Frys in apelsin!

Frys in apelsin!

Foto: Kerstin Engstrand

De bästa apelsinerna säljs från januari och framåt. Då finns även blodapelsiner, som handlarna numera kallar för röda apelsiner då de tror att vi konsumenter tycker att ordet blod är för otäckt.

Jag styckfryser först delarna innan jag packar in dem i fryspåsar eller burkar.  

Att frysa in hela, skalade apelsiner är ett bra knep. Ok, de går även att frysa in i halvor eller fjärdedelar. Vad gör jag med dem? Jo, jag tar fram dem och river apelsin över frukostyoghurten eller någon dessert eller bakverk. Apelsinen hinner inte tina så den läggs tillbaka i frysen igen.

Visste du att man i Turkiet och andra länder runt Medelhavet gärna river färsk aubergine i sin frukostyoghurt?  Eller äter färska dadlar med yoghurt, en bra frukost man håller sig länge på.

Och i klyftor

Även klyftor med skal fryser jag in. Ekologiskt odlade blodapelsiner sparas för att göra apelsinpotatis eller att ha i grytor.  Läs mer om hur du gör den godaste apelsinpotatisen här.  

Text och foto: Kerstin Engstrand