Vårprimör: Kajpsoppa!
Vad är bästa sättet att få igång kroppen på våren? Jo, det är kajpsoppa! När gullvivan blommar är det dags att skörda kajp, som egentligen heter skogslök. Kajp smakar som en mildare purjolök.
Läs också: Odla kajp/skogslök i pallkrage
“Den som äter kajpsoppa sju gånger innan göken gal undgår vårtrötthet”.
Farfar Gunnars kajpsoppa
Ingredienser (4 portioner)
4 dl finklippt färsk kaip ( centimeterstora bitar är helt ok)
1 medelstor gul lök
2 hönsbuljongtärningar
10 dl vatten
4 msk smör
2 dl grädde
0,5 dl vetemjöl
2 msk sherry
1 citron
svartpeppar
Denna soppa tar cirka 20 minuter att laga. Soppan blir god även utan sherry.
Koka upp vattnet och lös upp buljongtärningarna.
Finhacka den gula löken.
Smält smöret i en traktörpanna och fräs den gula löken tills den blir glansig.
Tillsätt kajp/skogslök och låt allt fräsa lätt. Skogslöken ska inte bli bränd.
Tillsätt buljongen och låt småkoka i 10 minuter.
Blanda ut vetemjölet i grädden så att inga klumpar finns kvar.
Häll grädd-mjölblandningen i soppan, vispa väl.
Smaka av med pressad citronsaft, sherry och svartpeppar.
Farfar Gunnar var guldsmed och äkta gotlänning ( dvs tre generationer födda på Gotland). Han älskade god mat .
Av Kerstin Engstrand