Vad har en västeråsgurka med julen att göra?

Vad har en västeråsgurka med julen att göra?

Världens godaste inläggningsgurka har anknytning till julen. Foto: Kerstin Engstrand

Har du som tradition att ha västeråsgurka till julen? I julgranen. Inte? Men i delar av USA och Tyskland är det en viktig tradition.

The Christmas pickle säger man i USA. I Tyskland Weihnachtsgurke. Man ska ha en julgranskula i form av en västeråsgurka gömd långt inne i julgranen. Till det behövs en riktig Disneylik tät julgran och kanske några ivriga jordekorrar till hjälp för att hitta gurkan, du vet en sådan där Piff och Puff julgran.

Jakten efter gurkan sker på juldagens morgon men vi antar att julaftonsmorgonen också är okej för letande ska ske innan tomten kommer.

Inläggningsgurka som julkula. Foto: Kerstin Engstrand
Inläggningsgurka som julkula. Foto: Kerstin Engstrand

Finessen med att gurkan ska vara gömd är att den som hittar julgurkan antingen kommer att få någon form av belöning som en extra fin julklapp direkt av jultomten eller att fyndet ger lycka och välstånd det kommande året.

Vi har testat, det var kul att hitta gurkan men tyvärr trillade det inte in några miljonvinster på Triss men väl dock vanlig hederlig vardagsglädje. Någon jultomte har inte kommit på besök de senaste tjugo åren. Vår skorsten är nog både för smal och för igensatt för det.

I USA säger man att traditionen med ”Weihnachtsgurke” kommer från Tyskland. I Tyskland anger man att man inte alls känner till denna tradition, dock säljs julkulor i form av gurkor på varenda tysk julmarknad.

Troligen uppkom denna tradition i slutet av 1800-talet, i USA. Kanske i Michigan där man tidigare till och med haft en julparad tillägnad vår kära västeråsgurka. Nåväl, västeråsgurka är en svensk benämning, i USA säger de pickle.

Att traditionen med just frukter och grönsaker blev populära i slutet av 1800-talet tros hänga ihop med att franska juldekorationer av glas började exporteras till USA  på 1890-talet. Cornichons är ju viktiga även i Frankrike.

Gurka som julkula.Foto: Kerstin Engstrand
Gurka som julkula.Foto: Kerstin Engstrand

Det figurerar även en mer rörande historia, att just en västeråsgurka ska ha räddat en fånges liv! Vid juletid förstås. Året var 1864, och fången som levde på svältgränsen, tiggde av sina fångvaktare just en gurka. En saltgurka. Vilket han lär ha fått, det var ju ändå jul. Efter frigivande så skapade mannen vid namn John Lower sin egen tradition, en gurka blev en viktig del av hans julgrandekorationer. Huruvida det var en äkta gurka eller en konstgjord verkar ingen veta.

Gurksorten som är förebild är druvgurka, Cucumis sativus, på svenska vanligen benämnd som frilandsgurka eller inläggningsgurka, Att den även kallas för västeråsgurka vet man inte riktigt, dock vet man att just i Västerås har inläggningsgurka odlats i stor mängd. Vissa påstår att det började efter den stora branden 1714 . 1728 ska tysken Bernhard Johan Bohnsack fått i uppdrag att få igång odlandet i den då förfallna slottsträdgården, dagens Vasaparken. Bland annat kom det bli rejäla druvgurksodlingar och skörden kom att säljas vida omkring, ända till Stockholm.

Och självklart finns det barnböcker skrivna på temat:

Foto: Kerstin Engstrand

 

Läs mer om blommigt julpynt:  Det ska vara en blommig julgran.

Text och foto: Kerstin Engstrand