Morotsoppa under täcke

Morotsoppa under täcke

Morotssoppa under smördegstäcke. Foto: Kerstin Engstrand
En klar favorit bland barnen. Spännande att hitta favoritsoppan under täcket en kall vinterdag.

8 barnportioner= 4 vuxenportioner

  • 500 gram (=ca 5-6 medelstora) morötter
  • 1 gul lök
  • 2 potatisar
  • 1 msk smör
  • 8 dl hönsbuljong
  • 0,5tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 dl grädde
  • Frysta smördegsplattor (1 per portion)
  • 1 ägg

Beräkna en timme för denna soppa varav aktiv tid cirka 40 minuter. Ugnsfasta soppskålar, en per person fungerar bäst att göra denna soppa i.

1. Ta fram smördegsplattorna från frysen.

2. Skala lök, potatis och morötter. Alternativt skrubba potatis och morötter rena.

3. Hacka grönsakerna i bitar eller kör i matberedare, varje separat.

4. Lägg i smöret i en gryta och låt det sakta smälta.

5. Fräs löken tills den är nästan mjuk.

6. Gör i ordning buljongen.

7. Lägg i de finhackade morötterna och potatisarna i grytan.

8. Häll buljongen över grönsakerna, salta och peppra.

9. Sätt ugnen på 225 grader.

10. Låt grönsakerna koka under lock på svag värme tills de är nästan mjuka.

12. Smaka av med timjan.

13. Vispa i grädden. Obs, nu när grädden är ihälld får inte morotssoppan koka mera.

14. Kavla ut smördegsplattorna så att de blir kvadratiska.

15. Häll över soppan i ugnssäkra portionsskålar som de sedan ska serveras i

16. Vispa ett ägg och pensla kanterna på portionsskålarna med ägget.

17. Lägg på en bit smördeg på varje skål. Skär av hörnen.

18. Pensla locken med resterande av det uppvispade ägget.

19. Grädda i mitten av ugnen tills locken har fått gyllenbrun färg, ca 8-10 minuter.

Text och foto: Kerstin Engstrand

Liknande artiklar