Sommarsmakminne: Gör tomatsmör på körsbärstomater

Sommarsmakminne: Gör tomatsmör på körsbärstomater

Årets sista skörd av körsbärstomater på väg att smaksätta det lenaste smör. Foto: Kerstin Engstrand

Tänk vad en halvliter blandade körsbärstomater kan göra underverk. De är basen i detta tomatsmör som är gott på knäckebröd, eller på pasta, fisk eller vad man nu vill ha en liten kick av sommarsmak. Smaken är både len och mustig. Smöret går utmärkt att frysa i portionsbitar. Jag fick detta tomatsmör nu i höst i England och föll direkt för det.

Du behöver:

5 dl körsbärstomater, gärna av olika sorter, ta dina smakrikaste

1 msk torkad timjan, tar du färsk så ta 2-2,5 msk färsk repad timjan, stjälkarna ska inte vara med

0,5 tsk salt

0,5 tsk nymalen svartpeppar

250 gram osaltat smör skuret i stavar, och smöret ska vara rumsvarmt

Smörpapper

Samt matberedare.

Gör så här
Ja de ska bli lite svarta, då är tomaterna färdigrostade. Foto: Kerstin Engstrand
Ja de ska bli lite svarta, då är tomaterna färdigrostade. Foto: Kerstin Engstrand

Sätt ugnen på grill.

Tomaterna ska rostas hela. Lägg de hela tomaterna på grillgaller. Sätt in gallret med en plåt under högt upp i ugnen. Nu ska de hela tomaterna grillas tills de blir lätt brunsvarta på ovansidan i skalet. Det brukar ta 5 – 8 minuter så det gäller att passa tomaterna.

Ta ut gallret med tomaterna och låt tomaterna svalna på gallret.

Mixa de grillade tomaterna med salt, svartpeppar och timjan i en matberedare samtidigt som du tillsätter det rumsvarma smöret.

Smaka av.

Bred smöret på smörpapper och rulla ihop till en rulle. Rulla ihop hårt och lägg i kylen. När smöret har stelnat är det lätt att skära upp det i bitar och frysa in portioner. Jag tycker smaken blir bäst om man väntar med att frysa in smöret tills det har legat till sig någon dag i kylen.

Snabbt och gott, tomatsmöret är färdigt att bre ut på smörpapper. Foto: Kerstin Engstrand
Snabbt och gott, tomatsmöret är färdigt att bre ut på smörpapper. Foto: Kerstin Engstrand