Gör en egen piennolo

Gör en egen piennolo

Foto: Kerstin Engstrand

Tänk dig att ha klasar av tomater som gardiner. nej, det går väl inte. Jovisst, om du har odlat så kallade evighetstomater. De kan hänga i ditt kök ända fram till april nästa år. Och det utan att fruktflugor angriper dem.

Du behöver:

Klipp av klasarna så att skaftet blir så långt som möjligt. Foto: Kerstin Engstrand
Klipp av klasarna så att skaftet blir så långt som möjligt. Foto: Kerstin Engstrand
  • Klasar av evighetstomater, alla tomater på en klase behöver inte vara mogna men det är bra om lejonparten är det, i alla fall två till tre av fyra tomater i en klase.
  • Sortera tomatklasarna efter sort, det fungerar mindre bra att blanda sorterna. Välj enbart felfria tomater, ta bort alla som är på väg att spricka eller är övermogna.
  • Stadigt snöre, eller tunnare rep. Gör hellre flera, och mindre klasar, än en jättestor. En stor ”ögla” på 30 cm tycker jag är ett bra format.
  • Krok, eller s-krokar. Har du inga fasta krokar på lämpligt ställe att hänga upp dina klasar på så finns det suveräna s-krokar att köpa. De är lätta att haka på och finns i flera olika storlekar.

    Gula evighetstomater av sorten Yellow Piennolo di Serbia. odlade i växtzon 3 sommaren 2018. Foto: Kerstin Engstrand
    Gula evighetstomater av sorten Yellow Piennolo di Serbia. odlade i växtzon 3 sommaren 2018. Foto: Kerstin Engstrand

Gör så här:

Om du inte har en färdig ställning kan du trä din piennolo på vad som helst där du kan fästa repet och där du har bra arbetsutrymme.

  1. Fäst snöret/repet i kroken, gör en rejäl ögla så att repet inte glider.
  2. Börja att lägga på några större klasar. Man behöver inte fylla en hel piennolo på en gång, det går utmärkt att lägga på klasar allt eftersom de mognar.

Gör du en piennolo som på bilden, dvs. max 30 cm hög, behövs inga mellansnören som extra stag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Häng den färdiga klasen på en sval plats, allra helst i en temperatur på mellan 10 till 15°C, men jag har haft klasar hängandes i köket, och där är det 22 grader hela vintern och det har gått utmärkt. Klasarna har varit fina ända till april månad. En sådan visade jag upp på Nordiska trädgårdar 2016:

Foto: Kerstin Engstrand

Foto: Kerstin Engstrand

Tomaterna blir efter några månader lite ”rynkiga” och då blir de även sötare! Skatta efter behov, evighetstomater är utmärkta att göra tomatsås på. Och kontrollera klasarna regelbundet, ibland måste man ta bort någon som blivit dålig. Och nej, jag har aldrig fått fruktflugorna i mina klasar!

De gula tomaterna på bilden och i filmen är Yellow Piennolo di Serbia.

Sugen på att odla evighetstomater nästa sommar? Läs då vår artikel om hur du lyckas, klicka här.

Text och foto: Kerstin Engstrand