Chelsea Flower Show 2022: Från Meta (Facebook) till tropisk växtlighet

Chelsea Flower Show 2022: Från Meta (Facebook) till tropisk växtlighet

Foto: Kerstin Engstrand

Två trädgårdar, två designers som både tagit storslam på Chelsea. Den ena år 2022, den andra år 2019. Bägge fick guldmedalj 2022. Med storslam här menas tre utmärkelser för en trädgård, guldmedalj, Best in Show och för bästa konstruktion. Det är en verklig bedrift!

Growing the Future

Foto: Kerstin Engstrand

Design: Joe Perkins Konstruktion: The Landscaping Consultants Sponsor: Meta

Trädgården, var storlek var 10 x 15 meter fick guldmedalj i kategorien Show Gardens.

2019 var det första gången Facebook, numera Meta, var med på en trädgårdsutställning. Det var – förstås – på Chelsea Flower Show och även då var det Joe Perkins som var designer. Guldmedalj blev det då för trädgården ”Beyond the Screen” – passande namn förstås. Jag träffade då deras Europachef, som ivrigt fotograferade på Chelsea – med mobilen förstås. Han hade redan då bestämt sig för att de skulle återkomma. Nu blev återkomsten lite uppskjuten på grund av pandemin men i maj 2022 var de tillbaka. Och fick guldmedalj igen.

Foto: Kerstin Engstrand

Pergolans tak har mönster efter bivaxkakans sexkantiga mönster. På ett trädäck omgivet av stilla vatten, ett skogsparti och lite ängsblommor satt man i en sänka. Det var skönt, att sitta där när utställningen hade öppnat och sorlet från de tiotusentalsbesökande steg alltmer, ja då kände man att allt det gröna tillsammans med vattnet fungerade som en ljudgardin.

Fokus låg också på svampars viktiga del i vår natur. Man talar om mykorrhiza som är en symbios mellan växternas rötter och en svamp. Den symbiosen medför att rotytan ökar. Och det i sin tur innebär att växten får bättre tillgång till vatten och näring och klarar av stress bättre. Nu visades trädgården i maj månad och tillgången på äkta svamp var begränsad. Det löstes med att låna in broderade svampar Amanda Cobbett broderar naturen .

Ingen betong användes, och enbart lokala träslag. Vackrast var möblerna:

Och roligast var att att han även hade planterat några plantor av linnea! Allt som har med vår blomsterkung Carl von Linné att göra är stort i England.

Joe visar stolt upp en av sina linneaplantor. Foto: Kerstin Engstrand

Efter Chelsea är återuppbyggd i Conkers Discovery Centre beläget i hjärtat av National Forest i Derbyshire. Detta också då Drottning Elizabeth II hade önskat sig en trädplanteringskampanj som gåva inför hennes platinumjubileum och trädgården blev en del av denna.

Foto: Kerstin Engstrand

Lägg märke till den låga rosablommande växten, honungsmynta som syntes i många av trädgårdarna. En mycket trevlig växt som också trivs i vårt land. Mer om honungsmynta kan du läsa om här.

Foto: Kerstin Engstrand

2019 fick Joe hela tre utmärkelser för sin Beyond the Screen, guldmedalj, Best in Show i kategorin Space to Grow Garden samt bästa konstruktion i sin kategori. 2022 blev det nästa trädgård som kommer här nedan, Out of the Shadows som prisades med motsvarande trippelutmärkelser:

Out of the Shadows

Foto: Kerstin Engstrand

Grönt är skönt. London bjuder på ganska bra klimat som ger möjligheter att odla för oss mycket exotiska växter. Denna trädgård tog storslam i kategorien Sanctuary Gardens med hela tre utmärkelser: Guld, Best Sanctuary Garden och Best Construction Award. Och det var en rejäl insats då Kate var ansvarig för alla tre delarna. Motsvarande storslam tog Joe med sin Facebookträdgård 2019.

Design: Kate Gould Konstruktion: Kate Gould Gardens Sponsor: Kate Gould Gardens

Ska kanske säga att det är ingen trädgård jag själv skulle vilja ha men den är oerhört skickligt utförd. Det är en modern spa-trädgård och spabad är det många som har. Storleken var 10 x 10 meter.

Foto: Kerstin Engstrand
Foto: Kerstin Engstrand

Kates idé var att skapa en trädgård där man kan känna sig privat, lugn och avslappnad. Här ska både kropp och själ få sitt. Ett flertal mindre sittgrupper för inspirerande samtal fanns förstås. Plats för yoga likaså. Att ligga i detta spa och bara beundra växtligheten måste vara en rejäl boost!

Text och foto: Kerstin Engstrand

Foto: Kerstin Engstrand

Text och foto: Kerstin Engstrand