Tofsliljan är sensommarens höjdpunkt

Tofsliljan är sensommarens höjdpunkt

Foto: Kerstin Engstrand

Det är tidig höst och plötsligt så står jag framför ett hav av de vackraste formade blommor. I raka rader växer de och varje enskild blomma har begåvats med den utsöktaste symmetri. Rader som hänför! Rader som skapar habegär och man kan inte sluta titta.

Att använda ordet häftig för tofsliljan är ingen underdrift. Den är spektakulär och har en otrolig skönhet i sin symmetri även med sin lite udda attribut, tofsen som pryder dess topp.

Eucomis comosa är tofsliljans vetenskapliga namn. Eucomis kommer från grekiska euckomos som lär betyda vackert hår eller tofs.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Stjälkarna är mycket stadiga, ändå upplevs tofsliljan som elegant och gracil. Det är en märklig kombination. Vild växer den i Sydafrika, den vilda tofsliljan har vita blommor.

Här hemma blommar den på sensommaren, tidig höst. Blommorna liknar små stjärnor och på en blomstängel finns det hundratals blommor. Fröställningarna är minst lika vackra – och de är chokladbruna!

Vacker i kruka och i rabatt
Rosa blommor och liasvarta frön samt en liten grön tofs, inte undra på att man älskar tofsliljan!  Foto: Kerstin Engstrand
Rosa blommor och vinrödsvarta frön samt en liten grön tofs, inte undra på att man älskar tofsliljan! Foto: Kerstin Engstrand

Den klarar inte att övervintra på friland i vårt klimat men knölarna övervintras som dahlior. Eller så komposterar man dem på hösten och köper nya nästa vår.

Tofsliljan blir ca 70 cm hög.  Den vill växa i soligt läge och i mullrik jord. Knölarna köps på våren och sätts också på våren. Numera är flera namnsorter lätta att få tag på, flera nätbutiker säljer tofslilja.

Några sorter:
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Sorten ‘Aloha Kona’ är en av de vackraste. Den blir lite lägre än den vanliga som härstammar från den vilda som är vitblommande.

’Sparkling Burgundy’ blir rejält stor och behöver stöd för att hålla sig upprätt.

‘Sparkling Beauty’ går i vinrött, både blad och stjälkar är vinröda. Blommorna är först vita men övergår när de är på väg att vissna till rosa färg. 70 cm hög.

‘Sparkling Rosy’ kallas också för Pineapple Lily och tillhör de som blir lite högre, ca 80 cm hög.

’Leia’ blir ca 35 cm hög, blommar i rosa och har lätt tandade blad. Vid varmt väder doftar blommorna lätt av kokos.

‘Pink Gin’ är en riktig långblommare och skönheten börjar med de vackra röda blomknopparna. Denna har liksom alla tofsliljor en så kallad “pineapple top”, ananastopp, det vi på svenska kallar för tofs som egentligen är brakteer. Är en suverän snittblomma! Blir ca 100 cm hög.

Gör så här:

Knölarna förkultiveras på våren, gör som med dahlior och planteras ut när risken för frost är över. I en rabatt sätts de på ett djup av 25 cm och med ett avstånd på 15 till 20 cm mellan varandra. Den spetsiga sidan ska vara uppåt.

Räkna med att betala runt 50 kr per knöl.

Ovanligare
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Eucomis humilis är en annan tofslilja. Den saknar svenskt namn och blir betydligt lägre, ca 40 cm hög. Den är en klar samlarväxt. Här syns den i Kews, Royal Botanic Garden i London fina alpin- och lökväxthus. Humilis anses ha en inte så angenäm doft, dvs den lite luktar illa men inget som jag reagerade på. Att den doftar illa gör att den attraherar flugor som därmed pollinerar blommorna. Blomningstiden är under sommaren, vilket i hemlandet Sydafrika är i perioden december till februari medan den här i Kew blommade i juli månad. I Kew kan de driva många växter så att de blommar mera anpassningsbart, dvs under vår sommar. Humilis ska till skillnad mot andra tofsliljor planteras grunt, halva knölen är ovan jord,  vilket märks på bilden, knölarna syns tydligt.

Text och foto: Kerstin Engstrand