Doft och fukt lockar mördarsniglar

Doft och fukt lockar mördarsniglar

Övermogna äpplen, här sorten Rescue, är en verklig snigelfavorit. Foto: Kerstin Engstrand

Det finns två saker som lockar mördarsnigeln mer än annat, fukt och doften av det den gillar.

Ska vi börja med fukt så räcker det med att sätta ut ett litet insektsbad, som på dagen bjuder insekter på vatten men på kvällen kommer att locka till sig sniglar. Vad händer då med dem? De badar gärna och du kan plocka upp dem för oskadliggöra dem. Jag har ett sådant bad i närheten av ett stort område med marktäckare och det fungerar bra. Marktäckare som nävor och daggkåpa äter de inte av men de gömmer sig där under.

Vattenbad för insekter under dagen, på kvällen och natten fungerar det som vattenhål för sniglar och snäckor. Foto: Kerstin Engstrand

Sniglar behöver fukt, som vatten, mycket fukt. De lär alla en gång levt i havet. Detta för att kunna producera slem. Så att de visar sig en regnig dag är helt normalt. Likaså fungerar det bra med dagar med mycket hög luftfuktighet. 95% av slemmet består av vatten. Slemmet använder de sig av för att glida fram i livet. Det finns uppgifter att just detta med att glida fram är energikrävande, men ännu mera energikrävande är att producera slemmet. Slemmet gör att de lätt kan ta sig fram, lodrätt uppåt och lodrätt nedåt, över vasst grus och till och med över vassa knivseggar och rakblad!

Och behovet av vatten medför att de föredrar att äta växter som har stort vatteninnehåll, som svampar (de älskar kantareller), dahlior och andra mjuka och saftiga växter som sallat, rucola och wasabi. För att inte tala om maskrosblad vars smak som mångt och mycket påminner om rucola.

Slemspåret underlättar att bland annat hitta tillbaka och även vägleda kompisar. Foto: Kerstin Engstrand
Ibland tipsas det om starka medel, oftast rengöringsmedel, som man ska spraya på mördarsniglarna. Dessa är inte tillåtna att använda. Mördarsnigeln reagerar med att producera extra mycket slem. Foto: Kerstin Engstrand

Kommer de att drunkna? Nej, vanligen inte, de sniglar jag längst sett under vatten har varit där i cirka en halvtimme, de har inte drunknat utan kunnat ta sig upp och ut igen, mycket på grund av att kanterna har varit låga. Detsamma har jag sett då vattendjupet varit större. Men jag plockar upp dem för manuellt avlivning med sax eller ogräsjärn. Så hur länge kan en snigel vara under vatten? Jag frågade GNM, Göteborgs Naturhistoriska Museums expert, intendenten Ted von Proschwitz, och han angav att det tar i regel 12 till 24 timmar under vatten innan de drunknar. Den långa tiden är för att de har en förmåga att sluta sina lungor. Snigelns andningshål sitter vid manteln, du ser det tydligt på snigelns högra sida. Manteln täcker flera viktiga organ, som anus, genitalier och ägg. Mördarsniglar kan befrukta sig själva men föredrar en partner, allt för att hålla standarden uppe.

Öl är ett tillåtet lockmedel för snigelbekämpning.

Hur är det då med alkohol i flytande form, som öl? Öl doftar starkt, och ännu intensivare om det är varmt ute. Öl är också ett tillåtet lockämne så att göra fällor med öl är helt ok. Vissa anger att det ska vara starköl, andra säger att det går lika bra med lättöl. Dock alkohol bidrar till att ölen luktar mer så där borde starköl vara sniglarnas favorit. Mörkt starköl lär dofta ännu mer.

Men alkoholen bidrar till att de drunknar snabbare. Även om det kan ta tid, det finns exempel på att mördarsniglar klarat sig ett par dygn i öl. Sniglar påverkas av alkoholen på så sätt att de tappar större delen av sin rörelse- och orienteringsförmåga så de klarar då i regel inte att ta sig ut ur fällan, förutsatt att den har tillräckliga höga kanter eller en trång öppning.

Om drunkning är en behaglig död för en snigel? Säger nej. Det är även en myt att drunkning är en behaglig död för oss människor. Bäst och snabbast är att klippa itu sniglarna, cirka en halv till en centimeter in på huvudet. Meningen med fällor är att de ska locka till sig sniglarna för att därefter manuellt avlivas. Saltvatten är till exempel inte tillåtet att använda för att dränka sniglar i. Däremot får du plocka sniglarna i en hink, förslagsvis en metallhink och hälla kokhett vatten över dem. Då blir döden momentan. Men de är de viga och snabba så vänta inte för länge att att hälla på vattnet. Ett trick är att gnida in vaselin längs innerkanten av hinken, då lyckas de inte rymma lika lätt. Dock, sniglar dödade på detta sätt börjar snabbt lukta riktigt illa. Du måste ha förberett en strategi hur du ska göra dig av med innehållet. Några gräver ner det, vilket kan locka till sig grävling och råttor, andra lägger det i minst dubbla plastpåsar i restavfallet. Kontrollera med din kommun vilka regler som gäller. Det finns kommuner som säger ok till att lägga dem i matavfallet.

Dofter

Med tentaklernas hjälp vet de hur de ska ta sig fram. Foto: Kerstin Engstrand

Med de övre, långa tentaklerna ser de med så kallade bägarögon utan lins. De undre, kortare, är lukt- och smakorgan. En skrämd snigel drar in alla fyra väldigt fort! Man får ibland känsla av att det är en strutsmetod. Då brukar de även kura ihop sig som en boll. Och den “bollen” är stark och seg, en riktig studsboll. En mördarsnigels kropp är en stark muskel.

Usch, en människa har lyft upp mig! Tentaklerna är väl indragna, det enda man ser är “ögonen”. I Finland rekommenderas att det bästa sättet att döda en snigel på är att klippa av huvudet på mitten, dvs mellan de två paren tentakler. Hur de lyckas med det förstår jag inte för de jag testat detta på är mycket snabba att dra in hela huvudet så fort de ser saxen. Foto: Kerstin Engstrand

Doft och smak

Äpple är favorit nummer ett, som god två kom ferramol, de blå kornen du ser på bilden. det kallas populärt idag för snigelgift. Foto: Kerstin Engstrand

Doft kan de känna på minst ett par meters avstånd, oftast mycket längre. Doftmöjligheterna är nog mördarsnigelns största styrka. När jag gjorde diverse dofttester föredrog dock mördarsniglarna hellre halvruttna äpplen är snigelpellets så att lägga några pellets på fallfrukt kan vara en bra idé. Dessa pellets gör att de tappar aptiten och drar sig undan för att stilla avlida vilket betyder att du slipper se dem. Detta “snigelgift” har funnits på marknaden sedan början av 2000-talet och är baserat på järnIIIfosfat. Det är format som små blåturkosfärgade korn, vissa är avlånga, andra mera runda, som också innehåller ett lockämne vars doft gör sniglarna uppmärksamma på att det finns något gott att äta. Utan lockämnet äter de inte järnIIIfosfat.

OBS! Järnsulfat anges felaktigt att användas mot sniglar. Under 2024 har jag sett detta grova faktafel, att till och med de blå kornen, snigelgiftet, ska innehålla järnsulfat, vilket anges i både Aftonbladet och i Allt om Trädgård samt flera andra tidningar. De blå kornen innehåller järnfosfat som är tillåtet att använda mot sniglar. Järnsulfat är ett medel som är tillåtet att bekämpa mossa med, inte mot sniglar.

Mördarsniglar, andra sniglar och snäckor dras även till döda släktingar. De äter girigt av dem. Även annat, som hundbajs och kattmat är riktiga magneter för dem. På bilden nedan ser du hur mycket unga mördarsniglar äter på krossade snäckor. Detta att de äter döda släktingar omvandlas ofta i artiklar till att de “att den kan äta andra sniglar” vilket många tolkar till att den äter levande sniglar (nej på det) till att de blir ifattjagade av pantersniglar och mördade av dem. Mycket kan man säga om mördarsniglar men nån måtta får det vara. Nyligen döda sniglar och snäckor innehåller mycket vatten.

Mycket unga mördarsniglar äter på krossade snäckor. Foto: Kerstin Engstrand

När det gäller växter så dras de till växter med saftiga och mjuka blad, blommor och stjälkar. Växter som innehåller mycket vätska, då vatten. Törelsläktet som har en vit saft som på oss människor lätt ger utslag undviker de. Tagetes är en klassiker, sallat likaså samt korgblommiga som solrosor, dahlior och rudbeckior. Plantera en solros i rabatten och samma kväll vet du om du har mördarsniglar i din trädgård: Här nedan ser du tre bilder, först vackra solrosor. Men på en solros stjälk fanns ganska högt upp en snigel som åt friskt på ett blad. och vad fanns då ännu längre ner, närmare marken, om inte en snigel som vigt höll sig fast runt stjälken för att i lugn och ro äta av solrosens blad. Onekligen en balanskonst!

Man har även noterat att de föredrar trädgårdar som bjuder på ett rikt utbud av växter! Sommaren 2024 har dock många fått sina gräsmattor “levande”, dvs fulla av sniglar. De kommer då oftast från angränsande områden som publika, kommunala gräsområden och fält Samt förstås många gånger från motsvarande privata och även från odlad åkermark.

Text och foto: Kerstin Engstrand