Grön spenat- och purjolökslasagne

Grön spenat- och purjolökslasagne

Spenat att skörda. Foto: Kerstin Engstrand

En snabblagad lasagne som alltid lyckas, finns det? Jo men visst! Denna lasagne gör vi i en ungsfast form med innermåttet 16 x 17 cm och en höjd av 4,5 cm (yttre mått 23 x 23 cm).

  • 8 – 10 lasagneplattor, torkade gula eller gröna, en förpackning brukar rymma 24 till 26 plattor.
  • Smör eller margarin till stekningen av purjolöken
  • 250 gram mascarpone, dvs en ask
  • Ett halvt paket, ca 185 – 200 gram stuvad fryst spenat
  • 1 liten purjolök, vi använder både det vita och det gröna
  • Malen, eller nyriven muskotnöt
  • Salt, peppar
  • 200 gram mozzarella eller burrata (vikten är ostvikten)
  • 1,5 dl mjölk
  • Vitlök, två till tre större klyftor
  • 1 tsk finhackad ingefära (höjer faktiskt smaken men går att utesluta).

Först såsen:

Foto: Kerstin Engstrand
  1. Finhacka purjolök, vitlök och ingefära.
  2. Smält fettet i en kastrull.
  3. Fräs all lök och ingefära i fettet.
  4. Tillsätt mjölk, mascarpone och spenat. Det går att tillsätta frusen spenat.
  5. Rör om tills eventuell frusen spenat är tinad och att såsen inte har några klumpar.
  6. Krydda med muskot, salt och peppar. Här kan du om du vill tillsätta lite färsk pesto men lasagnen blir lika god utan. Vi tycker att ingefära ger mer piff än pesto.

Därefter fylls formen:

  • Fyll formen med lasagneplattor. Två åt gången, häll på sås så att såsen täcker plattorna, därefter ytterligare två plattor och sås o.s.v.  Det brukar bli fyra lager plus ett topplager, dvs fem lager totalt.  
  • Även det översta lagret ska ha ett lager sås över sig.
  • Toppa med mozzarella/burrata i skivor så att hela lasagnen täcks.
  • Grädda i ugn i 225 grader i cirka 25 minuter.
Inte den vackraste, men så god. Grön lasagne med spenat och mozzarella. Foto: Kerstin Engstrand

Denna räcker bra till minst fyra personer. Och den blir ännu godare dag två. Går förstås utmärkt att frysa in i portioner.

Text och foto: Kerstin Engstrand