Sumak, den syrliga rubinröda kryddan

Sumak, den syrliga rubinröda kryddan

Foto: Kerstin Engstrand

Sumak är en krydda vanlig i Mellanöstern. Vackert rubinröd och har en lätt syrlig smak så man kan tro att det är inblandat lite citron. Men icke!

Sumac, eller på svenska sumak, är helt enkelt malda bär från en växt, Rhus coriaria, också kallad för bärsumak men man kan även se att den ibland kallas för siciliansk sumak. Växter av släktet Rhus finns också i Sverige, bland annat rönnsumak som det är varning för, den är en ivrig rotskottsspridare.  Den har väldigt vackra höstfärger men sprider sig åt alla håll. Lättast att hålla den i schack är att låta den växa i gräsmatta för då kan man lätt köra över skotten med gräsklipparen.

Rönnsumak på rymmen. Foto: Kerstin Engstrand

Det är en gammal växt, redan flitigt använd av både antikens greker och romare, som krydda, läkemedel samt för att garva läder med! Det sistnämnda då sumak innehåller tannin. Bladen är flikbladig och ibland kan man se den kallas för just almbladig. Den fäller sina bland under vintern men visste du att den också ingår i cashewfamiljen Anacardiaceae?

Och numera hittar man påsar med sumak i nästan varenda matbutiks kryddavdelningar.

Malen sumak är suverän att krydda kött med, särskilt kött som ska grillas. Den passar även bra med yoghurt och lök. Inlagd rödlök med sumak är väl värt att pröva. Kryddblandningen zaatar innehåller också sumak. Att få tag på torkade hela bär är svårt, bland annat för att de är svåra att mala då ytterhöljet är lätt ludet.

Sugen på att pröva sumak? Laga kyckling med smak av sumak.

Av Kerstin Engstrand

Liknande artiklar