Göteborgs paradgata blev skyltfönster med grönt budskap
Avenyn är gatan med verkligt stort A, för det finns väl ingen liknande här i Sverige, inte ens i huvudstaden Stockholm. Det är här det händer, i år blommade Avenyn upp och blev under sommaren ett skyltfönster för grön stadsutveckling.
Avenyn heter egentligen Kungsportsavenyn, är 860 meter lång och sträcker sig från Kungsbron till Götaplatsen. Detta är verkligen centrum av Göteborg. Tio meter breda trottoarer kantar den och de var från början förträdgårdar!
2016 satsar Göteborg stort på att marknadsföra sig som Nordens Trädgårdsstad nummer ETT.
På temat grön stadsutveckling skapades 17 pop up trädgårdar som förlades på trottoarerna. Syftet var att hitta inspiration och nya idéer till att skapa offentliga platser utifrån sociala och ekologiska aspekter. Platserna skulle bidra till ett rikt och hälsosamt stadsliv och fanns att beskåda 4 juni till 7 augusti.
– Göteborg satsar hårt på att arbeta med både sociala och ekologiska faktorer, allt för att få en mer hållbar stad, säger stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård. Och Götaplatsen är ett självklart utropstecken på det gröna stråk som under nio veckor etablerade sig från Trädgårdsföreningen, via Avenyn, upp till platsen runt Poseidon.
Och pricken över i:et stod Poseidon på Götaplatsen för. Här hade man byggt en härlig plats där sittplatser samsades med grönsaksplanteringar och en äng. Och allt var kryddat med budskap. Här fanns även en återvinningsbar, för växter, dvs. man kunde få med sig hem en stickling. Det var White arkitekter som vann tävlingen förslaget ”Poseidon i det gröna”. Syftet var att förvandla Götaplatsen till en mötesplats med såväl grönska som aktiviteter, plats för avkoppling och “ätbar inspiration” och de lyckades de mycket väl med.
Utställarna, som alla arbetar med grön utveckling, var landskapsarkitekter, kommuner och privata aktörer, på såväl lokal och nationell nivå, som internationell nivå. Förhoppningen var att såväl trädgårdsintresserade, som arkitekter, villaägare som balkonginnehavare, vuxna som barn skulle hitta något av intresse.
PRATA GÄRNA DYNGA MED OSS
UTSTÄLLARE: BOSTADSBOLAGET, FAMILJEBOSTÄDER, POSEIDON
Onekligen den bästa pop-up trädgården. Här lyckades de tre bostadsbolagen mycket skickligt entusiasmera och informera. Deras syfte var att visa hur de skapar gröna gårdar tillsammans med hyresgästerna. Allt material, som planteringslådor, markbeläggning, sittplatser, växter med mera kommer att återanvändas i bolagens bostadsgårdar. Resultatet blev en tropisk miljö mitt bland avgaserna. Med en verklig raritet, ett brokbladigt tulpanträd som krona på verket. Interagerande med besökarna var också på topp, rösta på din favoritblomlåda och du får en liten burk honung. Parken var också under stor tid bemannad.
BEE CONECED (BI-KOPPLAD)
CHALMERS TEKNISKA HÖGSKOLA, SOM EN DEL I FORSKNINGSPROJEKTET CARE OF CITIES
Nyfiken gul? Hur kan vi förstärka ekosystemtjänster genom att förbättra eller skapa gröna länkar? Chalmers Arkitektur utvecklar en ny metod för att förbättra bins överlevnadschanser i staden, genom att öka deras tillgång till gröna platser och det projektet blev en illgul stadsminipark med formen som direkt associerar till en bikupa. C/O City projekt är ett forskningsprojekt som utförs på Chalmers Arkitektur i samarbete med Beijerinstitutet och SLU. Popup-parken var en del av forskningsprojektet, där även White arkitekter och Mareld landskapsarkitektur deltar.
HELLRE UTE ÄN INNE
MALMÖ STAD
Malmö Stads gatukontor bjöd in till en pop up-park, som byggde på deras vision ”Hellre ute än inne”. De ville välkomna till rörelse, lek och häng med i en mötesplats med urbant formspråk och grönska.
GROW GOTHENBURG, GROW!
THE FOODPRINT LAB
Grow Gothenburg är en satsning som startade våren 2016 för att tillgodose det stora intresset för att odla i stan, besöka en stadsodling eller köpa stadsodlad mat genom en digital plattform där hela stadsodlingsrörelsen samlas på en interaktiv karta. I popup-parken fick man inspiration kring vad som hände kring stadsodling i Göteborg samt prata självförsörjning och matstrategier för framtiden.
CLAIMING AVENYN
ARKITEKTER UTAN GRÄNSER, SVERIGE
I en oas av ätbar och frodig grönska ville Arkitekter utan gränser skapa en plats för möten och diskussioner om stora och små frågor. Bland annat kring matförsörjning och hur en hållbar framtida stad kan se ut, några av de frågor som organisationen Arkitekter utan gränser arbetar med. Under sommaren hölls workshops, föreläsningar och temporära utställningar i pop-up trädgården.
SURRANDE MÖTESPLATS
GRY ELLEN RINGSTAD, VEGARD RINGSTAD (NO)
Bin var populära, ännu en surrande mötesplats för människor och bin och gjord i blågult. Här fanns sittplatser och en bikupa med information om bin.
Hur var villkoren?
Enligt Cecilia Liljedahl, projektledare för Gothenburg Green World 2016, har man gått ut brett och efterfrågat idéer till hållbara miniparker. Ett villkor var att besökaren skulle kunna gå in i och komma nära, och alla har fått samma yta att arbeta med. Man fick in ett 30-tal förslag och de fick vardera 20 000 kronor för att använda till material och uppbyggnad. Någon ersättning för arbetet ingick emellertid inte vilket kan synas anmärkningsvärt Park- och naturförvaltningen har stått för skötsel och jord.
Och till stadens stora glädje har miniparkerna klarat sig bra från skadegörelse. Någon enstaka växt har försvunnit, och en skateboard. Den sistnämnda var väntad att någon skulle lägga vantarna på den.
Nu när pop-up trädgårdarna är nedtagna undrar många vad som har hänt med alla växter. De fleråriga växterna har fått nytt liv i många skolträdgårdar, jorden har återanvänts främst som jordförbättring och nästa års ryttarVM 2017 har fått ta över en hel del trä, som man ska använda till att bygga hinder med.
Av Kerstin Engstrand