Årets hållbara trädgårdsprodukt 2021: Ocean Plastic Pots, blomkrukor gjorda av material från...

Årets hållbara trädgårdsprodukt 2021: Ocean Plastic Pots, blomkrukor gjorda av material från havet

Foto: Kerstin Engstrand

Havsblå, svartblå som de djupaste vatten eller medelhavsblå, det är några av färgerna på de blomkrukor som tillverkas i Skottland. Materialet de är gjorda av hittas på stränder, det är helt enkelt skräp, plastskräp som tyvärr fyller haven. Men här blir skräpet till vackra blomkrukor.

Rep och trasiga fisknät. Självklart kan dessa krukor återanvändas.

Förutom den vinnande Chelseavarianten har de nu även tagit fram en ny, mera strikt kruka vars färg är melerad i olika blå toner. Bloom kallas den för och är skapad för Bloom & Wild. Dess unika blå färgton är ett resultat av att den enbart framställs av just havsblå rep som är 100% återanvända.

Made in Scotland

Ally Mitchell är mannen bakom denna produkt. Han har med egna ögon sett de enorma mängder av plast som driver omkring. För till yrke är han kommersiell havsdykare och jobbet har fört honom till jordklotets alla världshav.

Att kamma hem utmärkelsen ”Årets hållbara produkt” på Chelsea Flower Show 2021 var extra viktigt för honom. Ally bor i Glasgow och priset fick han strax innan FNs stora klimatkonferens COP26 som just 2021 hölls i Glasgow 31 okt 2021 – 12 nov 2021.

8 miljoner ton plastskräp kastas i haven – varje år. Det är bara så skrämmande.

Tyvärr innebär det att han inte kommer att ha brist på material. Men det var arbetet med att rädda MV Kaami, lastfartyget som gick på grund utanför Skottland 2020 som medförde att idéen till blomkrukorna dök upp. För fartygen grundstötte 20 kilometer från Luskentyre Beach där en val i december 2019 påträffades med 100 kilo rep, fisknät och annat plastskräp i magen.

Dessutom var fartygets lastad med 1927 ton pelleterat plastskräp. Denna typ av strimlad, pelleterad plast säljs för att förbrännas.

–  Att dyka i detta var en otäck stark upplevelse. Så jag tog reda på hur man skulle kunna återanvända plasten. Jag började samla in skräp från stranden.

Starten på kruktillverkningen skedde  i hans hem i Glasgow. Först såldes de bara på en lokal matmarknad i Edinburgh. Nu har han en större tillverkare.

Och han önskar att hans krukor sår ett frö för att få fler att förstå vidden av att plasten I haven måste minska rejält. Och att  hans blomkrukor på jobbet eller i hemmet blir till ett statement.

Det var affärskvinnan Deborah Medean, känd från brittiska draknästet som utsåg Ocean Pots till Årets hållbara trädgårdsprodukt 2021 och utmärkelsen annonserades på Chelsea Flower Show 2021.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand