Våra 3 chilipepparfavoriter

Våra 3 chilipepparfavoriter

hot lemon dragbild
'Lemon drop' säljs även under namnet 'Hot Lemon' . Foto: Kerstin Engstrand

Chili blev ”inne” på slutet av 1990-talet. Men chili är ingen nyhet, aztekerna odlade den redan år 6000 f.Kr och på 1700-talet berättade Linné att man odlade chili i Malmö. Idag går det lätt att få tag på frön och plantor. Det finns hundratals sorter att välja mellan, tre favoriter går alla i gult.

Lemon Drop, säljs också som Hot Lemon är en Capsicum baccatum, har en scovillestyrka på 15 000 – 30 000. Namnet kommer från att den smakar svagt av citrus. Dock blir inte alla frukter gula, de kan även bli röda, orange och lila samt även vita. Frukten blir ca 6 cm lång och ca 1,5 cm bred.

Från det att frukten har bildats tar det cirka 65 dagar till skörd.

Odlad i växthus blir en planta ca 90 cm hög, utomhus ca 60 cm.

Mycket god till fisk och i salsa. Ska även vara suverän till västerbottenost!

Gul körsbärspaprika. Den är gul som omogen, röd som mogen! Foto: Kerstin Engstrand
Gul körsbärspaprika. Den är gul som omogen, röd som mogen! Foto: Kerstin Engstrand

Gul körsbärspaprika, Capsicum annuum, lär ha  en scovillestyrka på 1000 – 3500. Namnet är ett smeknamn, något officiellt svenskt namn har vi inte hittat. Köper man frö från utländska firmor så brukar den på engelska heta Yellow Cherry Large Sweet Pepper alternativt  Yellow Cherry Pepper.

En fördel med gul körsbärspaprika är att den sätter frukt tidigt. Den är gul som omogen och röd som mogen! Frukterna blir gula redan i juni och  skördemogna i augusti. Mycket god i grytor.

gulgrön sweet banana
‘Sweet Banana’ på väg att mogna. Foto: Kerstin Engstrand

Sweet Banana, Capsicum annuum, lär ha odlats redan på 1940-talet. Smaken är mild och aromatisk, den har en scovillestyrka på ca 500 och som mogen är den rödorange. Frukterna blir ca 15 cm långa, ibland hela 20 cm!

OBS! Sweet Banana är ljusgroende, fröna ska inte täckas med jord. Säljs också under namnet ’Big Banana’.

Blir ca 80 cm hög om den odlas i växthus.

 

Odlingsråd
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Alla sorter kan odlas i kruka utomhus under sommaren men man bör förså inomhus i början på året.

Förodling: Så i fuktad såjord. Håll fuktigt, täck med plast eller ställ odlingen i minidrivhus.

Så inomhus, så tidigt som möjligt, det vill säga i januari eller i februari. Det går även att så inomhus i april men då får man vänta på skörden. det går självklart även att så i december men all förkultivering under perioden november till mars kräver extraljus.

Täck fröna med ca 0,5 cm jord, inte mer. Sätt sådden i ett minidrivhus eller täck med plast. Förgroningen sker bäst i rumstemperatur på 20 till 22 grader. När fröna har grott och fått sina första par hjärtblad ska sådden ställas ljust och svalare.

Tillskottsbelysning behövs fram till utplanteringen, annars blir plantorna veka och gängliga.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Chili ska krukas om flera gånger, minst tre, men öka bara med en krukstorlek åt gången.

Omplantera första gången när plantorna  är 5 till 10 cm höga. Sätt en planta per kruka. Nästa omplantering sker när krukan är fylld med rötter. Vid midsommar krukas de om till minst 5-liters krukor, gärna 10 liters.

Toppa gärna, då blir plantorna täta och fina. Stödpinnar till varje planta behövs.

När dygnsminitemperaturen är 8 grader kan krukorna stå utomhus, i skyddat läge mot en vägg. Allra bäst trivs de med runt 20 grader dygnet runt men de trivs även utmärkt på balkongen.

Var noga med vatten och gödning. Grunda gärna de stora krukorna med 0,5 dl hönsgödsel. Svag, flytande  gödning bör ges vid varje vattning. Chili gillar inte att torka ut men vill heller inte bli stående i vatten

Ta in krukorna när risk för frost föreligger. Chilipeppar kan övervintra inomhus om det är ljust och 18-22 grader.

Läs också: Elefanter och spaghetti, några roliga chilipepparsorter 

Text och foto: Kerstin Engstrand