Det är myror…myror… Hjälp!
Sommaren 2015 var det ont om getingar men desto fler myror. Sommaren 2016 har många upplevt att getingarna är tidigare, och att myrorna är det gott om, igen.
Myror i gräsmattan kan vara irriterande och har de byggt bo i en växt händer det att växten inte klarar sig. Detsamma gäller om myrorna slagit sig ner i en kruka. Det kan vara behov av bekämpning.
De brukar inte gå upp i krukor som står på fötter. Ett annat knep är att lägga fiberduk i botten av krukan innan du fyller på med jord. Fiberduken gör att myrorna inte kommer in i krukan, men låter överskottsvatten sippra ut. Nylonstrumpor fungerar också bra.
Har du redan fått in myror i en kruka så finns flera mer eller mindre verksamma alternativ,se längre ner i artikeln.
Växter mår inte bra av att ha ett myrbo under och bland rötterna. Det blir helt enkelt för torrt för växten.
Starka och envisa
Myror är mycket starka insekter, de kan bära 25 gånger tyngre än sin egen kroppsvikt. De håller rent och är föda för t ex fåglar och igelkottar och lever på bladlöss. År när det ont om bladlöss så brukar myrorna även gå inomhus. Även om det är ont om nektar på våren brukar de ta sig in i våra hus. De gillar socker och choklad. Och de lägger ut doftspår för att berätta för andra myror var maten finns. Därför är det bra att ha gott om tidiga vårblommor, som krokus, i trädgården.
Inomhus använder man myrdosor eller medel som innehåller kiselgur som för övrigt även används för bekämpning av vägglöss! Inomhus sanerar också Anticimex (brukar ingå i hemförsäkringen), men utomhus får man fixa saneringen själv. Myrorna stormtrivs i varma, soliga och torra lägen. Och med sandjord förstås.
Hästmyror
Hästmyror är en klass för sig, De bygger sina bon i stubbar och gamla träd. Och de är stora, upp till 18 mm utan vingar, alltså rejält större än de myror man vanligen ser. Skulle du få in hästmyran i huset så kontakta saneringsföretag, hästmyran kallas för “Nordens termiter”.
Oftast ser man inte hästmyran i sin trädgård, de är vanligen nattaktiva. vanligen upptäcker man dem när man kommer åt ett murket träd eller en gammal stubbe. Hästmyrorna på den lilla filmen här ovan lever just i en rejält murken gammal stubbe.
Svartmyran vanligast
I trädgården är det oftast svartmyran som bygger bon i gräsmattan. Den kallas också för trädgårdsmyra, svart tuvmyra eller sockermyra. Den bygger gärna sitt bo i tuvor, med stor förkärlek till att bygga i närheten av en sten (som håller värmen bra), eller brädlappar.
Myrsamhället består av en drottning och mängder av arbetare. Arbetarna är sterila honor. Det vi kallar för flygmyror är bevingade hanar och honor. När myrorna svärmar, då sker parningen och det sker uppe i luften. Hanen dör efter parningen medan honan biter av sig vingarna och letar fram ett lämpligt ställe i marken för att lägga sina ägg. Och ett nytt myrsamhälle är på g.
När myrorna svärmar beror på väderleken och näringstillgången. Vissa år, som våren 2016 som bjöd på varmt och torrt väder, svärmade de i Stockholmstrakten redan i mitten av maj månad.
Gräsmattan
Plötsligt sviktar det under fötterna när du går över gräsmattan. Och se, gräsmattan är full av små bruna kullar. Tittar man noga ser man då att det finns en mängd små hål i gräsmattens botten. Stampar du till med foten så kommer det en reaktion, hundratals små myror kryllar fram. Ibland upptäcker man dem lite senare, när det plötsligt är fullt synliga små sandjordhögar på gräsmattan.
Lokalisera myrbon i gräsmattan, du behöver inte vänta tills sandhögarna är synliga. Första tecknet är i regel att man ser en mängd svarta hål i gräsmattans botten. Stampa lite lätt med foten, och myrorna väller fram. De ogillar starkt att bli störda. Ibland räcker det med att låta barnen spela fotboll på gräsmattan för att få dem att flytta, men då ska barnen vara mycket aktiva och spela nästan hela dagarna. Viktigt är att lokalisera myrbon som kan förorsaka skada så tidigt på våren som möjligt.
Vill du få myrorna att flytta på sig?
Strör du ut följande kommer de att de flytta på sig, vanligen till ett annat ställe på din tomt. Har du myror i gräsmattan så kommer de nog bara flytta sig några meter på samma gräsmatta. Och har du en stor gräsmatta så finns det ju gott om plats att flytta till.
- Lägg ut vattenslangen ett tag, och dränk området. Måste upprepas flera dagar i följd, förutsatt att växten klarar rejält med vatten. Vatten ogillar myror starkt. Men trots årets ganska våta sommar så har många rapporterat att de har ovanligt många myrbon i just gräsmattan. Att placera vattenslangen på myrboet resulterar i alla fall att de flyttar.
- Plocka renfana (blad och blommor) och lägg ner i öppningarna. Även tomatblad lär fungera.
- Strö ut kanel, välkänt antimyrmedel som används även i Sri Lanka, landet där den finaste kanelen kommer ifrån. De använder främst kanelträdets blad, vi får användas oss av malen kanel.
- Även vitpeppar kan användas på samma sätt som kanel. Vi använder kanel eller vitpeppar när myrorna har bosatt sig i en växt.
- Talk och potatismjöl har samma effekt som kanel och vitpeppar.
- Ett tips som förekommer flitigt på nätet är koncentrerad saft som innehåller aspartam. Aspartam är ett konstgjort sötningsmedel som anses medföra att de helt enkelt äter ihjäl sig. Vi har testat med Fun light men myrorna kommer tillbaka nästa år igen. De ställen vi hade myror på sommaren 2014, som var extremt torr och myrvänlig, och som behandlats med koncentrerad saft med aspartam, hade i år väsentligt fler myror. Om det berodde på förra årets behandling, och/eller förra årets extremt torra sommar vet vi inte.
Vill du ha bort ett myrbo?
En drottning kan bo i ett och samma bo i hela tio år. Och det är hon som bestämmer, om hon dör så kommer resten av kolonin att dö ut, vilket kan ta sin tid, ibland i upp till ett par månader. Man bör alltid vara försiktig i användandet av bekämpningsmedel för myror, myror gör också mycket nytta.
För att få bort ett myrbo använder man sig av ett medel som innehållet ett bete. Myrorna äter av sockerbetet och tar med det sig till boet, där yngel och drottning utfodras. Meningen är att larverna (de vi brukar kalla för myrägg) och framförallt drottningen ska påverkas.
Det vanligaste myrbekämpningsmedlen innehåller Deltametrin i cirka 0,05 vikt-% och talk. Det gör även motsvarande produkter för utvattning. Produkter som innehåller Deltametrin gör att enbart myror som får medlet på sig dör. Och ett myrbo kan gå djupt ner i marken.
Myrr extra innehåller Imidakloprid 0,05 vikt-%. Medlet bör läggas ut så att husdjur inte kan komma åt det. Produkter med Imidakloprid fungerar så att myrorna hinner mata yngel och andra myror, så det är fler än endast den myran som äter av medlet som bekämpas. Medlet kan användas för att bekämpa myror på flera ställen i trädgården, arbetarna kommer att mata sin drottning med medlet. Det finns dock ingen absolut garanti att drottningen blir matad vid första behandling. Man kan behöva upprepa behandlingen.
Håkan Ahlzén på Bayer AB som tillverkar Myrrprodukterna säger, på vår förfrågan, att vid större kolonier kan en kombination av de båda verksamma medlen Imidakloprid och Deltametrin, exempelvis genom att både vattna ner Myrr till utvattning (Deltametrin) direkt på boet om det går att lokalisera fungera mycket bra. Genom den behandlingen bekämpas en stor del av myrorna. Genom att sedan följa upp med Myrr Extra (Imidakloprid) så ökar möjligheten att drottningen (och övriga myror som ej kom i kontakt med Deltametrinbehandlingen) bekämpas.
Han påtalar också att det är viktigt att komma ihåg att Bayers produkter enbart är till för användning på uteplatser och kring byggnader. Produkterna är alltså inte utprovade för exemplvis myrbon i gräsmatta.
Om man har myror i gräsmattan så är det mycket svårt att lokalisera boet, då det kan sträcka sig betydligt vidare än vad man kan se vid ytan, så även vid användning av Myrr för utvattning är det mycket sannolikt att man inte kommer åt hela boet i en gräsmatta.
Då drottningen dessutom befinner sig djupt ned i boet är det mycket svårt att bekämpa henne – varpå kolonin är mycket svår att bli av med.
Det finns även ett medel på marknaden som heter Myr Effekt (Neudorff) som innehåller 1,74 g/kg chrysanthemum cinerariaefolium extrakt (pyretrin utvunnet från krysantemumblomman). Ofta måste behandlingen upprepas om det kommer regn under perioden.
Text och foto: Kerstin Engstrand