Nu vet vi sorten på Kerstins piennolotomat

Nu vet vi sorten på Kerstins piennolotomat

Spugnillo dei Monti Lattari, en italiensk evighetstomat fotograferad på vår balkong på Nordiska trädgårdar i april 2016. Då var klasen minst nio månader gammal och fortfarande mycket bra att äta och laga mat på. Foto: Kerstin Engstrand

Italienska så kallade evighetstomater, tomater som har mera fruktkött än andra och särskilt odlas på mark där jorden är vulkanisk, har fått stort genomslag i Sverige. Dessa tomater är lätta att känna igen då de också är avlånga och har en spets. De vinterförvaras uppträdda i ett snöre, och blir då en piennolo. Det tycker vi är extra roligt då vår chefredaktörs hjärta klappar särskilt för just Italien.

Kerstin har odlat dem i många år, och det är numera många som odlar vad de kallar för ”Kerstins piennolo”. Det är fröer som en gång stammar från den tomatsort Kerstin själv odlar. Men observera, Kerstin själv har inte spridit dem vidare och hon förmedlar heller inga frön.

Nu har vi fått veta vad sorten som är ”Kerstins piennolo” kallas för. Den kallas för Spugnillo dei Monti Lattari. Monti Lattari är ett bergsområde i närheten av Sorrento mot Amalafi och Positano. Som  många noterat har den lite längre spets än andra och har sommaren 2018 givit rekordskördar. Vi har inte hittat någon fröfirma som säljer frön till den.

Många odlar också en sort som går under arbetsnamnet ”Kennets piennolo”. Den har blad som liknar potatisblad, Kerstins har vanliga tomatblad. Än så länge vet vi inte vilken sort som Kenneths Piennolo egentligen är men Kerstin Engstrand fortsätter att efterforska den sorten, ett löfte hon givit Kenneth Nilsson som den har fått sitt smeknamn ifrån.

Nyfiken på ”piennolotomater”, läs mer:

Odla piennolotomat, Söders hälsosamma guld

Så här gör du en egen piennolo

Piennolo, Söderns hälsosamma guld

5 vintertomater som går utmärkt att odla i en pallkrage

Recept på den godaste tomatpajen gjord just på piennolotomater: Starka sommarsmaker Tarte Tartin Tomate

 

Text och foto: Kerstin Engstrand