Starka sommarsmaker: Tarte Tatin Tomate

Starka sommarsmaker: Tarte Tatin Tomate

Tarte Tartin Tomate. Foto: Kerstin Engstrand

Tarte tatin gjord på äpple är en fransk klassiker. Det är en äppelkaka som serveras upp och ner, ursprungligen ett misstag som blivit en världsberömd klassiker. Men på chicka franska krogar och numera även på många chicka brittiska pubar och restauranger får man ofta en tarte tatin gjord på tomater. Jag gör min på mina italienska evighetstomater, mina piennolo, särskilt i november då det är grått och blåsigt ute.

Jag föredrar piennolotomater då de är mindre saftiga än andra tomatsorter. De har mera kött, det söta i en tomat sitter i skalet och köttet innanför skalet. I fröna och fröhinnan sitter syran.

Nyfiken på att odla piennolotomater? Läs då vår artikel: Piennolo, Söderns hälsosamma guld

Du behöver:

Ugnsfast form som också kan användas på spisen. Den bör vara 24 – 25 cm i diameter.

1 msk olivolja

10 dl färska mindre tomater, om du har mindre smakrika tomater kan man fräsa med lite vitlök. Men har du piennolotomater så blir pajen bra utan extra smaker.  Är tomaterna mycket saftiga kan du halvera dem och gröpa ur fröna.  Extra vacker blir pajen om man blandar gula och röda tomater.

Salt

Nymalen svartpeppar

Timjan

1 tsk honung, jag använder mig av honung gjord på ljungblommor.

1 msk crema di balsamico (om du använder vanlig balmsamvinägar öka då på med honung till 2 tsk).

200 gram smördeg, jag använder köpta smördegsplattor. Vill du ha lite mindre tomatstark paj så tar du 400 gram smördeg.

Görs denna tarte på 200 gram smördeg blir den en bra lunch för två personer, för fyra om du gör den på 400 gram smördeg. Supergod nygjord men nästan ännu bättre dag två eller tre! Till och med dag fyra är den extra god. Tomatsmaken är som starkast i början, därefter efter några dagar blir smaken mera jämnt fördelad och går ner i degen.

 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Ta fram smördegen enligt anvisningen på förpackningen.
 3. Hetta upp olivoljan i en ugnssäker, låg vid panna som kan användes både på spisplattan och i ugnen. Gärna av gjutjärn som dock kan bli lite tung att vända. Jag använder en rostfri ugnsformpanna med två handtag.
 4. När oljan är lagom het lägger du i de hela tomaterna. Salta och peppra, nu ska de hela tomaterna sjuda i cirka 10 minuter.
 5. Ta pannan med tomaterna från plattan och låt tomaterna svalna.
 6. Nu ska tomaterna värmas upp igen, nu tillsammans med balsamvinäger och honung. Låt tomaterna sjuda i en till två minuter, de ska tjockna till. Är det för mycket saft så låt de sjuda lite till.
 7. Ta bort formen med tomaterna från plattan och häll av juicen som bildats. Juicen kan du använda till något annat. Platta ihop tomaterna så de bildar en fast enhet. Strö över timjan.
 8. Nu ska smördegen läggas över tomaterna. Jag brukar ta två stycken ark om vardera 100 gram och faktiskt så brukar jag inte kavla ut dem utan jag drar ut dem och lägger de bredvid varandra över tomaterna. Degen ska också gå ut över kanterna, inga tomater ska titta fram.
 9. Nu ska härligheten in i ugnen tills smördegen är gyllenbrun. Det brukar ta 25 – 30 minuter.
 10. Ta ut och låt vila i fem minuter, kontrollera att inget sitter fast i formen för om så är fallet går det inte att vända på pajen. Använd en stekspade eller palett. Så är det dags att vända härligheten vilket görs lättast med en stor tallrik som man vänder upp pajen på. Vips så har man en julröd härligt doftande tomatpaj!
 11. Dekorera gärna med lite extra färsk timjan, baslika och några färska tomater. Och njut av smaken av italiensk-fransk sommar!

  På hösten finns även piennolotomater att köpa i välsorterade matvarubutiker. En sådan här klase väger ca 1,5 kilo och brukar kosta runt 300 kronor. Men då får du också möjligheten att ta hand om fröna! Foto: Kerstin Engstrand
  På hösten finns även piennolotomater att köpa i välsorterade matvarubutiker. En sådan här klase väger ca 1,5 kilo och brukar kosta runt 300 kronor. Men då får du också möjligheten att ta hand om fröna! Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand