Odla och ät spenat på italienskt vis

Odla och ät spenat på italienskt vis

Spenat att skörda. Foto: Kerstin Engstrand

Vårens bästa bladgrönsak är spenat. Nu i mitten av maj skördar vi för fullt på friland. Och det är spenat som såddes mitt i kalla mars månad.  I det fria. Du behöver varken växthus eller odlingstunnel för att njuta av tidig skörd.

Första skörden skördar vi från en 50-liters jordsäck. I mitten av mars bredsåddes spenaten och nu plockar vi mängder av blad varje dag. Och det har vi gjort i cirka två veckor nu. Jordsäcken står närmast köket, och i trädgårdslandet frodas också spenaten.

Många säger att spenat går snabbt i blom och det gör den om den sås när det är för varmt. Vi sår nytt fram till mitten eller slutet av maj, allt beroende på hur våren utvecklar sig. En kall vår och vi kan så lite längre och då i skuggigt läge. Därefter blir det en ny spenatsäsong i slutet av sommaren, i början av augusti sår vi igen.

Spenatfrön är ganska stora och de sås på ett djup av 1,5 – 2 cm. Vi bredsår och gallrar genom att skörda.

Som alla bladgrönsaker behöver spenat vatten, är våren eller hösten torr så vattna odlingen rejält men vattna jorden där rötterna växer, inte på bladen. Växer spenaten för torrt går den snabbare i blom.

På italienskt vis

Spenat anrättad i olivolja, vitlök och peperoncino. Foto: Kerstin Engstrand
Spenat anrättad i olivolja, vitlök och peperoncino. Foto: Kerstin Engstrand

I Italien fräser man i regel spenat i olivolja. Oljan värms i stekpanna med lite finchackad vitök, beräkna en vitlöksklyfta per person, och det brukar ta en minut innan oljan fått smak av vitlöken. Tillsätt  en liten peperoncino. Den färska bladspenaten stekts i denna kryddstarka olja i cirka en minut. Man kan salta och peppra den lätt också om man vill.

En annan variant är att steka spenaten i olja med färsk vitlök och strö över hyvlad parmesan vid serveringen.

Fräst spenat med färsk citron, enkelt och oerhört gott! Foto: Kerstin Engstrand
Fräst spenat med färsk citron, enkelt och oerhört gott! Foto: Kerstin Engstrand

Eller stek den i vitlöksolja och servera med en halv citron vars saft pressas över just innan man börjar äta av spenaten.

För fyra personer brukar man beräkna ett kilo bladspenat. Då krävs det att spenaten fräses betydligt längre än en minut i stekpannan.

Av Kerstin Engstrand