Nytt snigelfynd i Göteborg
Sommaren 2024 har varit ett verkligt snigelår. I slutet av augusti kom ett nytt larm, den gröna källarsnigeln hade hittats inne i Göteborg, i Kungsladugård och genast blev den en ny klickmaskin.
Som tur var bara enstaka exemplar och det har hänt tidigare. Sommaren 2021, 20 juli 2021, hittade Mikael Andersson två stycken och även då inne i Göteborg, dock på annan plats än 2024 års fynd. Mikael är en av Sveriges främsta trädgårdsexperter och det var tur att det var han som då gjorde fyndet. Han förstod direkt att detta är en snigel vi inte ska ha i Sverige. Den ena hann han fånga in men den andra smet sin väg. Som du ser på bilden är den svår att se på mossa! Och sniglar är faktiskt mycket snabbare än man kan tro.
Mikael återkom dock flera gånger till fyndstället utan att hitta den andra. Men han lade ut ferramol (ett snigelgift) där den andra hade synts till så troligen har 2024 års fynd annat ursprung.
Grön källarsnigel, Limacus maculatus (Kaleniczenko, 1851), är enligt Artfakta en relativt stor snigel, 8 till 13 cm lång. Vanligen mörkt gul till gulgrön med mörkare, grönaktiga fläckar och linjer. Det vetenskapliga namnet är uppbyggt av Maculatus (lat.) = fläckig; macula = fläck; suffixet -atus = -försedd.
Som du ser på Mikaels bilder från fyndet 2021 kan den se både elegant och plufsig ut. Mikael lämnade in exemplaret till Göteborgs Naturhistoriska museum där den efter en sista tur i det gröna numera finns i sprit. Där bekräftade Ted von Proschwitz att det var just en grön källarsnigel.
Troligen har den kommit till Sverige via plantor eller jord.
Grön källarsnigel anger Artfakta att den är mycket lik gul källarsnigel, Limacus flavus, som dock ska vara slankare. Gul källarsnigel namngavs redan år 1758 av Linné. Artfakta har uppgifter om att den är funnen i Sverige fyra gånger: matkällare, Göteborg, Västergötland (1870), två gamla källare i Landskrona, Skåne (1959; där kvar fram till mitten av 1970-talet) och ett restaurangkök i Göteborg (2009).
Båda är vanliga i England. Där det är många som just har dem i sina källare. Det finns de som anger att har du problem med spindlar i källaren är den även en trevlig miljö för dessa sniglar. Dock, mina vänner uppskattar dem inte, de är obehagliga att plocka upp.
Annars är det lövskogar som den vanligen påträffas i. Från sitt ursprungsområde, Kaukasus och kring Svarta havet, har arten med människan spridits till flera platser i Ukraina och Ryssland anger Artfakta. Själv känner jag många som har den i sina källare i England där den är utbredd vilken den även ska vara på Irland. Fynd har också gjorts i bl.a. Danmark, Tyskland, Tjeckien och Grekland. Artdatabanken anger även att arten troligen förekommer i Frankrike.
Av Kerstin Engstrand med artfakta från SLU Artdatabanken (2024) Foto: Mikael Andersson