Sinnlig & jordnära pizza

Sinnlig & jordnära pizza

Rotfruktspizza! Foto: Kerstin Engstrand

En pizza som väcker smaker till liv. Vi toppar den med rotsaker, potatis, jordärtskocka, palsternacka och svartrot. Och allt kan du odla själv i den egna täppan. Ingredienserna finns också i varje snabbköp. Pricken över i:et är mascarpone som ger en härlig syrlig smak till de rustika rotfrukterna. En ingrediens som till och med imponerat på självaste Jamie Oliver! Pizzan passar som drinktilltugg, förrätt, varmrätt eller som mellanmål. Den är också god dagen efter, uppvärmd i mikron.

Och vill du ha lite kött på så passar pancetta, bacon eller chorizokorv.

Köp färdig pizzabotten, jag gillar färdiga stenungsbakade pizzabottnar eller gör din egen. Man kan också köpa pizzadeg hos den lokala pizzerian. För pizzadeg, se längst ner.

Fyllning:

Om pizzan görs med tre rotsaker behövs 120 gram per rotsak, dvs

1 medelstor potatis ,av fast sort

1 medelstor palsternacka

1 ca 30 cm lång svartrot

2 – 3 jordärtskockor

Väljer du att göra pizzan med fem rotsaker, det vill säga inkluderar även persiljerot, brukar det går åt ca 70 gram per rotsak/pizza. Persiljerot har en pepprigare smak än de andra.

Vill du göra en pizza med två smaker föreslår jag jordärtskocka och potatis. Palsternacka och svartrot har en sötare smak.

0,5 silverlök, finns inte silverlök i din butik kan man ta scharlottenlök

0,5 rödlök

10 körsbärstomater

rosmarin, allra helst färsk

salt

nymald svartpeppar

1/2 burk, ca 125 gram Mascarpone

Om du vill ha lite mustigare smak och äter kött: Pancetta, ½ paket bacon, som jägarbacon klippt i bitar eller 1 chorizokorv.

 

För att pensla rotfrukterna med: vitlöksolja

0,5 dl olivolja

2 större eller 3 mindre vitlöksklyftor. Har du egenodlad vitlök så har den starkare smak än den importerade.

Hacka vitlöksklyftorna och låt dem dra i oljan medan du förbereder pizzan. Ju längre vitlöken får dra i oljan desto godare smak.

Denna pizza är stor som en vanlig långpanna, ca 33 x 42 cm

Börja med degen om du inte köper färdig, degrecept hittar du längst ner. 

Har du köpt färdig pizzabotten, eller deg så är det bara att rulla ut degen direkt på plåten.

Mina favoritkombinationer är:

  • Potatis + silverlök + rosmarin (lägg löken ovanpå potatisen)
  • Jordärtskocka med tomat och bacon/chorizo
  • Jordärtskocka, potatis, silverlök, rosmarin och bacon
  • Palsternacka med tomat och bacon/chorizo och rosmarin
  • Svartrot är som palsternacka mycket mild och passar också ihop med tomat och bacon/korv.
  • Persiljerot är svårare att få tag på och bjuder på en mycket pepprig smak.
Jamie Oliver i pizzaskapartagen. Foto: Kerstin Engstrand
Jamie Oliver i pizzaskapartagen. Mascarpone hade han inte använt på pizza, med det gör vi! Foto: Kerstin Engstrand

 

En plåt pizza brukar räcka till 2-3 personer om den är huvudrätt. Den är lätt att dela in i olika fyllningar.

Alla rotfrukter ska skivas tunt, i maximalt 2 mm tjocka skivor. Om de är förkoka fungerar även 5 mm tjocka skivor. Det räcker med att låta de färdigskurna rotsakerna koka lätt i några minuter innan de läggs på pizzan. Alla rotsaker ska läggas i kallt vatten som får koka upp.

Skölj och ansa rotfrukterna. Den enda rotfrukt som behöver skalas är svartrot och jordärtskocka. Svartroten skärs i tunna stavar medan de andra rotfrukterna i skivor.

Löken kan vara 2–4 mm tjocka skivor eller finhacka den. Men ringar blir snyggare.

Ta ut plåten/ugnspanna från den varma ugnen. Lyft över degen. Botten blir godare om den läggs på en het plåt.

Lägg ut de olika rotfrukts- och lökfyllningarna på pizzabotten men vänta med tomater och bacon/korv rosmarin, salt och peppar.

Pensla alla rotfrukter och all lök med vitlöksoljan. Har du inte gjort vitlöksoljan så pensla med olivolja och sprid ut finhackad vitlök.

Fördela tomater, bacon och korv. Strö över rosmarin, salta lätt och dra några varv med svartpepparkvarnen.

Klicka ut mascarpone. 125 gram räcker gott till en hel pizza, tar du mer blir pizzan för blöt.

Sätt in i 225 graders varm ugn, och grädda i 10 –15 minuter om du har gjort min pizzadeg, annars följ den köpta degens/bottens anvisning.  Placera plåten i den övre delen av ugnen.

Lyft ut, ta fram en sax och klipp upp pizzan i bitar. Smaklig måltid!

 

Pizzadeg

5 dl ciabattamjöl

3 dl vetemjöl

3 dl vatten

25 gram jäst eller 3 tsk torrjäst

1 krm salt

1,5 tsk socker

3 msk olivolja

samt ett bakplåtspapper, 33 x 42 cm.

Denna deg räcker till en långpanna. Man kan göra en större sats och sedan frysa in varje pizzabotten färdigutkavlad.

  1. Lös upp jäst och socker i vattnet som ska vara ljummet.
  2. Blanda ihop mjölsorterna och saltet.
  3. Tillsätt jästblandningen pö om pö till mjölblandningen och varva med att tillsätta olivoljan. Det går utmärkt att göra degen i en matberedare eller med en handvisp med degkrokar.
  4. När degen är fast och smidig så låt den jäsa på ett varmt och dragfritt ställe i 30 minuter. Täck den med en fuktig ren kökshandduk .

(Medan degen jäser förbereder du fyllningen)

  1. Sätt på ugnen på 225 grader. Ha långpannan i ugnen så att den blir het, då blir pizzabottnen knaprigare.
  2. Lägg ut degen på ett bakplåtspapper och kavla ut degen så att den blir 5 mm tjock. Inte tjockare.

Har du köpt färdig pizzabotten, eller deg så är det bara att rulla ut degen direkt på plåten.

Av Kerstin Engstrand