15 lata tips för din trädgård

15 lata tips för din trädgård

Foto: Kerstin Engstrand

Sköna, ljuva dagar i trädgården, ja säg den som inte ser fram emot sommaren som just har börjat.  Att ha en egen täppa betyder också att man odlar sina drömmar. Drömmer du också om att ha gatans vackraste trädgård, och den lataste? Går den ekvationen ihop? Javisst, vi är många som drömmer och drömmen kan snabbt bli verklighet. Här tipsar vår redaktör Kerstin Engstrand om knep som underlättar. Kerstin har skrivit boken Latmansträdgården och Nyböjarens lata trädgård (båda Bonnier Fakta) där hon även berättar om över 170 växter som är lättskötta och synnerligen odlingsvärda i hela vårt avlånga land. Så det finns annat än gräsmatta.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand
1.Skapa lä

Vi älskar staket tycks det, men jag har ännu inte hittat någon som älskar att måla staketspjälor. En friväxande häck är nästan skötselfri och det finns inget som silar vinden så fint som just en häck. Lä är viktigt och skapar ett fördelaktigare odlingsklimat i din trädgård. Med lä kommer det att växa bättre. Och du slipper insyn. Men en häck tar ju tid på sig att bli hög, tänker du säkert. Javisst, tio år brukar det ta innan en häck är fullvuxen. Idag kan man köpa extra höga häckplantor som har en höjd på 150 cm och på så sätt köpa sig tid. Krukodlade häckplantor kan dessutom planteras hela sommaren.

Avenbok tar förhållandevis lite plats då den växer ganska platt, den är nästan lika tunn som ett plank. Är dessutom härlig att forma. Men toppa den inte förrän den nått sin fulla höjd. Avenbok är härdig upp till minst växtzon 4, klarar skugga och även torra jordar bra samt tål vägsalt. Behåller sina blad under vintern men då skiftar den i färg ‒ till cappuccinobrunt.

Scharlakanshagtorn, även kallad amerikansk hagtorn, växer också snabbt och med sina 5 cm långa tornar bildar den som häck ett nästan ogenomträngligt skydd. Härdig upp till zon 7.

2. Låt gräsmattan blomma!
2
Foto: Kerstin Engstrand

 

Hur många av oss har inte yttrat de magiska orden:

– Vi ska ha en lättskött trädgård, inga rabatter, bara en stor gräsmatta.

Senare när trädgården med den stora ”lättskötta” gräsmattan är färdig hör man:

– Måste hem och klippa gräset.

Det finns inget i trädgården som kräver så mycket arbete i form av klippning, räfsning, gödsling, vattning samt ogräsrensning som just vår älskade gräsmatta. En till två gånger i veckan, från maj till mitten av oktober. Hu, så mycket tid och stress! Och som skvallrar så bra att man är bortrest! Samt tänk på all tid som gräsmatteskötsel diskuteras grannar emellan. Men en liten gräsmatta bör finnas för det är skönt att få vila ögonen ibland.

Din glesa gräsmatta kan bli trädgårdens verkliga tillgång. Acceptera klöver och revsmörblomma men låt dem inte gå i blom för då sprider de sig ännu mer. Låt däremot bellis, tusensköna, blomma i din gräsmatta. Små väna vita, som i England och Danmark, eller de mer pråliga ljusrosa är en smaksak. Lättast är att plantera några plantor så sprider de sig sakta men säkert. Den vanliga tusenskönan finns att köpa i alla trädgårdsbutiker. Även prästkragen trivs bra i gles gräsmatta, likaså blåklocka, violer samt midsommarblomster. Är din gräsmatta riktigt gles trivs även kornvallmo. I höst kan du sätta krokus och andra småblommiga lökväxter. För med blommor i gräsmattan måste du hålla gräsklipparnerven i schack.

3. Bredare rabatter
3
Foto: Kerstin Engstrand

 

Alla passionerade trädgårdsamatörer gör det, nämligen gräver bort en bit av gräsmattan. Lite varje år, ta en bit i taget. Och, hurra!  Till slut har den forna enormt stora gräsmattan krympt till en liten hanterlig plätt.

Och du slår två flugor i en smäll. Du får både en mera lättskött gräsmatta och härliga, nästan underhållsfria rabatter. Samt lite extra motion på köpet. För de där långa tarmarna till rabatter som är 50 cm breda är svåra att få någon stuns på. Nej, minst två meter bred ska en rabatt vara. För då är det lätt att få blomning från vår till höst. Då blir rabatten en generös miniäng som skänker en många glada stunder. Även i den minsta trädgård får så breda rabatter plats om man tänker på att blanda in buskar och rentav ett mindre prydnadsträd.  För en liten trädgård ser faktiskt större ut med bredare rabatter!

Viktigt är att tänka på växtplatsen. Hur soligt/skuggigt är det? Och jordmånen? Genom att välja växter för rätt växtplats så är halva arbetet gjort.  Den andra halvan består i att vara ordentlig från början. En upphöjd rabatt, som ligger 20–30 cm över markytan och med lä, gör att växterna trivs bättre och du förbättrar ditt lokala odlingsklimat i upp till två växtzoner.  Se upp vid husväggen. Låt rabatten ligga minst 50 cm från husväggen. Det är bra för grunden och fasaden och för växterna, för oftast har huset breda takutsprång som hindrar regnvattnet att nå blommorna.

4.Gillar rådjur och älg din trädgård?
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Det är ingen idé att odla något, rådjuren tar allt, tycker många. Den klassiska gärdsgården är ett bra staket som håller de vilda djuren borta om de höga störarna inte kapas. 240 cm höga ska de vara och sättas tätt, max 60 cm mellan dem. Förutom att gärdsgården är en gammal tradition i vårt kulturlandskap, så är den dessutom hållbar. I minst 30, oftast upp till 50 år brukar en välgjord gärdsgård stå sig utan underhåll. Gärdsgård går också utmärkt att sätta på stenhällar. Det finns särskilda gärdsgårdsbyggare som far land och rike runt och bygger din gärdsgård på ett par dagar. Ett annat alternativ är viltstängsel, som inte är lika vackert men blir det när du låter rosor, klematis och andra klätterväxter klä in det.

5. Täck jorden
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

I naturen finner man sällan någon bar jord, men i våra trädgårdar ligger jorden väl synlig i rabatterna. Öppen jord är rena inbjudningskortet för ogräsen. Innan dina växter har vuxit sig så pass stora att de helt täcker jorden är marktäckning med barkmull eller täckbark ett ypperligt knep. Barkmull syns mindre och är bättre än täckbark, då det inte förbrukar så mycket kväve när det bryts ned. Läggs ut på rejält fuktig jord i ett lager om 5 cm när jorden är uppvärmd.   Det går även bra att täcka jorden med sjösten.

6. Buskar, billig och snabb ögonfröjd
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Buskar är billiga rabatter på ”höjden”. Utmärkta som bas i de breda rabatterna då de förutom att snabbt ge både vacker blomning och spännande former ger välbehövlig höjd till din trädgård. Buskar säljs numera nästan alltid krukodlade vilket gör att de kan planteras hela sommaren.

Två absoluta måsten för försommarträdgården är pärlbusken, ’The Bride’ (zon 4), som beroende på hur varm våren har varit slår ut som tidigast i slutet av maj men oftast i början‒mitten av juni. När man ser de vackert formade vita knopparna förstår man hur den har fått sitt namn.

De gammaldags rosorna blommar oftast när man är bortrest på semester, så därför är den kanadensiska rosen ’Louise Bugnet’ ett bra val. Med sina först polkagrisrandiga knoppar som slår ut i juni till en vit, intensivt doftande blomma med svagt vinröd kant, som om en konstnär har gått förbi och spillt lite akvarellfärg, blir den snabbt din favorit. En härdig och frisk ros (zon 6‒7) som ger en andra blomning i augusti och på hösten bulliga orange nypon.

7. Låga små träd
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Det finns de som säger att en trädgård är en gård man träder in i och det stämmer. likaväl som en trädgård utan träd, ja det är ingen trädgård. Fruktträd har vi nästan alla, men varför inte börja sommaren med att plantera ett litet dekorativt träd som garanterat kommer att göra dig mer än nöjd? Nämligen en katsura.  Dekorativa träd behöver sällan beskäras, bara om någon gren korsar en annan.  Med träden upplever man också årstidernas skiftningar mera påtagligt. Katsuran bjuder på en vacker bladutsprickning på våren. På hösten blir de njurformade bladen en intensiv höstfanfar i gult, orange och rött. Samt det bästa sist: när den börjar fälla bladen, då står det en doft av nybakade kardemummabullar runt trädet som faktiskt fyller nästan en hel liten trädgård! Zon 4, sol till halvskugga och fuktighetshållande jord vill katsuran ha.

Ett annat trevligt litet träd är bukettapel (zon 5, alla jordar sol‒halvskugga) som får fina pyttesmå gula eller rosa frukter på hösten.

8. Få, men bra redskap
8
Foto: Kerstin Engstrand

 

Vi är många som är lite småsnåla när vi ska köpa redskap. Några men bra redskap gör halva jobbet, för även i en latmansträdgård måste man gräva. Idag finns det ergonomiskt utformade grepar och spadar som först känns mycket ovana, men sedan kan man inte leva utan dem!

Jag gräver det mesta med grep, som är lättare än spade. Satsa också på kombinationsredskap och köp kantsax till gräsmattan med långt skaft – det sparar ryggen. En transportkärra, pirra, är också ett måste för att flytta tunga jord-, bark- och gödselsäckar med. Finns idag på alla hobbyvaruhus och kostar inte alls mycket. Redskapen ska allra helst vara i glada färger, för då hittar man dem snabbare!

9. Gräsklipp billig och bra gödsel
9
Foto: Kerstin Engstrand

 

Det finns inget som doftar så av sommar som nyklippt gräs. Gräsklipp är faktiskt ett utmärkt gödselmedel som finns till hands och man slipper kånka hem tunga säckar. Lägg ut ett 4 cm tjockt lager i rabatterna och i grönsakslandet så fungerar gräsklippet både som marktäckning och som gödsel.

10. Tillgängligt vatten
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Även en normal svensk sommar måste växterna ibland vattnas. Då är det bra att ha en vattentunna, som man lätt kan ta en kanna vatten ifrån när en växt plötsligt slokar. Regnvattentunnan  kan också fungera som mer än en funktionell tunna och bli något alldeles extra på en kvart. Plantera en näckros och några flytväxter, till exempel musselblomma, och du får en minidamm på köpet. Näckrosor finns från de som klarar grunda vattendjup på ett par decimeter och uppåt och de säljs i trädgårdsbutikerna i början av juni. Den nyköpta näckrosen planteras om i en särskild korg för vattenväxter. Tillsätt en gödseltablett så kommer näckrosen att blomma vackert i din tunna från slutet av juli och en bit in i september.

Rotbevattnare är också bra, ett spjut som man sticker ner i jorden bredvid busken eller trädet och på så sätt kan man vattna även mitt på dagen.

11. Kruktips för tomma rabatter
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Saknas det en växt eller blev det inte som du hade tänkt dig? Varför inte göra som stora internationellt kända trädgårdsdesigners, nämligen låta en vacker kruka pryda rabatten? Tom, utan några växter i, för det är formen som är det viktiga. Eller låt den bli en minidamm med några flytväxter i.

12. Mjuka gångar
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Grusgången är den perfekta latmansgången, snabb att anlägga och så hör man när någon kommer!  Vill man hellre ha en stenbelagd gång är latmansalternativet att låta en fackman anlägga den. Viktigt är att kanten mot gräsmattan ligger så att gräsklipparens ena hjulpar kan köra på den. Gör gärna gången till något extra.

13. Kryddor
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Kryddor är oerhört tåliga, ger både behövlig väldoft och drar till sig fjärilar, humlor och bin. Samt förstås ett trevligt tillskott i matlagningen. Kryddorna ska placeras så nära köket som möjligt och i soligt läge. De trivs i sandblandad jord, som jorden där du har grävt upp lite gräsmatta.

14. Blanda vilt
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Inte behövs ett särskilt köksväxtland utan gör som fransmännen, blanda blommor och grönsaker och du får extra chicka rabatter. Smultron under rosbuskarna, precis som de klassiska målningarna, och jordgubbar i ängsrabatten. Då lyser de röda solvarma söta bären som rubiner och faktiskt, bären blir både saftigare och undgår fåglarnas härjningar! En annan fin kombination är sparris och liljeväxter.

15. Tidigare frukt

Har du några fruktträd som inte vill ge frukt?  Grenar som växer vågrätt ger snabbare frukt än de som växer uppåt.  Ett gammalt knep är att nu i sommartid tänja grenarna med några tyngder. För unga träd räcker det med att hänga fast några bordstyngder i grenarnas yttersta spets. Efter ett par veckor har grenen intagit sitt nya läge och tyngderna kan tas bort.

Text och foto:Kerstin Engstrand

Nyfiken på vårens lata såtips? Klicka här!