Efter en kylig sommar, vi vill ha en het balkonglåda

Efter en kylig sommar, vi vill ha en het balkonglåda

När besökarna på Den Stora Trädgårdsfesten på Sofiero Slott och Slottsträdgård röstade på bidragen i årets balkonglådeutställningen blev ”Hot Caribbean Summer” årets vinnare.

Skaparen bakom denna heta balkonglåda var Kristina Darth,som till vardags är verksam på Mäster Grön. Kristina hade valt svenskodlade växter, lokalt odlade i Skåne av Mäster Gröns trädgårdsmästare. Hon hade använt två klassiska knep, att ha både hängande som upprättstående växter. Pennisetum ’Rubrum’, fjäderborstgräs, med dess fina ax och blad i purpurton stod i ensamt majestät mitt i planteringen.

De varma, tropiska röda färgerna utgjordes av den moderna, enkelblommande pelargonsorterna ’Caliente Fire’ och ’Dark Red’ samt begoniorna ’Betulia’ och Begonia tuberhybrida,  alla mycket enkla att sköta.

Till detta valde Kristina kontraster i gula toner. Sedum ’Lemon Ball’, som är en torktålig favorit som tål nattfrost, alunroten, Heuchera ’Lime’ och den starkt hängande penningsörten, Lysimachia ’Goldilocks’. De två sistnämnda är fleråriga och kan även planteras ut i en rabatt.

uf11taxorev9jw2cvtvp

 

– Jag önskade skapa en färgglad låda. Röd Chili och Lime är en favoritkombo i köket och jag började titta efter växter i dessa färger. Jag ville att det skulle kännas krispigt och fräscht. Även om det är många sorter så känns inte lådan rörigt eftersom det i huvudsak bara är två färger.