Grattis Tony Johansson!

Grattis Tony Johansson!

Grattis Tony Johansson som blev dubbelsegrare när priset för bästa idéträdgård och publikens favorit utsågs på Sollidens Slott, Öland.

Fyra idéträdgårdar deltog i sommarens stora trädgårdssatsning i kunglig sommarmiljö. Det  var Borgholms handelsträdgård, Hovdala Slott/Georg Grundsten, Egyptens Oas/Tony Johansson och Sofiero slott slottsträdgård.

De fyra idéträdgårdarna var uppförda på Gustav V gamla krocketplan. Deltagarna fick fritt tolka årets tema ”Kunglig trädgård” och fick vardera en yta av ca 70 kvm till sitt förfogande. Tanken är att ge slottsparken en ny dimension och ett samtida inslag, samt ge besökarna inspiration och nya idéer.

Mellan den 3 juli och 2 augusti 2015 kunde besökarna beskåda idéträdgårdarna. I början av juli, och under uppbyggnaden kom ofta kungen och drottningen förbi på sin morgonpromenad med hundarna för att se hur trädgårdarna växte fram.

Foto: Sollidens Slott AB
Foto: Sollidens Slott AB

Tony Johanssons trädgård ”Den kungliga sfären” fick 45 % av besökarnas röster. Tony blev även vinnare till Sollidens pris, en jurybedömd del. Juryn motivering: ”Trädgården är ovanligt formstark genom sin geometriska uppbyggnad. Kompositionen är överblickbar och enkel med förhållandevis få element. Det utmärkta växtvalet och inslaget av rinnande vatten samverkar väl till den designmässigt säkra helheten”.

– Idéträdgårdarna har varit spännande och utmanande för oss att arbeta med på Solliden. Det har blivit en ny och samtida del som har lockat besökare till parken, säger Anna Schibli, ansvarig för turismen på Solliden. Vi tittar även på möjligheterna att permanenta en idéträdgård i parken, så den blir ett nytt inslag i parken.

Foto: Sollidens Slott AB
Foto: Sollidens Slott AB

Det är Hovdala slotts bidrag ”Kunglig lustgård i paradiset”, med en muromgärdad trädgård med en väggmålning med Drottning Victoria, som kanske blir en ny parkdel till 2016. Målningen är speciellt gjord för Solliden, och visar tydligt på kopplingen till San Michele.

Idéträdgårdarna kommer återkomma till Solliden nästa år, men med ett nytt tema. Senare i höst kommer man att bestämma nästa års tema.

 

Foto Sollidens Slott AB
Borgholms Handelsträdgårds idéträdgård. Foto: Sollidens Slott AB
Foto: Sollidens Slott AB
Sofiero Slott Slottsträdgårds idéträdgård. Foto: Sollidens Slott AB