Till minne av Beth Chatto

Till minne av Beth Chatto

När hon var 76 år sade hon till mig:

– Jag kanske inte kan påverka synen på trädgård så mycket under min tid, men kanske mina barnbarns.

Det var ett understatement. Hon påverkade en hel trädgårdsvärld.

Hon föddes den 27 juni 1923, och lämnade oss den 13 maj 2018. Hon var modernare än många av oss. Hennes grusträdgård, The Gravel Garden, började som ett experiment. Ett experiment som skulle visa att växter klarar sig utan extra bevattning. Tio år i rad fick hon guld för sina växtutställningar på Chelsea Flower Show, och när hon fick sin första var det lite av revolution, Betty visade upp växterna som om de växte vilt. Men tio guldmedaljer fick räcka tyckte hon.Jag har träffat henne många gånger och varje gång lämnade jag henne extra upplyft. Hon hade en nyfikenhet som var unik, och var en mycket stark iakttagare.Det finns uttalanden som gör mig tårögd. Att höra Beth Chatto tala om visioner är ett sådant.

Att måla himlen med träd, och marken med gröna växter var en del av Beth Chattos vision.

I samband med hennes 90-års dag gjorde jag en intervju med henne. Den kan du läsa i tre olika delar:

Om hennes grusträdgård

Tänkvärt av Beth Chatto del 1 där hon berättar om sina tankar om grusträdgården.

Tänkvärt av Beth Chatto del 2 

Text och foto: Kerstin Engstrand