”Det behövs en ny person som Linné” – är det Greta Thunberg?
I Madrid är Förenta nationernas årliga klimatkonferens, i år den 25:e i ordningen, på väg att avslutas.
Där har bland annat två svenskar fått uppmärksamhet, professor Johan Rockström, 53 år, som även är chef för forskningsinstitutet Postdam Institute for Climate Impact Research samt klimataktivisten Greta Thunberg, 16 år.
25 år, tiden går fort. 1995 hölls den första.
Nästan halvvägs bakåt i tiden av dessa 25 år, år 2007, fick jag möjligheten att intervjua David King som då var framstående inom klimatarbetet. Sir David King, professor i fysikalisk kemi, var bland annat verksam vid Cambridgeuniversitet och var då, 2007 inne på sitt sista år som den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare. När det gällde frågor runt mul- och klövsjuka, fågelinfluensa, polonium och växthuseffekten så lyssnade dåvarande premiärminister Tony Blair på hans råd. Det var David King som gjorde att Storbritannien då tog i täten i kampen för att minska växthuseffekten. Och det var hans idé att, om vi ska klara vår jord, så måste man koppla ihop G8-länder med Indien, Kina, Mexiko, Sydafrika och Brasilien.
Han uppmärksammade även en svensk, vår ”blomsterkonung” Carl von Linné (1707-1778) som idag nog är mera känd utomlands än i Sverige. Eller Linneaus som han kallas utomlands. Linné blev världsberömd för sitt sexualsystem där han ordnade alla då kända växter i ett system som var överblickbart och möjligt att förstå. Visst fanns det redan på hans tid latinska namn på växterna men de var långa och olika för en och samma växt. Dessutom saknade många växter en egen beteckning. Nu var det inte enbart han som bar på idéer att ordna upp namnfloran men han var nog den som bäst kunde framföra sin sak och få andra att kämpa för honom.
– Om Linné levt nu och sett hur vi hanterar vår jord så skulle han varit rasande, sade han när han besökte Sverige 2007, och poängterade att Linné, som var känd att få makthavare att lyssna, skulle behövts.
Det var 2007. Idag så har vi Johan Rockström och Greta Thunberg. Och orden klingar bekant när bland annat Greta gång på gång påtalar att makthavarna måste lyssna.
Då, 2007, sade King:
– Växthuseffekten är den största utmaning människan står inför, som vi alla måste förstå direkt och börja agera nu.
Nu, det var 2007. Direkt, det var 2007.
Samma sak säger Greta och många andra. Nu. 2019.
Vi hade ett långt samtal där David King även betonade att han ansåg att kärnkraften är ett måste att ha kvar när vi är tvungna att titta på de energiformer vi använder. Den ståndpunkten har han kvar även idag.
Jag frågade honom, medans han påverkar världens ledande politiker, forskare och ekonomer, vad ska vi vanliga människor göra?
– Byt ut alla glödlampor till lågenergilampor, ta cykeln istället för åka bil när du kan. Vi måste ändra attityd, istället för att se upp till dem som kör energislukande bilar som Ferrari ska vi börja se ned på dem!
En månad efter vårt möte meddelade Australiens regering att de hade planer på att förbjuda glödlampor, detta för att motverka klimatförändringen enligt premiärminister John Howard.
Här har det onekligen skett något, idag används knappt några vanliga glödlampor längre, elcyklar har gjort intåg med statsbidrag som morot, laddningsbara bilar börjar man se allt mer.
David King hade – förstås – kontrollerat att lokalerna på 10 -11 Downing Street som premiärminister Blairs disponerade var goda exempel på detta område (Blairs bodde i 10:an och hade kontoret i 11:an, tvärt om mot de tidigare premiärministrarna). Han poängterade att alla, makthavare som enskilda, vi alla måste agera och vara goda förebilder för våra barn. Själv tog han regeringsbilen när han så behövde, annars var det cykel som gällde eller hans miljövänliga lilla Toyota.
Text och foto: Kerstin Engstrand