Så frön med pappersmetoden, enkelt och snabbt

Så frön med pappersmetoden, enkelt och snabbt

Foto: Kerstin Engstrand

Att först så frön, särskilt större frön, på fuktat papper är ett bra sätt att rationalisera bort jord och krukor. Dels går det snabbt, papper har de flesta av oss hemma – toalettpapper till exempel.

Man kan även lätt studera grobarheten varför denna teknik passar även mycket bra till för att testa grobarheten hos gamla frön samt det tar lite plats. Jag förgror många frön på en tallrik som står på köksbordet. Där har jag bra koll på vad som sker och det är lika roligt varje morgon att se om det har hänt något. Ja, det händer att jag tittar flera gånger per dag – man är född nyfiken!

Känns det igen?

Tror det jag, vi är många som ivrigt letar efter liv bland våra fröer.

Professorns metod

När och av vem jag lärde mig denna teknik kommer jag inte ihåg men det är roligt att förvalta något som en kemiprofessor är känd för. Professor Norman Deno var verksam vid Penn State University och han hann under sin karriär som kemist publicera runt 150 “papers”, dvs vetenskapliga artiklar, men också ytterligare 20 till under hans andra karriär, inom hortikultur – och de handlade just om fröers optimala groningstemperaturer.

vv0507

Professor Denos sådde på papper – för att när fröna har grott flytta över dem till krukor – även det, liksom kallsådd, en metod som nu nylanseras på Internet.  Han första bok utkom 1993 och i den publicerade han resultatet av hans experiment – håll i dig nu – ett experiment gällandes fröer som inkluderade över 2500 arter, i 805 släkter, från 145 växtfamiljer. Detta lilla ”hobbyprojekt” var hans andra karriär efter tiden som kemiprofessor. Då blev det hortikultur för hela slanten. Som ung hade han fått ett brinnande intresse för fyrverkerier och växter. Han delade intresset för fyrverkerier med sin far. Så han blev kemist och där specialiserade sig för liknande effekter som fyrverkerier ger. Därefter odlade han sitt andra intresse, botanik!

Och Ingemars optimala frösådd

En annan person känd i amatörkretsar är Ingemar Björk som även författade ett intressant pm, Optimal frösådd, som finns att läsa på STA:s, trädgårdsamatörernas, hemsida. Det sägs att Ingemar Björk alltid använde tvättservetter. Inte våtservetter utan Grummes högabsorberande allduk som finns än idag att köpa i varenda matbutik. Ingemar ansåg att de var bättre då de inte luddar men det gör t ex inte Edit Extra hushållspapper heller. En fördel med papper som inte luddar är att rötterna inte lika lätt biter sig fast i pappret.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Jag har testat allduken men jag föredrar Edit Extra hushållspapper – det fungerar i mitt tycke bättre och det har jag alltid hemma. ”Finare” hushålls- och toalettpapper fungerar också, och de ser snyggare ut men som sagt de ovan nämnda är bättre.

Allduk till vänster, hushållspapper till höger. Foto: Kerstin Engstrand
Allduk till vänster, hushållspapper till höger. Foto: Kerstin Engstrand

Pappersmetoden är ett bra och snabbt knep särskilt för större frön. Det sparar tid och man får en bra överblick över fröernas grobarhet.

Ingemar Björk använde allduk som han först markerade frösorterna på med vattensfast tuschpenna. Därefter vek han allduken i tre delar. Den i tre delar vikta allduken la han därefter på en tallrik och fuktade allduken väl. Allduken kramade han sedan överflödigt vatten ur. Därefter vecklade han ut allduken och nu syns det tre fält. I det mittersta sådde han fröna. De två yttre fälten vek han in över frösådden och sist de båda kortändarna så att fröna inte kan rinna ur. Det blir då till ett paket som han angav måtten på; ca 7 x 15 cm. Ingemar testade mängder av frön och han hade behov att ha en teknik där han kunde stapla sådderna på varandra.  Han angav att upp till tio paket lätt kunde travas på varandra och läggas i en försluten en-liters plastpåse – OBS! vanlig tunn plastpåse, inte av fryskvalité som han ansåg vara för täta!

Grumme Allduk tyckte han dock ha ett minus: Den kan visserligen delas i två dubbla såpapper men den har en begränsad livslängd – troligen behöver en allduk bytas efter sex månader som han sa. Detta med tanke på att han testade fröer som kunde behöver mycket lång tid på sig att gro.

Sa Ingemar Björk, som de sista åren i livet hade en revolutionerande kaktusbalkong!

Så här gör du:
Pumpafrön. Foto: Kerstin Engstrand
Pumpafrön. Foto: Kerstin Engstrand

Metoden innebär alltså att du sår fröna ovanpå ett fuktat papper, ett papper som är våtstarkt. Tidningspapper eller skrivarpapper duger inte.

Fuktat kaffefilter lär också fungera.

Så här gör jag:

  1. Ta en tallrik, bricka eller en bytta med plan botten.
  2. Lägg över allduk eller dubbelvikt Edit Extra.
  3. Fukta pappret lätt, det ska vara fuktigt men inte plaskvått.
  4. Strö ut de fröer du vill gro. Ha avstånd mellan fröerna för först växer rötterna fram och de kan snabbt ta plats, särskilt bönor utvecklar snabbt bra rötter.
  5. OBS! Om du tänker så flera olika sorter på ett och samma papper är det bra att rita upp områdena med blyerts eller vattenfast tusch. Samt skriv ner vad du har sått och antalet fröer.
  6. Lägg över en bit plast, dock inte så att det blir för lufttätt för då kommer fröerna att mögla. Jag brukar bara lägga över en plastpåse, dvs jag trär inte över den.
  7. Vänta och kontrollera att pappret inte torkar ut.
  8. När fröerna gror kan du successivt plocka över dem och sätta dem i krukor med jord.

Bra fröer att börja så med pappersmetoden är:

Bönor

Majs

Pumpafrön

Sojabönor

Kikärter

Bondbönor

Denna metod innebär att du även lätt, allt eftersom fröna gror, kan flytta över fröerna till krukor med jord. Och att man snabbt kommer igång, särskilt om du saknar krukor och jord hemma.

Text och foto: Kerstin Engstrand