Vintertid och jag njuter av smaken av sommar: Färsk bifftomat på bröd

Vintertid och jag njuter av smaken av sommar: Färsk bifftomat på bröd

Med inspiration från en het sommar på Ibiza. Foto: Kerstin Engstrand

En het sommar på Ibiza i mina bästa ungdomsår, där lärde jag mig av en 80-årig dam med ansikte väderbitet av sol och salta vindar, att njuta av solmogna bifftomater på det enklaste sätt. Och det på stranden, i solen, medan hon lagade till calamares a la plancha som fortfarande är det enda bläckfiskrätten jag gillar! Nu i oktober har jag fortfarande bifftomater som mognar och kanske har du några som ligger för eftermogning, pröva då detta enkla knep.

Ta ett gott surdegsbröd och skär i skivor. Skär sedan några tunna skivor av en väl mogen bifftomat. En bra bifftomat är mångrummig och saftig. Den andra halvan av bifftomaten gnuggar du mot brödskivorna, de kommer nu att bli helt saftiga av den godaste av tomatjuicer. Lägg på skivor av tomat och njut! Extra gott om skivorna är så stora att man kan vika brödet dubbelt över tomatskivan. Du kan förstås piffa upp tomaten med ett blad basilika men jag tycker det ska vara så här som på stranden på Ibiza.

Ett vanligare sätt är att rosta brödskivor, gnida en klyfta vitlök  mot dem och därefter gnida in de rostade brödskivorna med bifftomat.

Av Kerstin Engstrand