Chelsea Flower Show 2018: Flow, trädgården med smarta lösningar

Chelsea Flower Show 2018: Flow, trädgården med smarta lösningar

Trädgården 'Urban Flow' blev bästa trädgården i kategorin "Space to Grow". Foto: Kerstin Engstrand

En stadsträdgård där man på fiffigt sätt tar vara på regnvatten knep både guldmedalj och Best in Show i den nya kategorin ”Space to Grow”.  RHS, det brittiska trädgårdssällskapet har i många år lyft upp problemet med att allt fler hårdgör ytor i sina trädgårdar, särskilt på framsidan. Där har ofta den fina välkomnande framsidesträdgården ersatts av asfalt och parkering för två bilar vilket medför stora problem vid intensiva regn. Regnvattnet har då inget naturligt sätt att tränga ner i jorden utan forsar ut på gatan.

Ginkgoträd med skir grönska är snyggt mot rost. Lägg märke till gallret i marken.  Foto: Kerstin Engstrand
Ginkgoträd med skir grönska är snyggt mot rost. Lägg märke till gallret i marken. Foto: Kerstin Engstrand

Det var Thames Water som sponsrat trädgården. De återfanns på flera platser där de lyfte fokus på att vanligt dricksvatten går utmärkt att dricka. I denna idéträdgård ville de visa på hur snyggt det blir när man låter rabatter och stensättning vara huvuddel i en trädgård istället för asfalt. Designen Tony Woods gjorde det mycket bra, han visade även på att höjd, i form av träd fungerar bra på liten yta (trädgården var ca 70 kvm) och att träd även erbjuder viktig skugga. Nog så viktigt 2018 som även i England blev rekordvarm. En flertstammad ginkgo drog ögonen till sig. Mer om ginkgo kan du läsa i vår specialartikel, klicka här så öppnas artikeln i ett separat fönster. 

Blodfläder och mörkt lila lupiner matchade entréns stålbåge väl:

 

Korteestål möter traditionell brittisk stenbeläggning. Ursnyggt!  Foto: Kerstin Engstrand
Cortenstål möter traditionell brittisk stenbeläggning. Ursnyggt! Foto: Kerstin Engstrand

Detta var Tony Woods debut på Chelsea Flower Show och jag hoppas att han återkommer. Han är en talang vilket bekräftades när han 2013 vann tävlingen RHS Young Designer of the Year.

Till höger om entrén fanns – förstås- när vatten är temat även porlandevatten:

Trädgården hade även en generös uteplats med tillhörande utekök:

191-TONY-ILLO

Text och foto: Kerstin Engstrand