Det blommar hos Blooms

Det blommar hos Blooms

Foto: Kerstin Engstrand

Jag befinner mig ca 1,5 timmes tågresa norr om London. I Diss, Bressingham. I en trädgård som man absolut inte dissar. Det här är en trädgård som handlar om växter, och varje gång jag är här upplever jag samma ljuvliga känsla av kvalitet och växtkraft. Växterna frodas. Jag är ingen vän av ordet prunkande som används i tid som otid när det gäller trädgårdar men om det ordet ska användas ska det vara här, i den ena delen av trädgården. För säkerhets skull kontrollerar jag vad ordet prunkande står för, en snabb sökning på nätet anger: Färgrik, lysande, grann, praktfull, glänsande, bländande, prålig, brokig, bjärt.

Färggrann, ja, lysande –ja, glänsande –absolut, bländande, också absolut ja. Och lite brokig men tack vare växternas höga kvalitet och antalet av dem så blir det inte fult. Här får en växtälskare sitt lystmäte. Hela trädgården, som är två, är på totalt sju hektar, eller nästan 69000 kvm. 8 000 olika sorters växter växer här. Eller i snitt 8,6 sorter per kvadratmeter.

– Ganska okey, sager mannen som är ansvarig. Adrian Bloom.

Adrian Bloom
Adrian Bloom

Trädgårdardarna heter Foggy Bottom Garden och Dell Garden. För det är två, de ligger lite separata från varandra. Dell är trädgården som fadern Alan Bloom skapade. Foggy bottom är Adrians.

–Pappa hade perenner som sin specialitet, och jag har perenner och barrväxter, säger Adrian Bloom.

Att mixa nävor med barrväxter har blivit lite av Adrian Blooms signum. Foto: Kerstin Engstrand
Att mixa nävor med barrväxter har blivit lite av Adrian Blooms signum.
Foto: Kerstin Engstrand

Pappa var legendariska Alan Bloom. 1955-1962 skapade Alan sin trädgård, Dell trädgården som idag rymmer över 5000 olika sorter.  De berömda rabattöarna som Alan introducerade i gräsmattorna är hela 47 stycken. Alan Bloom dog 2005, 99 år gammal. Hans sidointresse var tåg och hans ånglok finns kvar. Liksom minitåget. Bäst är att besöka trädgården i juli när elefantgräset har vuxit upp för då erbjuds du en spektakulär rundtur med det lilla tågen, bland elefantgräsen. Det är en perenn djungelkänsla. Dessutom har man här nationalsamlingen av just miskantusgräs.

Det finns vissa gemensamma nämnare mellan de två trädgårdarna, som massverkan och suveräna växter men personligen tycker jag bättre om Foggy bottom. Den är mera konstnärlig och mera överraskande. Adrian vill att varje besökare ska hitta minst något att kopiera till sin egen trädgård. Särskilt i små trädgårdar. Han har i decennier försökt ändra på myten att en liten trädgård inte ska ha några växter.

– Jag har alltid drivits av en passion att få fler att våga skapa en trädgård. En trädgård släpper loss skaparlusten inom oss och ger oss en förståelse och respekt för naturen.

Han talar sig varm om att en välskött vacker trädgård också ökar värdet på huset. Och att trädgården ger viktigt välbefinnande och ro. Adrian Bloom var pionjär inom make over programmen i tv. Redan på 1980-talet gjorde han tv program där han skapade trädgårdar på en dag. Han driver också tesen att det räcker med 12 olika sorters växter för att få en trevlig trädgård (se “12 sorter och du har en trädgård”). När han ställt ut på Chelsea Flower Show har han också försökt få en debatt om växtkvalité bland journalister.  Vi var två som kom, och jag var den ena.

Att trädgården hela tiden ska bjuda på en året runt upplevelse var också viktigt när Adrian skapade den 1966. Ett av de största träden i trädgården är sprungen från ett frö som Adrian hade med sig från USA.

Växtkraft, Adrian syns knappt vid trädet han sådde för över 50 år sedan. Foto:Kerstin Engstrand
Växtkraft, Adrian syns knappt vid trädet han sådde för över 50 år sedan.
Foto:Kerstin Engstrand

Och överallt, vart än man står, så finns det nya vistas, siktlinjer, något man arbetat fram ytterst medvetet.
Det finns även en tredje trädgård, kallad The Wood, Adrians wood. Den började planteras 1963 och det är här man finner fem Giant Redwoods (sekvojasläktet), ursprungligen sådda av frö som Adrian hade med sig från Kalifornien. I 35 år stod skogen mer eller mindre orörd men 2001 bestämde man sig att röja fram en stig så att de två trädgårdarna knöts ihop.

Men även en världsberömd trädgård har sina problem. Det är hönsnät över floxen, för duvorna gillar att attackera dem! Och visst har även denna trädgård både sniglar som snäckor.

Att respektera mikroklimatet i trädgården poängteras också. Se variationerna i din trädgård som möjligheter att prova nya växter. Om man nu vill ha en växt som hatar vinterfukt så finns det säkerligen någon plats i trädgården som är upphöjd där den växten kan få sin plats. Adrian tipsar om att plantera just sådana växter under träd, inom trädets rötters gräns för där är det i regel ganska torrt.

Pinjebark läggs ut som marktäckning. Foto: Kerstin Engstrand
Pinjebark läggs ut som marktäckning.
Foto: Kerstin Engstrand

Mulching är ett annat nyckelord, kompost, barkmull, lövjord och kogödsel läggs i alla rabatter varje år. Vanligen läggs det ut på våren eller eftersommaren, när jorden varken är torr eller våt. Det fungerar särskilt bra på lerjord. Finessen är också att jordfukten behålls lättare samt att ogräs lättare går at dra upp. Enligt Adrian blir också jorden lite svalare, och därmed utvecklas växternas rötter bättre.

Adrian Blooms villa ligger väl inbäddad. Foto: K Engstrand
Adrian Blooms villa ligger väl inbäddad.
Foto: K Engstrand

Adrian poängterar att en viktig nyckel till en trädgårds skönhet är en bra grundstruktur och välgjorda planteringar. Rabatterna böljar fram – växterna är ofta planterade i vågform –  längs de frodigaste och mest välskötta gräsmattor. Enbart gräsmattorna är väl värda ett besök. Gräsmattekanterna är självklart perfekta.

– Perfekta gräskanter är viktiga, sköts de inte så påverkas intrycket av hela trädgården. Välskötta, skarpa gräsmattekanter höjer alla växters skönhet.

Läs mer om Adrians passion och fler bilder från hans pappas trädgård. 

Visste du att:

Bressingham Hall är Bed & Breakfast. Här kan man vakna upp i en världsberömd trädgård. Foto: K Engstrand
Bressingham Hall är Bed & Breakfast. Här kan man vakna upp i en världsberömd trädgård.
Foto: K Engstrand

Adrians pappa, Alan Bloom (1906 – 2005) var son till en trädgårdsmästare och började redan som 17-åring arbeta i en annan plantskola. Några år senare, som 20-åring valde Alan Bloom att arbeta för sin far, och kom att utveckla familjeföretaget till en grossistodling. Fyra år senare, när Alan bara var 24 år, var Blooms en av de största grossistodlarna i England. 1931 ställde han ut för första gången på Chelsea Flower Show. Under andra världskriget odlade han spannmål istället för prydnadsväxter.

Till nuvarande plats, Bressingham Hall, flyttade verksamheten 1946. 1962 tog Alan ett nytt steg, han började samla ånglok. På 1960-talet börjar också hans två söner, Robert och Adrian, arbeta med honom. Robert dog tyvärr tragiskt i en bilolycka 1995 och därefter drev Adrian verksamheten vidare. 2007 såldes växtdelen, plantförsäljningen till Wyevale..

Alan skapade over 170 nya perenna växter. Känd också för att vara den som började göra rabatter som öar i gräsmattan. Något som jag personligen har lite svårt för men här passar det utmärkt. Var sak på sin plats. Alan Bloom skrev även ett stort antal böcker, och grundade Bressingham Steam and Gardens som han öppnade 1968. Ångloken finns kvar än idag, och man kan åka minitåg genom trädgården.

Far och son har fått många pris och förtjänsttecken. Och medan Alan levde var de enda far och son som hade samtidigt Royal Horticulture Society’s medalj Victoria Medal of Honour.

 

Foto; Kerstin Engstrand
Foto; Kerstin Engstrand

Besök  Bressingham Gardens med Bressingham Steam Museum och Dad’s Army Museum är öppet mars-oktober. Se deras hemsida (länken öppnas i nytt fönster).
Man kan också bo i trädgården. Alans hus Bressingham Hall är numera Bed & Breakfast.