Tulpanängar i Berlin
Delad glädje är dubbel glädje, i Berlins utkanter ligger en park dit många vallfärdar ett par gånger per år. Tulpaner, rosor och dalior lockar tusentals personer, i alla de åldrar. Även vår chefredaktör Kerstin Engstrand, som här tipsar om denna tyska pärla och visar oss på de kombinationer som hon tyckte mest om:
Det tog lite tid att hitta, vi följer en bred gång. Det ser ganska modern ut men inga blommor i sikte. Ganska länge omges gången av gräsytor.
Men strax så börjar några tulpaner skymta:
Sedan blir de allt fler, och allt fler:
Till slut är det enormt med tulpaner, nu kan det väl knappast bli bättre? Eller?
Desto intensivare tulpanprakten blir, desto längre stannar besökarna upp. Man insuper verkligen blomsterglädjen, och man fotograferar varandra. Två kilometer lång är vårlökspromenaden. Britzer Garten heter parken, och det tog sin lilla tid att med tunnelbana och buss ta sig hit, parken ligger i Berlins utkanter. Men det är det värt! För här möts man av en blomfrossa som heter duga.
I slutet av april blommar här tulpaner, i långa, raka rader à la holländska tulpanfält men också i gräsmattorna, som enorma tulpanängar. Och det är just tulpanängarna som fastnar på min näthinna. Här finns så många nya kombinationer, i färger som inte är de vanligaste. Och efter ett tag upptäcker man att de satsat på trogna tulpansorter, som Darwinhybrider och liljeformade. Vilket betyder att man inte behöver bli ruinerad om man vill kopiera någon av tulpanängarna i sin egen trädgård.
Nu är det inte bara vackert, utan man kan också få uppleva lite spänning. Här och var, där tulpanerna växter i stora fält, kan man klättra upp i en regissörsstol, eller är det en sådan där hög stol som domarna på tennismatcherna sitter i? Ja,det är lite högt, i alla fall om man också har två stora kameror med sig. Utsikten över blomhavet är speciell, så det är väl värt att ta sig besväret. Men jag tror nog inte liknande arrangemang är tillåtet i svenska parker. Synd för det är enormt roligt att få beskåda tulpaner från ovan.
30-års jubileum
I år 2015, firar Britzer Garten 30-årsjubileum. Den byggdes ursprungligen för BUGA utställningen 1985. BUGA står för Bundesgartenschau och är en återkommande trädgårdsutställning i Tyskland. Här finns en rosenträdgård, en kryddträdgård, rododendron en masse, ett ”medeltida” slott, en stor insjö, en över fem kilometer lång liten järnväg och mycket mera, som en liten Karl Foersterträdgård. Karl Foerster (1874-1970) är nog för oss svenskar mest känd som mannen som gett namn till flera prydnadsgräs. Det är en mycket modern landskapspark där moderna inslag, som skulpturer möter blomsterprakt. En synergieffekt som uppskattas, det märks på besökarna för här får man vid de olika intensiva blomperioderna faktiskt betala entré, 3 euro. Man får då tillgång till en yta av hela 90 hektar, men själva landskapsparken omfattar ca 10 hektar.
2002 blev parken vald till en av Tysklands tio vackraste. Och det är absolut en av de mest inspirerande jag har besökt. Den är designad av landskapsarkitekten Wolfgang Miller tillsammans med Georg Penker och arkitekttrion Zilling, Zillich, Halfmann (Jürgen Dirk Zilling, Klaus Zillich och Jasper Halfmann). Den 26 april 1985 öppnades den och sedan dess har den bjudit på intensiv blomsterinspiration. Eller vad sägs om över 500 000 tulpaner, där lejonparten blommar samtidigt som äppelträden? Det är modernt, och det är romantiskt. Och självklart finns det även tulpaner i rosenträdgården.
Senare på året, från mitten av sommaren till långt in på hösten, kan man besöka parken under “Dahlia-Febern”. 10 000 dalior, 200 olika sorter, förför då besökarna. Bra tid att se daliorna är i början av september, för då är även rosendelen också i intensiv blomning.
Några udda fakta om Britzer Garten
Jag var i Berlin för att bevaka en flygshow när jag fick tips om att besöka en park i Berlins utkant. ”Ett absolut måste om du gillar blommor”, sade mannen som stod bredvid mig samtidigt som han spanade in flygens akrobatiska manövrar i luften i sin kikare. Så jag tog honom på orden. Och han hade absolut rätt, Britzer Garten är mycket sevärd. Det är under de senaste tio åren som man storsatsat på tulpaner. En stor del av kostnaden för tulpanerna betalas av ”faddrar”, privatpersoner och företag. En fadder brukar sponsra med 100 upp till 1000 euro.
Det var år 1976 som beslut om att skapa en park för BUGA, i stadsdelen Neukölln, togs och man fick in 48 olika förslag. Det vinnande förslaget utmärktes av bland annat antalet små sjöar, hela tjugo stycken, men bara tre blev anlagda, och då tre stora sjöar istället för tjugo små. I parken finns även ett 19 meter högt berg anlagt på den annars så platta området.
Britzer Garten kostade 172 miljoner euro att anlägga.
Några besökarrekord: 2011 besökte över 1,3 miljoner parken, i juli 1985 trängdes hela 235 bussar på parkeringen, medan persondagsrekordet i parken är 87 000 och det var Pingstsöndagen 1985.
Av Kerstin Engstrand
.