‘Tête-à-tête’, den lilla påskliljans spännande historia
Den brittiska plantskolemannen Alec Gray (1895-1986) var en av landets mest kända odlare av påskliljor. Under de sex decennier han var yrkesverksam fick han fram inte mindre än 110 nya sorter.
Hans karriär började efter första världskriget. Då var bristen på mat stor och regeringen stödde all odling, särskilt då frukt- och bärodling. På så sätt hamnade han i Devon, i närheten av Penzance för att verka vid experimentstationen som fanns där. Ja så heter än idag verksamheter som utvecklar nya sorter. Kort därpå fick han nytt jobb på Scillyöarna och där, på 1920-talet väcktes hans intresse för påskliljor. På Scillyöarna odlades påskliljor för snittblomsmarknaden. Det nyväckta intresset växte, snart hade han en liten men fin egen samling. Nästan tio år senare kunde han registrera sin första alldeles egna sort. Han kom att rikta in sig på miniatyrer.
Så fort det blev möjligt att resa for han till södra Europa där många låga påskliljor växer vilt. Egentligen var hans främsta fokus att få fram så tidigt blommande som möjligt och då blev miniatyrerna något som kom på köpet. “Tête-à-tête” var en som han fick fram. Vi är då framme på 1940-talets slut, 1949.
“Kom på köpet” kan man kanske även säga om “Tête-à-tête”. Den är resultatet av en synnerligen lyckad korsning av Narcissus ‘Cyclataz’ som är känd för att vara svår att korsa, det är sällan en korsning med den resulterar i frön.
3 storsäljare
Men på 1940-talet hände det, en fröställning innehöll tre frön. Samtliga tre grodde. Och håll i dig nu, samtliga tre blev till helt olika sorter. Föräldrarna är alltså två exemplar av ‘Cyclataz, varav den ena med säkerhet var ett exemplar från 1923. Den starkaste av de tre som denna korsning resulterade blev “Tête-à-tête”‘.’ Men än idag går det att hitta ‘Cyclataz,’ då i regel i specialiserade odlingar, oftast hos samlare.
De andra två blev ‘Jumblie’ (1952) och 1953 introducerade han ‘Quince’. ‘Jumblie’ går ganska lätt att få tag på, även den har utmärkelsen AGM.
Det sägs att Grey själv inte var så imponerad av “Tête-à-tête”. Vilket han borde varit, den är än idag, 2021, en av de mest sålda påskliljorna i världen. Den dominerar så pass mycket att en tredjedel av de sorter som odlas i Holland är just “Tête-à-tête”. Antalet krukor som säljs på våren är miljontals, vi talar om 20 miljoner krukor varje vår. Minst! Redan på 1960-talet såldes lökarna för höga priset, det finns prisuppgifter på hela 4 shilling och 6 pence – för en enda lök.
Efter Scilly byggde han upp en egen plantskola vid Treswithian. Hans egen samling finns än idag, numera samlad under en National Collection som vårdas av den välkända plantskolan Broadleigh, belägen utanför Taunton i Somerset. Att han var nyfiken som person var det ingen tvekan, hans hobby var arkeologi! Två är innan sin död 1986 slutade han jobba.
2012 ställde Broadleigh ut för sista gången på Chelsea Flower Show. Grey fick AGM-utmärkelse för flera sorter, som “Elka”, “Minnow” och “Sun Disc”. Han var oerhört skicklig.
Om du själv vill försöka föröka en påsklilja så brukar man räkna med att ett frö tar cirka fyra år från att det gror tills en lök som klarar att blomma är färdig.
Läs också:
Tête-à-tête, vårens lilla påsktazett är en bra investering! (länken öppnas i nytt fönster när du klickar på den).
Engelsmännen skriver sortnamnet med stora bokstäver medan vi i Sverige följer SKUDs sätt att skriva:
Bilder från Ron Scamp – Cornwall’s Daffodil King, qualitydaffodils.com. Ron har en unik kunskap och enorm kärlek till påskliljor, förädlare som han själv är. Numera driver hans son Adrian verksamheten.
Av Kerstin Engstrand