Rofylld enkelhet blev Best in Show 2014

Rofylld enkelhet blev Best in Show 2014

Foto: Kerstin Engstrand

Att som trädgårdsdesigner få uppdraget att skapa champagneföretaget Laurent-Perriers trädgård är få förunnat. Det är enbart de som håller absolut toppklass som får äran. Laurent-Perrier har förstått vikten av att synas i olika livsstilssammanhang. En Chelseaträdgård är dessutom en utmärkt plats att bjuda in viktiga kunder till.

Luciano Giubbilei. Foto: Kerstin Engstrand
Luciano Giubbilei. Foto: Kerstin Engstrand

2014 gick uppdraget igen till den italienskfödde men i England verksamme designer Luciano Giubbilei och det var företagets 16:e Chelseaträdgård. Luciano har tidigare fått två guldmedaljer på Chelsea, 2009 och 2011, också då för trädgårdar skapade åt Laurent-Perrier. Även denna gång fick han guld samt den mycket välförtjänta titeln Best in Show.

Luciano är känd för att arbeta med skikt, skikt av ljus, av form, av textur. Resultatet blev en lugn, harmonisk, meditativ trädgård som för mig kändes såväl ultramodern som japansk. Som alltid hade Luciano träffat mitt i prick.

Han lät elementen samspela. Och samspelet förstärktes av den geometriska designen. Ganska enkel men oerhört effektfull. Men mycket svårare att skapa än vad det ser ut. Totalt var trädgården uppbyggd av sex trianglar. Och där igen känns den japanska enkelheten igen. Bara en mästare klarar denna balans. En stark önskan att bjuda in besökaren att utforska samspelet mellan stillhet och rörelse låg bakom. Rörelsen av de olika materialen, särskilt stilla porlande vatten som hade två mynningar. Allt förstärktes av kontraster i form och struktur.

Skulptur av Ursula von Rydingsvars. Foto: Kerstin Engstrand
Skulptur av Ursula von Rydingsvars. Foto: Kerstin Engstrand

Rörelsen fanns också i Ursula von Rydingsvars skulptur gjord av cederträd i olika lager. Liksom i sol–skugg effekterna. De två häggmispelträden bidrog till att skapa en vandrande skugga. Samtidigt som träden skapade lugn, de stillade vinden. Himlen speglade sig i vattenspegeln och ljuset fångades upp av de gula och vita växterna.

Lupinerna strävar mot vattnet. Foto: Kerstin Engstrand
Lupinerna strävar mot vattnet. Foto: Kerstin Engstrand

Växtvalet var sparsmakat men planteringarna var generösa. Månskensgula lupiner, Lupinus ‘Chandelier’ vällde fram i två motställda rektangulära planteringar. Här hade Luciano påverkats av lupinerna på Great Dixter. Storbladiga växter som rodgersia fångade också ljuset medan gräset fångade vinden. Syftet var att skapa besökarens uppmärksamhet. Och det fick den, även drottning Elisabeths som uppskattade trädgårdens lugn. Samt bombhundarnas, de fyrbenta vännerna badade till Lucianos förskräckelse i vattenspegeln. För det var innan domarna hade sett trädgården.

I trädgården återfanns två av mina personliga favoritväxter, två mycket bra mingelväxter:

Blomsterkörvel. Foto: Kerstin Engstrand
Blomsterkörvel. Foto: Kerstin Engstrand

Blomsterkörvel, Orlaya grandiflora, ser ut som en vit spetsnäsduk. Jag har odlat den sedan 1990-talet och då var den svår att få tag på. Ulf Nordfjell använde sig av Orlaya i krukplanteringarna ute på Rosendals trädgårdar under Kulturhuvudstadsåret 1998.  Den används flitigt på Chelsea Flower Show och är också en av Carol Kleins favoritväxter.

Blomsterkörvel är ettårig. Sås direkt på växtplatsen i maj, blommar då från juli och hela hösten lång. Ca 90 cm hög. Utmärkt snittblomma. Fröställningarna kan torkas. Impecta brukar ha frö.

 

Hässlebrodd och vit akleja. Foto: Kerstin Engstrand
Hässlebrodd i tidigt morgonljus. Foto: Kerstin Engstrand

Hässlebrodd, Milum effsum ’Aurerum’ är i Sverige sällan använt gräs vilket är synd då det skänker mycket glädje. Jag fick min första planta av Christopher Lloyd och har den än. Den sprider sig sakta men säkert. Även Adrian Bloom och Beth Chatto använder sig flitigt av denna gulbladiga form av hässlebrodd.

Hässlebrodd är mycket härdig, bladen är limegulgröna och blommorna går i samma ton. Blomningstid slutet av juni–juli. Blir ca 90 cm hög, ibland högre. Trivs i halvskugga och lätt fuktig jord. Härdighet A.

Text och foto: Kerstin Engstrand