Vinterblommande buske, ja visst det ska vi ha!

Vinterblommande buske, ja visst det ska vi ha!

Foto: Kerstin Engstrand

Finns det växter som har blomningstid under våra vintermånader? Jo men visst, särskilt om vintern bjuder på mildväder. Det finns även växter som bjuder på doftande blommor. Just nu möts vi på några håll i landet av kejsarolvonets svaga doft och i det tunna vinterljuset tänds de utsökta små blomknipporna. Det är vardagslyx för en trädgårdsälskare!

Kejsarolvonet, Viburnum farreri, är en växt som verkar som länk mellan höst och vår. Den kan börja blomma redan i november men vanligen i januari om läget är gynnsamt. Den kan också vänta på våren innan den slår ut, eller välja att avsluta hösten med sin blomning. Oavsett när den väljer att blomma så är det alltid när det inte finns annat som bjuder på väldoftande blommor. Så ett kejsarolvon är ett måste, i alla fall om du bor upp till växtzon 4 och kan erbjuda ett skyddat läge. Fast i zon 3 eller 4 får du oftast vänta till april innan du kan njuta av blomningen. Artnamnet farreri är efter den brittiska växtsamlaren R.J. Farrer som var verksam runt år 1900. I centrala Kina växer kejsarolvonet vild.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Satsa på ”Dawn”. I våra trädgårdar är ’Dawn’, hybridkejsarolvon,Viburnum ×bodnantense, en hybrid mellan kejsarolvon och storblommigt kejsarolvon, Viburnum grandiflorum, vanligast och bäst, det är västra Kina och Himalaya i en bra kombo. Bodnant Garden i norra Wales är platsen där korsningen år 1935 en gång skapades, därav artnamnet bodnantense. ”Dawn” har varit en mycket odlingsvärd växt i över 80 år! Under sommaren gör den inget väsen av sig men under hösten bjuder bladen på vackra höstfärger. Sedan kommer då den lågmilda fanfaren, de blekrosa blommorna som tänds i det svaga vinterljuset.

Hur klarar blommorna minusgrader?  En natt runt nollan klarar de utslagna blommorna bra men de brukar bli lätt ljusbruna i kanten. Knopparna är ”skapade” för att klara kyla. De avvaktar bättre tider och slår ut så fort det blir plusgrader igen. Sorten ’Dawn’ brukar därför i zon 1 och 2 blomma med spridda skurar från november för att blomma som bäst i februari och mars.

 

Växtplats:  Soligt läge till halvskugga föredrar den och bra trädgårdsjord och väldränerat.

Höjd:  Blir som en nätt upprätt buske eller mindre träd, 150 – 200 cm

Beskärning: Ta bort risiga, äldre grenar nere vid basen. Detta görs bäst under juli till september, den så kallade JAS-perioden.

Då hybridkejsarolvonet är lite tråkig under sommaren rekommenderar vi att låta en klematis klättra upp i den.

Läs också: Vintervacker trädgårdTrollhassel är en annan vinterblommande buske som du kan läsa om i Driv en kvist och plocka en blomma.

Av Kerstin Engstrand