Skulle båda fröna gro så väljer jag att dela på plantorna om de båda växer på bra eller, om det är enbart ett frö som bjuder på en bra planta, så klipper jag av den sämre plantan.

Pilarna markerar hjärtbladen. Foto: Kerstin Engstrand
Pilarna markerar hjärtbladen. Foto: Kerstin Engstrand

Först kommer två små blad, de så kallade hjärtbladen. Därefter utvecklas två blad till, de så kallade karaktärsbladen, som kommer att vara med plantan under hela dess växtresa. Hjärtbladen kommer med tiden att gulna och falla av. När de två karaktärsbladen har utvecklats är det dags att omplantera.

Extra ljus!

Värme och ljus behöver aubergine. Så fort hjärtbladen har bildats behövs extraljus och svalare än vid groningen. Ljuset är lätt att fixa, 16 timmar per dag, se ”Rabarber testar: Lönar det sig att satsa på växtbelysning?” men det kan vara svårare med att få svalare. 20 grader är en bra temperatur och kanske har du det vid fönstret men det ska vara svalt utan starkt drag.  Annars kompensera med mera ljus, jag har inget svalt utrymme så det blir istället 16 timmars växtbelysning. För lite ljus och för varmt under tillväxtfasen ger rangliga plantor.

Omplantering
Det är bra att ha märkt sådderna från start för nu ser nästan alla sorter likadana ut. Foto: Kerstin Engstrand
Det är bra att ha märkt sådderna från start för nu ser nästan alla sorter likadana ut. Foto: Kerstin Engstrand

När plantan fått ytterligare ett bladpar utöver det första, hjärtbladen, är det dags att omplantera, särskilt om dina sådder har bredsått. Växer plantorna i pluggar kan du vänta tills rotsystemet fyller helt ut pluggen men riktmärke är att när en planta har fyra till sex blad är det dags för en första omplantering. Vanlig krukväxtjord fungerar utmärkt.

Djupare: Aubergine, äggplanta, det vetenskapliga namnet är Solanum melongena och tillhör samma släkte som potatis, tomat och paprika och peppar. Det medför att man lätt kan plantera plantorna djupare, det vill säga man kan sätta dem så djup att det första bladparet, det nedersta är precis ovan jordytan. Då får du en stadigare planta då fler rötter kommer att bildas längs med den del av stjälken som är under jord. Utnyttja detta faktum, plantera alltid aubergin djupare!

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Omplantering 1: När hjärtbladen har fått sällskap med ett par riktiga blad är det dags för första omplantering till krukor som har 7 cm sida. Odlar du i plugg/briketter kan du vänta tills hela pluggen är fylld med rötter. Från sådd till första omplantering kan ta mellan tre och fem veckor. Jorden ska vara näringsrik jord, som krukväxtjord eller plant/grönsaksjord.

Håll jorden fuktigt men inte för blöt. Vattna underifrån och häll bort eventuellt överskottsvatten som finns på faten en timme efter vattningen. Har du två plantor i en plugg så går det lättast att dela på plantorna om de är väl vattnade innan delning.

Omplanterade plantor som får dra vatten underifrån. Foto: Kerstin Engstrand
Omplanterade plantor som får dra vatten underifrån. Foto: Kerstin Engstrand

Omplantering 2: När rötterna fyller ut krukan, då är det dags att plantera om till en kruka med 9 cm sida, alternativt 11 cm sida. Det brukar ta cirka tre veckor efter omplantering 1 eller åtta veckor efter sådd. Om du lyfter på krukan kan man skymta rötterna, då är det dags att plantera om.

Blomning innan utplantering: Man brukar nypa bort blommor och blomknoppar som bildas innan plantan är omplanterad till utomhuskrukan. Detta för att plantan ska koncentrera sig på att bilda en tålig planta.

Avhärdning på gång. Plantorna ser lite skamfilade ut  efter ett obligatoriskt bladlusangrepp men de kommer snart att repa sig. Foto: Kerstin Engstrand
Avhärdning på gång. Plantorna ser lite skamfilade ut efter ett obligatoriskt bladlusangrepp men de kommer snart att repa sig. Foto: Kerstin Engstrand

Avhärdning, vänj dina plantor till uteluftens friska vindar: Cirka två veckor innan beräknad utplantering ska plantorna vänjas vid utelivet. Man brukar låta dem successivt få stå utomhus allt längre tid. Dock inte i gassande sol utan i skugga och med vindskydd. I lä och skugga på balkongen fungerar jättebra. Man kan även de första dagarna gardera sig med ett lager av dubbel odlingsväv.

Utplantering: Ska ske när risken för nattfrost är över och nattemperaturen håller sig runt tio grader. Då ska plantorna minst vara 10 cm höga, allra helst 15 cm höga. Även nu, sätt plantorna djupare, det vill säga jord upp till första nedersta bladparet. Jag använder nu rosjord och bottnar med två nävar pelleterad hönsgödsel.

Krukorna är i regel Ikeas papperskorg FNISS som rymmer tio liter men krukor om 15 liter fungerar också bra.

Skugga gärna plantorna den första tiden med fiberduk.

Värme, vatten och näring
Droppbevattning trivs aubergine extra bra med. Foto: Kerstin Engstrand
Droppbevattning trivs aubergine extra bra med. Foto: Kerstin Engstrand

De flesta sorter som säljs i Sverige anger utvecklingstid från utplantering till mogen frukt. Så står det 60 dagar så kan du i regel förvänta dig första skörd från slutet av juli och framåt.

Lågväxande sorter, som Jackpot har kompakta plantor utan en dominerande huvudstam vilket medför att de inte behöver beskäras. De förgrenar sig automatiskt. Andra, högväxande sorter är bra att toppa när plantan är cirka 30 cm hög. Då förgrenar sig plantan och bildar minst två sidoskott, kanske till och med fyra. Men som sagt, lågväxande sorter som Jackpot behöver man inte toppa. Högväxande sorter eller plantor som ger rikligt med frukt behöver växtstöd.

Odlingsplatsen ska vara bästa solläge, i söder eller sydväst och gärna mot en skyddande vägg eller mur.

Jämn tillgång till vatten är nödvändigt varför jag rekommenderar ett automatiskt droppbevattningssystem som antingen går på timer eller är solcellsdrivet.

Bergianska trädgården i Stockholm är proffs på odling. de stöttar sina plantor med en bambupinne samt täcker jorden med färskt gräsklipp. gräsklippen på bilden har legat ett tag varför det nu är gulbrunt.  Foto: Kerstin Engstrand
Bergianska trädgården i Stockholm är proffs på odling. De stöttar sina plantor med en bambupinne samt täcker jorden med färskt gräsklipp. gräsklippen på bilden har legat ett tag varför det nu är gulbrunt. Foto: Kerstin Engstrand

När blommorna slår ut och fruktsättningen börjar är det dags att tillsätta extra näring. Den näring som fanns i jorden vid utplantering brukar anses vara förbrukad efter fyra veckor. Färskt gräsklipp är bra att lägga på jorden runt plantan. Det bevarar både fuktigheten och ger näring.

Blomning: Det händer att blomknoppar faller av, särskilt under den första tiden utomhus. Det är inget att oroa sig över, det kommer snabbt nya.

Aubergine är självpollinerande varför vind och insekter hjälper till. Man kan också spraya blommorna lätt med ljummet vatten.

Skadedjur
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Bladlöss har jag tidigare angett, de brukar främst angripa plantorna inomhus eller i växthus. Förutom regelbunden okulär besiktning och klämma ihjäl de löss man hittar är det bra att regelbundet duscha plantorna.

Att regelbundet duscha plantorna lätt är ett bra knep att hålla skadedjuren borda under tiden de står inomhus. Foto: Kerstin Engstrand
Att regelbundet duscha plantorna lätt är ett bra knep att hålla skadedjuren borda under tiden de står inomhus. Foto: Kerstin Engstrand

Spinn, spinnkvalster och trips kan också angripa, oftast ser plantorna bruna ut. När plantorna väl kommit ut brukar de klara angreppen bättre. Det är inte ovanligt att se plantor ge bra med skörd trots att plantorna ser brunmjöliga ut.

Grönsaksflyns larver brukar också kunna äta hål i frukterna liksom sniglar och tvestjärt.

Skörd
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Skörden sker när frukterna nått full storlek, rätt färg och skalet ska vara blankt. Om man väntar för länge blir skalet matt och frukten blir inte god att äta. Äggplantan blir då torr och får en bitter smak. Vanligt är också att frukten spricker om den sitter kvar för länge.

Det finns sorter som går att äta innan de fått rätt storlek.

Skörda ofta, det främjar fruktsättningen och du får fler frukter under längre tid. Första skörden brukar kunna ske i slutet av juli och därefter långt in på hösten. Om hösten är mild även i oktober.

Ju oftare du skördar desto bättre skörd får du. Bäst skär man av frukten från fästet, eller klipper av med en sax eller sekatör. Mogna äggplantor lossnar inte automatiskt!

Två frukter från samma planta. den till vänster är övermogen vilket syns tydligt på färgen. Foto: Kerstin Engstrand
Två frukter från samma planta. den till vänster är övermogen vilket syns tydligt på färgen. Foto: Kerstin Engstrand

Skördade äggplantor förvaras bäst svalt, i kylskåpets svaldel och brukar hålla sig fräscha i minst en vecka.

Text och foto: Kerstin Engstrand