Turkisk zucchinisoppa

Turkisk zucchinisoppa

Foto: Kerstin Engstrand

I augusti visste vi inte vad vi skulle göra med all zucchini vi skördade. Nu är vi glada över att från frysen kunna ta fram vår goda turkiskinspirerade zucchinisoppa. Har du ont om plats så räcker det med att ha fryst in zucchini, de resterande ingredienserna kan man lätt sätta till när det är dags att laga soppan. Odlade ni ingen zucchini förra året så brukar det ordna sig ändå. Utländsk, oftast spansk zucchini, brukar finnas i grönsaksdiskarna även under vintern. Lite smådyra kanske, ca 15 kronor för en, men det kan det vara väl värt. Det kan ju vara roligt att redan nu få pröva en grönsak som man har köpt frön till.

Denna soppa har varit familjens favorit i årtionden. Ingen kommer längre ihåg av vem, när och var vi fick receptet.

Yoghurtens syrliga smak, den milda zucchinin och den varma doften och smaken av spiskummin sätter denna soppas karakteristisk prägel som är nästan åt grythållet i konsistens. Beräknad tillagningstid är 45 minuter.

8 portioner eller 4 personer

  • olivolja
  • 600 gram zucchini, ca 2 zucchini
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 gram kött- eller lammfärs, lammfärs blir bäst
  • 8 dl vatten
  • buljong motsvarande 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2-4 tsk spiskummin
  • svartpeppar
  • matlagningsyoghurt

1. Skala och hacka löken .

2. Skär zucchinin i tärningar. Det behöver inte skäras i så fina bitar. Zucchini är lättskuret, som gjort för en inte alltför vass kniv.

3. Skala och skär vitlöken i skivor.

4. Nu ska vi sätta smak på olivoljan. Häll i olivoljan i grytan och värm den.

5. Lägg i vitlöken. Låt vitlöken ligga i oljan tills vitlöken börjar bli gyllengul. Nu har oljan en god vitlökssmak. Ta upp vitlöksskivorna.

6. Fräs löken och zucchinin i den vitlöksdoftande olivoljan i ca tre minuter.

7. Tillsätt köttfärsen. Bryn färsen lätt.

8. Tillsätt vattnet. Smula sönder buljongtärningarna. Rör om väl.

9. Tillsätt spiskummin och svartpeppar.

10. Låt koka upp och låt puttra utan lock i ca 15 minuter.

Servera med en klick matlagningsyoghurt och gott bröd. Vitlöksbröd passar särskilt bra till.

Text och foto: Kerstin Engstrand