1 mars: Odla morot i kruka

1 mars: Odla morot i kruka

Foto: Kerstin Engstrand

Första mars är en av de dagar på året som är särskilt markerad i min kalender. Det har så varit sedan barnen var små. Årets minodling av morötter startar! Det är en miniodling i dubbel bemärkelse, små så kallade karottmorötter i små krukor. Roligt och enkelt! Från början var det en kul grej med barnen i samband med sportlovet men som numera blivit en del av det vanliga odlingsåret.

Det finns flera sorts morötter, små runda så kallade karottmorötter som sorten ‘Paris Market’ är vanligast att odla i kruka. Det är en tidig sort med runda morötter på cirka 5 cm i diameter. Det är en gammal sort, odlad sedan 1800-talet och än idag en mycket bra sort som finns i flera utvecklade versioner, oftast kan det exempelvis stå 4 efter namnet. Vi odlar även sorten (Baby Chantenay) ‘Cascade’ F1 som är en snabbväxande sort som man kan dels låta växa till sig som lång, “normal” morot om man odlar på friland men som faktiskt bäst skördas som just babymorötter. Den ger lätt avlånga triangelformade morötter.

Foto: Kerstin Engstrand

Foto: Kerstin Engstrand

Jord: Vi sår utomhus. Det vill säga i krukor med sådden står utomhus i närheten av boningshuset. Jorden är vanlig krukväxtjord som vattnas innan sådd. Fröna strös över ytan, se bild ovan, och därefter täcks sådden med jord om ett lager av en centimeter. Den jorden som täcker fröna ska vara torr.

Därefter gäller det att vänta. Morötter gror vid en temperatur av 5 grader och sår du senare, i april, så gror de fortare än i mars men de kommer att gro! Skulle sådden stå ovanligt soligt, det händer att vårsolen kan vara stark, så kan du behöva fukta sådden.

En kall vår, som exempelvis våren 2021, grodde fröna först i början av maj.

Sådden börjar växa till sig. Foto: Kerstin Engstrand
Sådden börjar växa till sig. Foto: Kerstin Engstrand

Men så inte alla frön i påsarna på en gång! En påse kan rymma flera hundra frön! Bättre att satsa på flera krukor och/eller komplettera med sådd på friland. Så några i mars, några i april, några i maj och lite i juni. Då kan man njuta av färska, späda morötter långt in på hösten. Överblivna morotsfrön kan sparas i frysen.

Foto: Kerstin Engstrand
I  mitten av maj går det fortare, nu har det gått fyra dagar efter det att bilden ovan är tagen. Foto: Kerstin Engstrand

Vill du odlar fler grönsaker i kruka på våren? Klicka på länken så visas artikel om 5 snabba grönsaker i kruka.

Gödsling: Ingen gödsling behövs!  Det räcker med den näring som finns i jorden. Gödsling ger bara sämre smak.

Paris Market odlade i kruka och utan gallring. Foto: Kerstin Engstrand
Paris Market odlade i kruka och utan gallring. Foto: Kerstin Engstrand

Gallring? När plantorna har kommit upp ca 3 cm kan det kanske behövas gallras om du råkat så för tätt, vilket är lätt skett då morotsfrön är mycket små och tunna. Man brukar säga att minimorötter behöver ett avstånd mellan plantorna om 3 cm. Lättast gallrar man med sax, dvs klipp av de plantor som ska bort. Morotsblasten kan man äta, som mikroblad.

Vattning: Under växtperioden behöver morötter regelbundet vattnas, annars kan det ske att de blir bittra i smaken. Paris Market kan i brist på vatten bli avlång istället för rund och god.

Skörd: Man brukar räkna med att det tar cirka 60 dagar från att fröna grott tills skörden startar. vicka lite på en planta så ser man om där finns en mogen morot.

Noteras ska att båda dessa sorter klarar att stå länge i kruka! Det har hänt att vi glömt bort en kruka och inte skördat förrän i början av oktober och morötterna har varit finfina!

Nyfiken på fler sådder i början av året? Läs då artikeln: Lönar det sig att vinterså i januari/februari?

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand

 

 

 

Liknande artiklar