Inspiration till unga

Inspiration till unga

Foto: Kerstin Engstrand

Det brittiska trädgårdssällskapet är mycket engagerad i flera frågor som skolträdgårdar, offentliga anläggningar i städerna, miljö som användandet av torv och att uppmuntra unga att satsa på en karriär inom odling, bland annat som trädgårdsdesigner. Just det sista uppmärksammades särskilt på 2017 års upplaga av Hampton Court Palace Flower Show. Det var ingen mindre än Andy Sturgeon som fått uppdraget att skapa en ny trädgård av element från tidigare Chelsea Flower Show trädgårdar. Andy är en av världens mest känd trädgårdsdesigners med otaliga guldmedaljer i fickan. Och en av de som främst jobbar i modern stil. Till sin hjälp att bygga trädgården hade han därför enbart ungdomar.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Watch This Space blev trädgårdens namn. Rabarbers läsare känner säkerligen igen stålpanelerna. De såg vi senast i Andys trädgård för The Telegraph på Chelsea Flower show 2016. Nu visades de upp igen på en väsentligt mindre yta.

Trädgården var indelad i flera små rum, alla kantade av häckar.  Foto: Kerstin Engstrand
Trädgården var indelad i flera små rum, alla kantade av häckar. Foto: Kerstin Engstrand

Andy ville visa hur roligt det är att jobba med trädgårdsdesign. Inte bara element från hans egen Chelseaträdgård fanns med, stenarna kanske du också känner igen, de såg vi senast i Cleve West trädgård för M&G 2016.

Återbruk från Cleve Wests woodlandträdgård 2016.  Foto: Kerstin Engstrand
Återbruk från Cleve Wests woodlandträdgård 2016. Foto: Kerstin Engstrand

Även detaljer från några av Sarah Eberles trädgårdar fanns med. Sarah är den designer som fått flest guldmedaljer på Chelsea Flower Show och den enda som fått guld i alla kategorier samt även Best in Show i alla kategorier.

James Alexander-Sinclair och Andy Sturgeon i engagerat samtal om design Foto: Kerstin Engstrand
James Alexander-Sinclair och Andy Sturgeon i engagerat samtal om design Foto: Kerstin Engstrand

Det var sparsmakat med färg i trädgården, vita fingerborgsblommor var den blomma som syntes mest. Någon enstaka rosa rudbeckia likaså, men den växt som stal showen var en blå marton som var effektfullt planterad framför gången.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand