Från Japan till den egna täppan:  EDAMAME 

Från Japan till den egna täppan:  EDAMAME 

Från frö till supergott snacks. Foto: Kerstin Engstrand

Servera dem lätt kokta, kylda och med gnistrande havssalt. Öppna baljorna, tryck ut de gröna bönorna. Och du kommer att drabbas – av edamamepassion. Edamame heter de på restaurangmenyn och nu kan du odla dina egna. Sojabönor har en gudomlig lätt nötsmak, så god att man inte kan sluta äta dem.                     Bättre snacks till filmen, bättre entrérätt finns knappast. Det blir festens snackis, och barnen kommer att tömma frysen på skörden. Edamame gör alltid succé, särskilt om du bjuder på äkta vara, nyskördade från den egna täppan.

Edamame är alltså nyskördade sojabönor som är kokta i lättsaltat vatten. De 5­ – 7 cm långa skidorna är kokta hela, man äter bönorna som finns inuti. Två till tre bönor finns i varje skida. Och när man väl börjar äta kan man inte sluta. Sojabönor har en fyllig nötsmak, en smak som fyller hela gommen. Kanske den mest ultimata smaken men den har stark konkurrens av glass gjord på färska hallon eller jordgubbar.

Sojaböna går att odla både ute i rabatten och i kruka. Men då odling av sojabönor också är en upptäckts- och kunskapsresa tycker jag att krukodling är det bästa. Då kommer man närmare, man hinner se vad som händer. För visst är man nyfiken på hur soja växer och utvecklas. Soja är en av världens viktigaste grödor och få av oss har en aning om hur den växer.

Bönskidordna håller på att utvecklas. Foto: Kerstin Engstrand
Bönskidordna håller på att utvecklas. Foto: Kerstin Engstrand

Vad som händer på en sojaplanta händer först i miniformat. Blommorna kommer i bladklykorna och är några av de minsta jag sett. De är månskensgula. Lägg två eller tre knappnålshuvuden bredvid varandra så får du ett hum om blommans storlek. Sojaplantan är en luden krabat, allt är ludet, stjälken, bladen och bönskidorna. Skidorna växer ut i grupper om tre till fem. Varje skida rymmer två till tre, ibland fyra bönor. När bönorna buktar ut i skidan är de skördemogna. Väntar man längre kommer skidan att bli beigebrun, då har du istället fått fram frö för utsäde.

 

Plantorna är ludna. Foto: Kerstin Engstrand
Plantorna är ludna. Foto: Kerstin Engstrand
Vilken sort?

Jag har odlat sojabönor i ett par år och provodlat många olika sorter, även gjort blindtest. Bästa sorten för hemmaodling blev  den svenska sorten ’Fiskeby V’. Det är hur konstig det nu låter faktiskt en gammal svensk sort.  Av den har jag fått bra skördar både mera regniga somrar som den år 2009  och den stekheta sommaren 2010. Den blommar tidigt och ger därmed också tidig skörd. ’Fiskeby V’ finns i flera stora fröfirmors sortiment.

Andra svenska sorter som man kan finna  i specialbutiker eller om man är medlem i exempelvis SESAM är ’Bråvalla’ som är en tidig, lågväxande sojabönssort med grågröna bönor.  Den är en av tre sojabönssorter från Sven Holmbergs förädlingsprogram  och introducerades 1975 av Algot Holmberg & Söner AB.

’Träff’  är en annan tidig, lågväxande sojabönssort med gulbruna bönor och mognar några dagar tidigare än ‘Bråvalla’.  ‘Träff’ ingick också i Sven Holmbergs förädlingsprogram och kom ut på marknaden 1978.

Hur växer soja?

Soja har ett buskigt och slingrande växtsätt. Man brukar toppa plantorna när de har utvecklat ett par set av bönor, då mognar bönorna snabbare.

När ska de sås?
Sojaböna som småplanta. Foto: Kerstin Engstrand
Sojaböna som småplanta. Foto: Kerstin Engstrand

Tjuvstarta odlingen inomhus, i maj. Plantorna ska sättas ut när risken för nattfrost är över. Bönorna tar 5 till 15 dagar på sig att gro. Bäst är att förkultivera inomhus, i maj månad. De kan också sås direkt på friland när häggen blommar, i slutet av maj eller i början av juni.

Så gärna i omgångar, förkultivera några plantor samt direktså utomhus, i kruka eller i rabatten, så du får en lång skördeperiod.

Hur?

Jag sår bönorna två och två i så kallade roottrainers, också kallade för luktärtsracket. De är bäst då djupet gör att plantorna utvecklar ett bättre rotsystem. Bönor har känsliga rötter och ogillar att de blir skadade. Roottrainers system ger fina plantor med ett tätt rotsystem som gör att plantorna blir lättare att plantera om. Fyll facken med jord, vattna och vänta tills vattnet har sjunkit undan. Då bör varje fack vara fyllt till 2/3-deler jord. Lägg två bönor i varje fack, och täck bönorna med 3-5 cm jord. Fukta därefter sådden lätt, enklast är det att spraya med vatten. Sätt över plastkupan och ställ sådden inomhus, gärna i ett västerfönster.

Blötlägg inte fröna innan sådd, då gror de mycket sämre. Groningstid: 5-15 dagar.

Jordtyp?

Jag har odlat sojabönor i olika jordar. Det bästa resultatet har jag fått i s.k. U-jord, köpejord på påse som också håller fukten bra. I Japan är klimatet varmt och fuktigt. Sojabönor är känsliga för våt jord, jorden ska vara fuktig men inte blöt. När plantorna har blivit ca 5 cm höga är de inte längre lika känsliga för fuktig jord.

Om- och utplantering
Utplanteringsdags! Foto: Kerstin Engstrand
Utplanteringsdags! Foto: Kerstin Engstrand

Om båda fröna i en såenhet gror så låter du dem växa tillsammans. Sojabönor klarar att växa i par. När plantorn är ca 5-7 cm höga bör de planteras om till större krukor. Jag brukar då välja 17 cm djupa krukor.  Sojabönor blir ganska ranka och behöver klätterstöd, stick ner en blompinne som stöd.

I början av juni är det dags att plantera ut dem, i stora krukor eller direkt i rabatten. Platsen ska vara solig, söder eller sydvästläge. Även nu är stöd viktigt, sojabönor är ganska veka.

I rabatt bör plantavståndet vara 20 cm och radavståndet 50 cm.

Vattna

Så fort plantorna börjar blomma är det viktigt att ge dem jämn tillgång till vatten, men de vill inte stå i blöt jord.

Gödsel

Behövs inte, bönorna avger näring till jorden.

Viktigt

Toppa plantorna när de har utvecklat två till tre klasar av bönor, då mognar bönorna snabbare. Plantorna behöver klätterstöd, en blompinne räcker.

Skörd: 75 dagar efter sådd är det skördetid. När bönorna buktar ut i skidan, och det brukar inträffa i slutet av juli till mitten av augusti, allt beroende på om du förkultiverat plantorna, eller om de är direktsådda, samt hur varm sommaren varit.

Visste du att:

Edamame betyder bönor på grenar. På kinesiska lär de heta Mao Dou.

Det vetenskapliga namnet är Glycine max.

I över två tusen år har man odlat sojabönor. De är rika på protein och har hög vitaminhalt.

 

Från jord till bord
Från frö till supergott snacks. Foto: Kerstin Engstrand
Från frö till supergott snacks. Foto: Kerstin Engstrand

Sojabönor ska förvällas innan de äts. Koka skidorna i saltat vatten, i ca 5 minuter. Lägg i dem när vattnet kokat upp. Lägg sedan de nykokta skidorna i kallt vatten, då behåller de färgen bättre. Låt svalna och ät direkt, då är de som bäst. Nykokta kan också förvaras i kylskåp ett par dagar. Nykokta färska rödbetor med chêvreost till är en klassiker, poppa upp den kombinationen med edamame och du får en ny klassiker att älska.

Hela sojabönor går utmärkt att frysa in. De ska vara förvällda innan de fryses. De snabbtinas sedan i mikrovågsugnen eller att man ger dem ett lätt uppkok.

 

Av Kerstin Engstrand