Bill från Eskilstuna imponerade på Hampton Court Palace Flower Show 2017

Bill från Eskilstuna imponerade på Hampton Court Palace Flower Show 2017

Foto: Kerstin Engstrand

Det bubblar i dubbel bemärkelse. I botten av denna konceptträdgård, och runt om den, publiken skrattar, funderar, diskuterar och gillar! Bill Wilder, trädgårdsdesigner verksam i Eskilstuna har gjort det igen. Överraskat. Känner du igen namnet? Jo, det var Bill som på Nordiska trädgårdar 2008  gjorde en upp och nervänd trädgård där blommorna växte nedåt, från taket.

Miracle, eller Elements of Life, sex meter hög med ett ståtligt granatäppelträd på toppen växandes i en miniträdgård kantad med Pittosporum tobira, glansbuske, imponerade dubbelt upp även på domarna. Bill fick både guldmedalj och det prestigefyllda priset ”Best Conceptual Garden” på 2017 års upplaga av Hampton Court Palace Flower Show som besöks av över 130 000 personer, det är världens största trädgårdsmässa arrangerad av RHS, det brittiska trädgårdssällskapet. Utställningen pågår i en vecka och hålls i anslutning till palatset Hampton Court söder om London.

Det fanns en närhet i denna samtidigt vetenskapliga installation. Vi var många som diskuterade vad det var som gjorde oss så berörda. Var det rötterna? Eller jorden? Syret som bubblade, eller vattnet? Eller granatäpplets sträva och påtagliga närhet samtidigt som det kändes som om det vore på väg att flyga till månen? Det stod på en tremeter högt stålstativ tillverkat i Eskilstuna, och själva trädet var i sig tre meter. I botten fanns en sockel av rostfritt stål där olika livsviktiga mineraler bland annat var angivna, med de vetenskapliga beteckningarna.

Vad som vi mest tittade på var jorden, och vattnet, och luftbubblorna. Just detta som är så viktigt för liv. Och det fokuserade hans installation på, på ett mycket elegant självklart och pedagogiskt suveränt sätt. Det var bara så bra.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Behöver vi säga att Bill och hans medhjälpare själva hade transporterat lejonparten av installationen från Sverige, från Eskilstuna och Trosa? Trädet kom med hjälp från Capel Manor där Bill en gång har studerat. Det var tre meter högt. Det kom inklusive rötter och jord. Det var minst sagt maffigt. Jag har sett många installationer liknande denna men denna är den bästa jag sett. Och det säger jag inte för att jag råkar vara född i Eskilstuna (flyttade när jag yngre än sex månader).

På Stockholms trädgårdsmässa i april 2018 gjorde han en liknande installation, nu med tulpanens historia som tema. Det var också oerhört effektfullt och även denna engagerade publiken.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Well done, Bill, nu vill vi se dig på Chelsea Flower Show!

Text och foto: Kerstin Engstrand