Så blir du av med mördarsnigeln

Så blir du av med mördarsnigeln

När vitsippan slagit ut är det garanterat att man träffar på mördarsniglar. Foto: Kerstin Engstrand

I tio timmar per natt, alternativt mulen dag, är en mördarsnigel aktiv. Under samma tid kan den förflytta sig upp till hela 90 meter, så den är definitivt inte så långsam som man kan tro. Och sniglar blir aktiva så fort temperaturen är +8 grader och över. Många rapporterar om att de inte förstod att de 5–6 sniglar de såg i trädgården ena sommaren kunde bli flera tusen nästa år.

När vitsippan blommar brukar man också kunna iaktta mördarsniglarna i sin trädgård. Efter vinterns dvala är de slanka och hungriga. Nu ska de äta upp sig för att få kraft att föröka sig.

Det är en myt att den milda vintern medför att vi i sommar får extra många mördarsniglar. Det är hur våren artar sig som avgör. Särskilt maj månad är avgörande. En regnig maj och vi kommer att få rejält med sniglar.

Var finns de nu i din trädgård? Har du en stenmur så trivs de att gömma sig där. Likaså i stenkrosset under en uteplats. De kan också ligga djupt nere i jorden, 10–15 cm djupt är inte ovanligt. MEN så snart det regnar eller är fuktigt kommer de fram. Efter extremt lång torka kan det ta en till två dagar innan man märker att de är tillbaka, och då oftast större och fler än någonsin förr.

Gå ut en regnig, grå dag. Inspektera områden runt komposten och vid marktäckare, där brukar de upptäckas först. Bjuder inte våren på regniga dagar så är det bara att ta med ficklampan och gå ut när det blivit mörkt. Grannarna får tänka vad de vill, du gör dem en tjänst genom att hålla koll på sniglarna. Och låt dig inte luras över av att de första sniglarna ser så små och oskyldiga ut. De har ju inte ätit på hela vintern, och de växer snabbt till sig. Det gäller att vara aktiv redan tidigt på våren om du ska vinna kriget mot mördarsniglarna. De små blir snabbt stora, och förökar sig med enorm hastighet.

Mördarsniglar tar sig fram överallt. Foto: Kerstin Engstrand
Mördarsniglar tar sig fram överallt. Foto: Kerstin Engstrand

Döda alla mördarsniglar du kan finna. Jag använder maskrosjärnet, trycker helt enkelt ner dem i jorden med det. Alternativet är att klippa sönder dem, det gör jag när de ligger på hårda ytor och där jag inte har ”tv-jord”. Låt dem ligga kvar, de syns knappt efter några dagar och de döda sniglarna lockar fram sina artsfränder. Vilket gör att du lättare hittar fler på samma plats när det återigen skymmer. De döda fungerar som lockbete, och din kamp blir enklare.  Även en död trädgårdssnäcka fungerar som lockbete.

Det är en myt att en sönderklippt snigel blir två nya. Nej, en sönderklippt snigel är en död snigel i två delar.

Du kan även plocka för hand, lämpligen med plasthandskarna på. Lägg dem sedan i kokande vatten eller frys in dem (två dagar i frysen) och släng dem sedan i soporna. Salta inte ihjäl dem, även en snigel har rätt till en fridsam död.

Mördarsnigelägg. Foto: Kerstin Engstrand
Mördarsnigelägg. Foto: Kerstin Engstrand

Ha sönder äggen. Runt 30–70 ägg per gång lägger en mördarsnigel. Mördarsnigeln lägger sina ägg på ytan men under något som skyddar äggen. Titta under bräder, säckar, krukor, i komposten och under marktäckare, där finns de.

Varje individ är tvåkönad, alltså både hona och hane. I brist på partner kan en mördarsnigel befrukta sig själv. En mördarsnigel (tidigare kallad för spansk skogssnigel) kan under en säsong lägga 400 gråvita ägg. Säsongen varar från april till oktober. Äggen kläcks efter två veckor. Normalt börjar de äggläggningen några veckor efter att de har vaknat på våren, eftersom de först måste äta upp sig. Våren 2015 hittade jag den första kullen ungar i början av maj, fyra veckor efter det att vitsippan hade slagit ut.

Parandes mördarsniglar. Foto: Kerstin Engstrand
Parandes mördarsniglar. Foto: Kerstin Engstrand

Myten om att ägg i en död snigel klarar sig är en myt. Ägg som finns i en snigel som klipps itu klarar sig inte. De ägg som finns inne i en snigel är helt enkelt inte mogna. Ägg som läggs sent på hösten utvecklas kanske inte till ungar.

Lägg ut fällor, som tomma plantbrätten, gummimattor, en upp och nervänd plasthink eller något annat av liknande material. Där kommer de att gömma sig och du kan lätt vittja fällorna under dagtid.

wwDSC0068
Snigelfälla gjord av petflaska. Tvärstopp för knubbig snigel. Foto: Kerstin Engstrand

Det sägs att sniglar gillar öl, men så är inte alltid fallet. De sniglar som gillar öl verkar föredra lättöl. Gör du s.k. ölfällor så gör dem av en glassburk. Fällor av PET-flaskor fungerar inte så bra, sniglarna är i regel för tjocka för att komma igenom tratten och ner i ölet.

Det finns medel med ferramol som heter Snigelfritt, Ferramol Snigeleffekt , Natria mot sniglar samt för yrkesutövare Sluxx som är blåfärgade doftande pellets innehållande järnfosfat. Sniglarna äter det med god aptit, och medlet fungerar så att de sedan tappar aptiten och de drar sig undan för att dö. Strö ut det nu på våren där du vet att du har mördarsniglar. Exempelvis runt komposten. Och börja tidigt, redan när vitsippan blommar, då är mördarsnigeln extra hungrig efter vintervilan. Forskning har visat att bekämpning med ferramol har visat vara effektivast.

Ferramol är mums för en mördarsnigel Foto: Kerstin Engstrand.
Ferramol är mums för en mördarsnigel Foto: Kerstin Engstrand.

Även andra sniglar och snäckor äter av järnfosfatmedlet,men försök i Tyskland har visat att detta medel har bäst effekt på mördarsniglar, sämre på trädgårds- och lundsnäckor. Vi är ju många trädgårdsägare som också har problem med de mindre snäckorna som vissa dagar hänger i klasar i våra odlingar. Dock är snäckorna lätta att plocka för hand, bara att ta i huset så slipper man bli slemmig om händerna.

Läs också om hur Göteborgs Botaniska trädgård och Gunnebo Slott och Trädgårdar bekämpar sina mördarsniglar.

Nematoder anges ofta som undermedlet mot mördarsniglar. det är ett lite dyrare sätt att bekämpa sniglarna på. produkten finns att köpa över Internet.Försök i både Sverige och flera andra länder har visat att något undermedel är det inte. Dels beror det på att nematoderna är känsliga, de kan förstöras under transporten från inköpsstället hem till dig. Dels måste du hantera dem på rätt sätt. Och dels fungerar de bäst på snigelungar, små sniglar som är mindre än fem centimeter. Men nematoderna angriper också andra typer av sniglar och snäckor.

”Den norska metoden” pratas det mycket om. Det är helt enkelt döda mördarsniglar som är preparerade med nematoder. Samla ihop en mängd döda sniglar i en hink, och häll nematodblandningen över dem. Därefter portioneras dessa preparerade sniglar ut i trädgården. Man menar att de sniglar som då äter av de döda, preparerade sniglarna lättare får i sig nematoderna och dör. Nematoderna produceras i Storbritannien och efter Brexit har det varit svårt för återförsäljare att få tillstånd att importera dem.

"Fönstergnag" på marktäckare, här hasselört. Ja, här finns det gott om sniglar. Foto: Kerstin Engstrand
”Fönstergnag” på marktäckare, här hasselört. Ja, här finns det gott om sniglar. Foto: Kerstin Engstrand

Titta efter snigeltecken, som hål i växternas blad/frukter: En snigel raspar i sig födan, därför syns ätskadorna som hål i grönsaker och rotfrukter eller som håligheter i bladen på dina prydnadsväxter, ”fönstergnag”.

Blänkande spår: Blänker det på marken, som pärlemorskimmer på jorden i krukan eller på växternas blad, som om du har hällt ut såpbubbelvatten? Då är det garanterat slemspår från en snigel eller snäcka.

Bajs: Snigelbajs ser ut som svarta avlånga trådar, och ligger oftast som en orm som tryckts ihop. Små svarta runda kulor på bladen eller under växterna är däremot oftast exkrementer från fjärilslarver.

Hur ser en mördarsnigel ut? I första hand är det två arter av sniglar som uppträder som skadedjur i våra trädgårdar: Mördarsnigeln” (Arion vulgaris) och åkersnigeln (Deroceras reticulatum). Båda är glupska, men åkersnigel är långsmal, liten smal och grå. Åkersnigeln brukar dyka upp på sensommaren, men är sommaren gynnsam så brukar den bli ett problem redan i juli. Därtill finns det små snäckor som också har glupande aptit. Men ingen slår mördarsnigelns aptit eller dess fortplantningsförmåga. Mördarsnigeln liknar den röda skogssnigeln. Men skogssnigeln är vackrare, slankare och mera tegelröd. Mördarsnigeln är mera smutsbrunröd.

Längd: 8–13 cm lång, ingen snäcka på ryggen.

Färg: Oftast mörkt brunröd, ”smutsbrun”. Unga mördarsniglar kan ha ljusa ränder på kroppen.

Antal: Har du plötsligt mängder av sniglar på ett och samma ställe? Om du på försommaren, sommaren och på hösten, särskilt i augusti, märker att du har massor av sniglar i din trädgård, och att de har gjort stor skada genom att äta upp dina tagetes, din sallat och andra växter, ja då är det med 99% säkerhet mördarsnigeln som har flyttat in.

Slemmighet: När man ska plocka upp en mördarsnigel så känns det som om den klistrar sig fast på marken. Det är slemmet som blir som klister och man måste ta i hårt för att få upp den. Ibland rullar den också ihop sig till en liten studsande boll, ja likheten med en av barnens studsbollar är stor. I det tillståndet är de nästan omöjliga att plocka upp.

Bekämpa tillsammans! Foto: Kerstin Engstrand
Bekämpa tillsammans!
Foto: Kerstin Engstrand

Bekämpa tillsammans: Otaliga är de rapporter från villaägare vars trädgårdar invaderas från allmän mark eller från granntomten. Uthållighet, systematik och grannsamverkan ger resultat. Ställ krav på dina grannar och kommunen om du får in mördarsniglar från deras mark. Gå ihop och gör storköp av ferramolprodukter och kräv av kommunen att de håller växtligheten kortklippt där det finns mördarsniglar.Och se titt att insatserna sätts in tidigt på våren. Samt var uthålliga. Observera att stora förpackningar inte får delas upp i påsar!

Det har visat sig att när man fokuserar insatsen i ett område, och alla deltar, har antalet sniglar minskat rejält, upp till en 80-procentig minskning i många fall.

Det har också visat sig att den spanska skogssnigeln är synnerligen hemkär, den föredrar den trädgård där den en gång har fötts. Flyttar du den levande över gatan så kommer den tillbaka.

Hur sprids mördarsnigeln? Plantor, fyllnadsmassor, kanske rentav färdigköpt gräsmatta och täckbark är de vanligaste spridningshärdarna. Ta för vana att granska dina nyinköpta växter och även om du ännu inte har några sniglar, ta regelbundna kontroller i din trädgård. Är man drabbad ska man inte ge bort växter till andra. Inte heller ska man flytta levande sniglar till en annan plats. De länder som förutom Sverige är mest drabbade är Norge, Danmark, Tyskland, Österrike och Schweiz. Mördarsnigeln har helt enkelt kommit till länder där klimatet passar den ypperligt.

När jag i början av 2000-talet började följa problemet var det ingen myndighet som ville ta i det. Nu har det har i alla fall blivit bättre.

Har du problem med att mördarsniglar kommer in på din tomt från en allmänning kan du kräva av din kommun att de bekämpar sniglarna på sin mark.

Av Kerstin Engstrand

Läs också om pantersnigeln här.