2016 RHS CHELSEA FLOWER SHOW: ARTISAN GARDENS

2016 RHS CHELSEA FLOWER SHOW: ARTISAN GARDENS

Foto: Kerstin Engstrand

Årets viktigaste trädgårdsutställning, Chelsea Flower Show 2016 har en avdelningen ”Artisan gardens”, som är utställningens minsta. Årets trädgårdar hade en mycket hög standard, i år fanns vi sex trädgårdar där tre fick guld, två förgylld silvermedalj och en fick silver. Vilka föll Kerstin Engstrand för?

Alison Doxey & Stephen Welch – The Garden Bed

En trädgård skapad att ses från en patients perspektiv. Det blev ett mycket bra möte mellan skaparna,  Alison Doxey & Stephen Welch, den ena är florist, den andra landskapsarkitekt. Lekfullhet, elegans och ypperligt växtval, här vill man tillfriskna! På vardera sidan stod en kruka fylls av himmelsblå riddarsporrar som fick stöd  av ormhasselkvistar. De fick guldmedalj. Och ledorden för denna läkande plats var samma som för Chelsea: Health, Happiness and Horticulture.

Och så här såg deras skiss ut:

wwelshandduxy

Sponsor: Designer: Alison Doxey & Stephen Welch

Anläggare: Frosts Landscapes

 

 

Cats Co, Ltd. – Garage Garden

wgaragegarden

Sponsor: Cats Co, Ltd.

Designer: Kazuyuki Ishihara

Anläggare: Ishihara Kazuyuki Design Laboratory

Kazuyuki Ishihara är tillbaka, och vi ser fram emot hans glädjetjut när han troligen kommer att få guldmedalj i år igen, ja så skrev jag i förhandsvisningen. och visst fick han guld i år igen. Han är en sann mästare, skapar trädgårdar som är både moderna som poetiska, och alltid med en stark förankring i klassiskt japansk trädgårdskonst. Nu hade han minskat på mossan, och skapat en trädgård om hans första intryck av Storbritannien och hur britterna så kärleksfullt vårdar sina gamla bilar.

Nedervåningen för bilen, verktygen och lite avslappning medan taket får bjuda på en trädgård. Vem vill inte ha en sådan här carport? Guld och det fina priset ”The President’s Award” gick till Chelseas gladaste japan.

 

Meningitis Now – Futures Garden

weveriss

Sponsor: Meningitis Now

Designer: John Everiss

Anläggare: Peter Gregory Landscapes/Andrew Loudon/ Chilstone

Rädda liv och bygga en framtid, denna trädgård firar 30-års jubileet av välgörenhetsorganisationen Meningitis Now. Den var välgjord och hade ett starkt budskap, men kändes mera som en scen än en trädgård. Fick förgyllt silver. Skulpturerna visar hur man kan klara av svårigheter, som att delta i OS. denna trädgård blev publikens favorit bland alla Artisanträdgårdarna.

Papworth Trust – Together We Can
Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Blå var denna trädgård på skissen, lila blev den i verkligheten. Här besöker Fiona Bruce trädgården, hon leder bland annat den engelska Antikrundan. Trädgården var välgjord och hade fina växter men saknade något, den var helt enkelt för plottrig. Fick förgyllt silver.

 

wpeustance

Sponsor: Papworth Trust

Designer: Peter Eustance

Anläggare: Landform Consultants

Trädgården tolkar Dame Evelyn Glennies’ engagemang i “I can”-kampanjen och hennes motto: ”Teach the world to listen” samt Papworth Trust vision: ”Help us create a world where disabled people are seen for what they can do”.

 

A Suffolk Retreat

wwhyte

Designer: Frederic Whyte

Anläggare: Living Landscapes

En trädgård inspirerad av Arts & Crafts trädgårdars form. Fick silvermedalj. Var välgjord men saknade själ.Huset skulle föreställa ett sommarhus.

 

Viking Cruises, Mekong Garden

Sarah Eberle gjorde även i år två trädgårdar, denna och Hillers monter i det stora tältet. I år är Sarah inspirerad av Mekongfloden. En flytande trädgård på Mekongfloden och mästaren Sarah Eberle lyckades fånga in detta med stor precision. Sarah Eberle har en enorm bredd, hon är en av de få designers som klarar av att göra helt olika typer av trädgårdar.  Parasollet över den flytande trädgården är skapad av Fiona Campbell, materialet är bomull som Sarah köpt av en lokal silkesvävare. Här samsades blommor och grönsaker.

wsara

Sponsor: Viking Cruises

Designer: Sarah Eberle

Anläggare: Belderbos landscapes

 

Sarah fick guld för sin trädgård. Hon fick även guld för sin trädgård inne i det stora tältet. Och med det blev hon historisk, första designern som fått guld i alla kategorier trädgårdar. Så här glad blev hon när hon tidigt på tisdagsmorgonen fick sin guldmedalj:

 

 

 

 

 

 

Och inte nog med det, suveräna Sarah fick också Best in Showtiteln i kategorin Artisan Gardens. Mannen i bakgrunden är hennes make.