Underblomman, blomman som slår ut på kvällen och mulna dagar!

Underblomman, blomman som slår ut på kvällen och mulna dagar!

Underblomma doftar som Diors parfym Addict. Foto: Kerstin Engstrand

Och den doftar som finaste parfym! Den lär vara förebilden för Diors parfym Addict. Men det är ju gassande sol, varför ska jag ha en växt som blommar mulna dagar tänker du kanske. Då säger jag, den blommar även i skugga och när solen inte längre är så stark. Du har säkerligen sett den växa i parker och i krukor i Spanien och andra länder runt medelhavet. Underblomman är där en mycket populär växt och borde bli det även här hemma!

Mirabilis jalapa är det latinska namnet för denna mycket underskattade växt. För mig är den lika med Mallorca och Italien, där man ser den både i privata trädgårdar som i offentliga planteringar, då växandes i krukor. Blommorna är små, men färgstarka. Varje enskild blomma ser ut som en pytteliten hibiskusblomma. Namnet underblomma har den fått då en och samma knöl kan ge blommor med olika färger. På engelska heter den 4 o’clock plant, eftersom den slår ut först när solens styrka blir fadd, eller mulna dagar.

Höjd: 60 cm. Blommar från mitten av juli till långt in på hösten. I skyddade lägen så sent som till och med oktober månad.

Rotknöl av underblomma.   Foto: Kerstin Engstrand
Rotknöl av underblomma. Foto: Kerstin Engstrand

Underblomma finns sällan att köpa som färdig planta. Den finns som frö men dem har jag aldrig lyckats med. Bäst, snabbast och billigast är att köpa rotknölar på våren. De är raka, svarta och mycket fula. Formen liknar morot. Oftast ser de döda ut men det är de inte. Välja allra helst de knölar där du på toppen ser små gröna knoppar, de brukar vara stora som knappnålshuvuden. Om inga knoppar syns, så finns det ändå säkerligen liv i knölen. Känns på den, är den fast och spänstig kommer den att ta sig. Slaka, slappa knölar ska du inte köpa.

Plantera: Vanlig krukväxt/balkongjord i påse fungerar bäst. Sätt knölarna med den breda kortsidan uppåt ganska tätt i en kruka. Tre stycken i en 30 cm kruka är lagom. Toppen av knölarna ska vara en centimeter under jord. Vattna. Du kan sätta knölarna i maj och ha krukan inomhus för att sätta ut den när risken för nattfrost är över.

Skötsel: Håll jorden fuktig. Har du satt knölarna i nyköpt planteringsjord blommar underblomman fint hela sommaren utan extra gödsel. Skulle bladen bli lite bleka, gödselvattna med svag giva.

Övervintra: Underblomma kan övervintras som dahliaknölar, har du bara ett fåtal är det lättast att låta de ligga i kylskåpets svaldel. När du på hösten tar upp knölarna kommer du att se att de har växt till sig rejält.

Underblomman är så färgstark i sig så den bör växa mot en neutral, enfärgad  bakgrund.

På hösten sätter underblomman även frö. Det är de svarta "prickarna" på bilden ovan. Underblomman kan också frösås.  Foto: Kerstin Engstrand
På hösten sätter underblomman även frö. Det är de svarta ”prickarna” på bilden ovan. Underblomman kan också frösås. Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand