Siciliansk apelsinpotatis: Patate al forno all’arancia!

Siciliansk apelsinpotatis: Patate al forno all’arancia!

Foto: Kerstin Engstrand

Doft av Sicilien, blir bäst med blodapelsiner! Potatis med doft och smak av apelsin! Enkelt att tillaga och perfekt till kyckling eller ankbröst och kanske även till falukorv?

Och jag säger bara, doften! Med doft av apelsin och rosmarin som sprider sig – det mår man bra av!

Detta är ugnpotatis som görs med apelsin. Det ska allra helst vara blodapelsiner men går också bra med väl mogna saftiga vanliga apelsiner men inte med klementiner.

Smaken är – gudomlig!

Du behöver:

1 kilo fast potatis, sorten Melody är en bra sort men även mandelpotatis.

2 större eller 4 mindre blodapelsiner, sorten Tarocco passar särskilt bra

1 silverlök ( rödlök går också att använda)

Olivolja, salt och papper

Rosmarin

 

Desto kyligare nätter, desto rödare blodapelsiner. Foto: Kerstin Engstrand
Desto kyligare nätter, desto rödare blodapelsiner. Foto: Kerstin Engstrand

Gör så här:

Dela potatisen, större i åtta delar, mindre i fyra.

Lägg klyftorna i en smord form, jag brukar pensla formen med lite olivolja.

Pressa apelsinerna och blanda saften med potatisklyftorna. Spara skalen av 1-2 blodapelsiner!

Finhacka silverlöken och blanda ner hacket bland potatisklyftorna.

Lägg i skalet från 1-2 blodapelsiner.

Salta, peppra och strö över i lite rosmarin.

Sätt i ugn, 200 grader i cirka 40-45 minuter. Potatisklyftorna ska vara mjuka, då är de färdiga.

Blir det sky över när potatisen är uppäten så frys in den till kommande rätter!

Ännu godare är potatisen efter en eller två dagar, särskilt om de legat och gottat sig med ankbröst eller kyckling.

Och blodapelsiner går utmärkt att frysa. I klyftor eller hela skalade. Frysta, hela, skalade blodapelsiner går lätt att riva.

Text och foto: Kerstin Engstrand

Skär apelsinen rakt av uppifrån om du vill ha klyftor vilket är bra för att frysa in. För att pressa är det bättre att dela apelsinen vid midjan. Foto: Kerstin Engstrand
Skär apelsinen rakt av uppifrån om du vill ha klyftor vilket är bra för att frysa in. För att pressa är det bättre att dela apelsinen vid midjan. Foto: Kerstin Engstrand